Σκληρή γραμμή από τη Ρωσική Εκκλησία

Σκληρή γραμμή από τη Ρωσική Εκκλησία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει τη στάση της έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το Πατριαρχείο Μόσχας, καθώς, όπως μεταδόθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Νωρίτερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο απαντώντας στις οξύτατες αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, είχε σπεύσει να υπογραμμίσει ότι το αίτημα για χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία είναι παλιό. Η ανταπάντηση από τη Μόσχα ήλθε με τρόπο που καταδεικνύει και την πολιτική διάσταση του ζητήματος, καθώς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εστίασε με νόημα στην ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ειδικότερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς ικανοποίησε το αίτημά της να αναγνωριστεί Αυτοκέφαλη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, στις 7 Σεπτεμβρίου αποφάσισε δύο ιεράρχες να μεταβούν στην Ουκρανία για να συζητήσουν τις διαδικασίες της αυτοκεφαλίας. Η απόφαση πυροδότησε νέο γύρο αντιδράσεων από το Πατριαρχείο Μόσχας, ενώ θετική ήταν η αντίδραση της ηγεσίας της Ουκρανίας.

Χθες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο απαντώντας στις επικρίσεις ανέφερε ότι «καθώς λέγεται, μέσα εις το πλαίσιο των συζητήσεων διά το Ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα, ότι οι Ουκρανοί ιεράρχες δεν ζητούν αυτοκέφαλο, παρατίθενται ακολούθως αλλεπάλληλες αποφάσεις και εκκλήσεις των, από τις οποίες φαίνεται ότι επιμόνως άρχισαν να ζητούν και την πλήρη εκκλησιαστική των ανεξαρτησία μόλις έγινε η χώρα των ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί ιεράρχες έπρεπε να απευθύνουν το αίτημά τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο –μόνο αρμόδιο να χορηγεί το αυτοκέφαλο–, αξιοσημείωτο τυγχάνει ότι μεταξύ εκείνων που υπογράφουν υπέρ του αυτοκεφάλου είναι και ο σημερινός μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος». Και το οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει: «Πάντως, εάν η Μόσχα είχε δεχθεί τότε το αίτημα των Ουκρανών και το διεβίβαζε στο Φανάρι, ούτε σχίσμα θα ακολουθούσε ούτε σήμερα θα υπήρχαν προβλήματα και στεναχώριες».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την πιθανή αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας αλλά το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτά τα ζητήματα. «Φυσικά, προκαλεί ανησυχία η πληροφορία για τις πιθανές λύσεις σε ό,τι αφορά την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αλλά την ίδια ώρα αυτά τα ζητήματα άπτονται του ενδοεκκλησιαστικού διαλόγου, είναι εκκλησιαστικά ζητήματα, βεβαίως το κράτος δεν μπορεί να ανακατευτεί σε αυτά. Για τη Μόσχα και για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, το μόνο προτιμώμενο σενάριο είναι η διατήρηση της ενότητας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ακολούθησε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία ελήφθη η απόφαση με την οποία κλιμακώνεται περαιτέρω η κρίση που σοβεί το τελευταίο διάστημα με την Εκκλησία της Ρωσίας να υποστηρίζει ότι η απόφαση της Κωνσταντινούπολης απειλεί την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή