Συντάξεις: Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα για το τηλεγράφημα του ΑΠΕ

Συντάξεις: Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα για το τηλεγράφημα του ΑΠΕ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατες αντιδράσεις από τα κόμματα προκάλεσε το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), σύμφωνα με το οποίο η αντιπολίτευση είχε ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα ότι «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Iανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του». Το τηλεγράφημα προκάλεσε την μήνιν μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, που αντέδρασαν με ανακοινώσεις. Η Ν.Δ. το χαρακτήρισε ψευδές, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης στελεχών του κόμματος με εκπροσώπους των θεσμών, στις 11 Σεπτεμβρίου, δεν υπήρξε καμία αποσαφήνιση όσον αφορά τις προθέσεις τους και έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκε ουδεμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση στην αξιωματική αντιπολίτευση, είτε από το Μαξίμου είτε από τους θεσμούς.

Η Ν.Δ., συνεχίζοντας σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κατηγόρησε το ΑΠΕ για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σημειώνοντας πως το Μαξίμου έχει μετατρέψει το πρακτορείο σε «κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας».Την ίδια ώρα, η Πειραιώς υπενθύμιζε πως πρόκειται για ένα μέτρο που ουδέποτε ψήφισε και «δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο μνημόνιο» που έφερε «με αποκλειστική της ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Πηγές του κόμματος, μάλιστα, δεν απέκλειαν να πρόκειται για προβοκάτσια, ενόψει της παρουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Νωρίτερα είχε υπάρξει έντονη αντίδραση και από το ΚΙΝΑΛ, με μπαράζ μάλιστα παρεμβάσεων και ανακοινώσεων. Αρχικά η Χαρ. Τρικούπη ανέφερε πως «το δημοσίευμα του ΑΠΕ περί ενημέρωσης των κομμάτων από τους θεσμούς για τις συντάξεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υπογραμμίζοντας πως κατά τη συνάντηση των θεσμών με εκπροσώπους του κόμματος «μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την κυβέρνηση», συμπληρώνοντας πως «ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup». Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως για το ζήτημα των συντάξεων έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, ενώ κατά τη συνάντηση με τους θεσμούς πρότεινε την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων από 1/1/19. Ακολούθησε μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων από στελέχη του κόμματος –Χρ. Πρωτόπαπας, Φίλ. Σαχινίδης, Στ. Μαλέλης– ενώ, ενδεικτικό της έντασης με την οποία αντιμετώπισε το θέμα το κίνημα, είναι πως επανήλθαν με νέα ανακοίνωση, στην οποία κατηγορούσαν το ΑΠΕ για «fake news κατόπιν προφανώς εντολής του Μαξίμου», το οποίο παίζει, «με ανάλγητο τρόπο, με την αγωνία των συνταξιούχων».

Aπό πλευράς Μαξίμου υπήρξε αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Ν.Δ., σημειώνοντας πως «έχει στηρίξει όλη της την πολιτική ύπαρξη στη βαθιά της επιθυμία να εφαρμοστεί η εμμονή του ΔΝΤ και να περικοπούν οι συντάξεις». Mε εκ νέου αναφορές στον Πινοσέτ, πάγια τακτική του Μαξίμου, ο κ. Τζανακόπουλος κατέληξε λέγοντας πως η Ν.Δ. θα διαψευστεί «τόσο στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 όσο και στις επόμενες εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή