Οι αυξήσεις μισθών κατά του υπερπληθωρισμού στη Βενεζουέλα φέρνουν απολύσεις

Οι αυξήσεις μισθών κατά του υπερπληθωρισμού στη Βενεζουέλα φέρνουν απολύσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τότε που ο Νικολάς Μαδούρο ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στη Βενεζουέλα, το 2013, έχει αυξήσει τον βασικό μισθό 24 φορές. Αλλά ο υπερπληθωρισμός ακυρώνει την όποια θετική επίδραση από την ενίσχυση των εισοδημάτων. Αυτήν την εβδομάδα, ο βασικός μισθός αυξήθηκε ξανά κατά 3.000% για επτά εκατομμύρια εργαζομένους. Βιομήχανοι και επιχειρηματίες προβληματίζονται για το πώς θα καταφέρουν να καλύψουν το αυξημένο εργασιακό κόστος σε μια οικονομία που είναι παγιδευμένη σε βαθιά ύφεση εδώ και χρόνια. «Πόσες φορές έχουν γίνει αυξήσεις στους μισθούς χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθωρισμού;», αναρωτιέται μία υπάλληλος που εργάζεται σε εμπορικό κέντρο. Ο εργοδότης της απέλυσε τρεις από τους πέντε συναδέλφους της, χωρίς να προσκομίσει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα καθώς φοβάται μην τεθεί στο στόχαστρο των Αρχών.

Ο υπερπληθωρισμός και η μεγάλη διολίσθηση του μπολιβάρ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η τελευταία υποτίμηση έγινε μέσα στον Αύγουστο. Μια ημέρα μετά, τα καταστήματα λειτούργησαν υπό την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για να αποφευχθούν συγκρούσεις. Η υποτίμηση του νομίσματος της Βενεζουέλας με την κυκλοφορία του νέου, «εθνικού μπολιβάρ» και η αύξηση του βασικού μισθού περιλαμβάνονται σε μια σειρά από μέτρα που ανήγγειλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση Μαδούρο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Εχει, επίσης, δρομολογήσει την αύξηση του ΦΠΑ και την κατάργηση των επιδομάτων στα καύσιμα σε όσους δεν διαθέτουν ταξινομημένα οχήματα. Σήμερα, το νέο «εθνικό» μπολιβάρ ισούται με 100.000 παλαιά μπολιβάρ. Θεωρητικά, δηλαδή, ένα φλιτζάνι καφέ κοστίζει 25 μπολιβάρ αντί για 2,5 εκατ. μπολιβάρ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η τιμολόγηση των αγαθών δεν θα εκτροχιαστεί ξανά εάν δεν υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα.

Οι τιμές στη Βενεζουέλα διπλασιάζονται κάθε 26 ημέρες, κατά μέσον όρο. Ο υπερπληθωρισμός μαζί με τις αλλεπάλληλες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τις ελλείψεις στα τρόφιμα έχουν οδηγήσει σε συνθήκες φτώχειας, σχεδόν, το 90% του πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Reuters, κάθε πολίτης έχασε 11 κιλά, κατά μέσον όρο, πέρυσι, ενώ 60% δήλωσαν πως ξυπνούν πεινασμένοι. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού τρώει δύο γεύματα ή και λιγότερο την ημέρα. «Τα εισοδήματα έχουν εκμηδενιστεί», είχε δηλώσει η Μαρία Πονσς, μία από τις ερευνήτριες του Καθολικού Πανεπιστημίου Αντρές Μπέλο στο Καράκας. «Το χάσμα μεταξύ τιμών και μισθών είναι τόσο γενικευμένο που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας πολίτης στη χώρα που να μην είναι φτωχός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή