Διπλάσιες παράνομες είσοδοι στην Ε.Ε. φέτος το καλοκαίρι

Διπλάσιες παράνομες είσοδοι στην Ε.Ε. φέτος το καλοκαίρι

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 58% παρουσίασαν το πρώτο οκτάμηνο του 2018 οι παράνομες είσοδοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την ανατολική μεσογειακή διαδρομή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex. Ο συνολικός αριθμός έφθασε τις 34.000, με τις αυξημένες ροές να καταγράφονται κυρίως στα χερσαία περάσματα από την Τουρκία. Τον Αύγουστο, σημειώνει ο Frontex, μπήκαν στην Ε.Ε. από την ανατολική μεσογειακή διαδρομή 4.200 άτομα, 11% λιγότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Οι περισσότερες αφίξεις μέσα στο οκτάμηνο αφορούσαν υπηκόους Συρίας και Ιράκ, ενώ τον Αύγουστο οι περισσότεροι ήταν Αφγανοί.

Διπλάσιες ήταν στην Ελλάδα οι μεταναστευτικές ροές το καλοκαίρι σε σχέση με αυτές του 2017, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο κ. Βίτσας είπε πως από τη Μόρια έφυγαν για την ενδοχώρα «περίπου 3.500 άνθρωποι και ήρθαν από την απέναντι ακτή 5.500. Αυτό δημιούργησε μία οριακή κατάσταση στη Μόρια. Εμείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα δουλέψαμε ώστε να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις και να δημιουργήσουμε δυνατότητες επιστροφών, αλλά πάλι εξαρτώμαστε από τις ροές».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως η Τουρκία αναφέρει ότι σταματάει 1.500 άτομα ημερησίως. «Δεν μπορώ να το ελέγξω», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στον Εβρο ο κ. Βίτσας είπε πως «οι ροές έχουν μειωθεί, έχουμε φθάσει σχεδόν σε μηδενικές».

Για το από δω και πέρα, ο κ. Βίτσας μίλησε για προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου. «Υπάρχει ένα σχέδιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα. Ηδη αυξήσαμε τις διαδικασίες αποφάσεων ασύλου κατά 30% και τις επιδόσεις, που ήταν το καρκίνωμα σε αυτή τη διαδικασία, κατά 50%». Ο υπουργός υπογράμμισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη συνεννόηση με την Τουρκία, καθώς και μεγαλύτερη συμμετοχή του Frontex στις περιπολίες στο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή