Ανοδος αποδόσεων στα ομόλογα μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Ανοδος αποδόσεων στα ομόλογα μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελάφρυνση χρέους που συμφωνήθηκε μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας θα ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε απάντησή του σε ερώτημα ευρωβουλευτή, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «χαιρετίζουμε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup τον Ιούνιο και η οποία πιστεύουμε πως θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα.

«Χαιρετίζουμε επίσης την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση δυσμενών οικονομικών εξελίξεων».

Ωστόσο, χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, ακολουθώντας τη γενικότερη στάση στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, αφού ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε πως δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της ΕΚΤ για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους. Ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα για «ικανό» διάστημα ακόμη.

Ετσι, χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 4,3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,074%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κατέγραψε άνοδο κατά 3,1 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 3,160%.

Το spread του 10ετούς, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, διαμορφώθηκε στις 363,8 μονάδες βάσης, οριακά υψηλότερη σε σχέση με την Πέμπτη.

Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, καθώς μικρή άνοδος καταγράφηκε σε όλη την Ευρωζώνη.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύθηκε κατά 0,7 μονάδα βάσης, της Ιρλανδίας κατά 0,9 μονάδα βάσης, της Γερμανίας κατά 1,3 μονάδες βάσης, της Γαλλίας κατά 1,6 μονάδες βάσης, της Πορτογαλίας κατά 0,1 μονάδα βάσης και της Ισπανίας κατά 0,5 μονάδα βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή