Διαμαρτυρίες πυροπλήκτων για τον ΕΝΦΙΑ

Διαμαρτυρίες πυροπλήκτων για τον ΕΝΦΙΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να βγει από τον στενό κύκλο των συναντήσεών της με τις επιτροπές κατοίκων στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά και να αρχίσει να εμφανίζεται σε συνελεύσεις κατοίκων. Η αρχή έγινε την τετάρτη στο Μάτι και συνεχίσθηκε χθες στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στον Νέο Βουτζά.

Οι δύο περιοχές δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές από την άποψη των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν μετά την εκατόμβη της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου. Κοινό πρόβλημα και των δύο περιοχών είναι ότι ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών των πυρόπληκτων περιοχών θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ (δηλαδή και των σπιτιών που χαρακτηρίζονται «πράσινα» με μικρές ή καθόλου ζημιές), τελικά οι ιδιοκτήτες των «πράσινων» σπιτιών θα πληρώσουν τον φόρο. Στο Μάτι αυτές είναι οι μισές κατοικίες, στον Βουτζά είναι το 60%. Τρεις από τις 25 καταγεγραμμένες ερωτήσεις των κατοίκων του Ματιού προς τους εκπροσώπους των υπουργών αφορούσαν το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Κατόπιν τούτου, χθες, από τα συναρμόδια υπουργεία εκδόθηκε ανακοίνωση για τη διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, στην οποία αναφέρεται ότι το αργότερο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη καταλόγου δικαιούχων, μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου θα ενημερωθούν από την ΑΔΑΕ με μήνυμα στο λογαριασμό τους στο Taxisnet, ενώ όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι δικαιούνται τη φοροαπαλλαγή και δεν την έλαβαν θα μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΔΑΕ στο 210-62.47.000 μέχρι και την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου. Χθες η Εμυ Κορκίδη, από την επιτροπή κατοίκων του Βουτζά, έθεσε το αίτημα για «απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα ηλεκτρονικά, για όσα ακίνητα έχουν χαρτί επανελέγχου από τα συνεργεία του υπ. Υποδομών, ανεξαρτήτως ζημιών».

Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, που συντονίζει το κυβερνητικό έργο για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, είπε στη συγκέντρωση των κατοίκων του Ματιού ότι μόλις στα 1.072 από τα 4.500 οικόπεδα των καμένων περιοχών (συμπεριλαμβάνεται και η Κινέτα) βρέθηκε «κωδικός οικοπέδου». Αυτό που εννοούσε ο κ. Σπίρτζης είναι ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου. Το πρόβλημα ανάγεται σε συναλλαγές που έχουν γίνει πριν από την κατάργηση των κάθετων ιδιοκτησιών στις εκτός σχεδίου περιοχές το 1992 και με παλαιότερες αγορές τμημάτων οικοπέδων από ιδιοκτήτες που θεωρούσαν ότι αγοράζουν οικόπεδο. Ο κ. Σπίρτζης δεν κατέστησε σαφές αν αυτοί οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν, έκανε όμως σαφές ότι «ιδιοκτήτες» χωρίς τίτλους δεν θα αποζημιωθούν.

Οι υπουργοί που εμφανίσθηκαν, Χρ. Σπίρτζης, Θεανώ Φωτίου, Αλέκος Φλαμπουράρης και Τάσος Πετρόπουλος, έδειξαν να αντιλαμβάνονται τη βαριά ατμόσφαιρα. Μόνο σε κάποια σημεία ο κ. Σπίρτζης μπήκε στον πειρασμό να επιπλήξει τους κατοίκους επειδή δεν είχαν περασμένα σπίτια στο Ε1.

Συνολικά, έως τις 14/9 είχαν δοθεί 1.500 διπλές συντάξεις σε πυρόπληκτους συνταξιούχους. Δόθηκαν σε 73 συγγενείς θανόντων επιδόματα των 10.000 ευρώ, ενώ 9 παιδιά θα λαμβάνουν έως την ενηλικίωσή τους κάθε μήνα από 1.000 ευρώ επειδή έμειναν χωρίς γονείς.

Μετρήσεις

Ο εκπρόσωπος του «Δημόκριτου» σημείωσε ότι τα δικά του συνεργεία και εκείνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου μετρούν σε 20 σημεία το έδαφος και σε 10 σημεία το νερό για βαρέα μέταλλα και ανόργανα οξείδια, χωρίς να έχουν βρεθεί –όπως και για τη ραδιενέργεια– τιμές πάνω από το όριο. Ο εκπρόσωπος του «Δημόκριτου» παραδέχθηκε πάντως ότι αυτό μπορεί να αλλάξει όταν αρχίσουν οι βροχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή