Παυλόπουλος κατά λαϊκισμού, νεοναζισμού

Παυλόπουλος κατά λαϊκισμού, νεοναζισμού

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της Ακροδεξιάς, σε άμεση συνάρτηση με την απήχηση του λαϊκισμού, έκρουσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της 14ης Συνάντησης των Αρχηγών Κρατών του Arraiolos Group, στη Ρίγα της Λετονίας. Ο κ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε πως μόνο «η ρεαλιστική προοπτική μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης μπορεί να εξουδετερώσει τα μορφώματα του λαϊκισμού και του νεοναζισμού», τα οποία «αναφύονται και επιβουλεύονται, απροκάλυπτα, τη συνοχή και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αναλύοντας περαιτέρω τα «αντίδοτα» έναντι αυτής της «δυσοίωνης», όπως τη χαρακτήρισε, συγκυρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως βασικό στόχο την «ευρωπαϊκή ενοποίηση σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο», ώστε τελικά «η Ενωση να μπορέσει να φέρει εις πέρας τον ρόλο της στο παγκόσμιο στερέωμα».

Οσον αφορά τη μορφή που θα έχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για μια ομοσπονδιακή σύνδεση των κρατών-μελών, που θα εδράζεται στις βασικές, για τη συνεκτικότητα, αρχές της αλληλεγγύης, στον σεβασμό της δημοκρατικής αρχής, αλλά και στις «θεσμικές αντηρίδες» της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, «την εμπέδωση του κράτους δικαίου και οπωσδήποτε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου». Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι «ελκυστική», όπως ήταν κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν τα κράτη «διαγκωνίζονταν» προκειμένου να καταστούν μέλη της, πρότεινε, μεταξύ άλλων, την πλήρη μετατροπή του ESM σε «πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», αλλά και θεσμικές μεταβολές, μέσω των οποίων θα προσδιορισθεί η οργάνωση και λειτουργία του Eurogroup, που παραμένει σε «θεσμική αφάνεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή