Ερντογάν καλεί Πούτιν για το Ιντλίμπ

Ερντογάν καλεί Πούτιν για το Ιντλίμπ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίαζε χθες στη Μόσχα υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν με αντικείμενο την κατάσταση στο Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, η τουρκική κυβέρνηση είχε αποδυθεί σε εντατικές προσπάθειες ώστε να αποτραπεί, έστω και την τελευταία στιγμή, η αναμενόμενη επίθεση του συριακού στρατού.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πακιστανό ομόλογό του, στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ ώστε να αποτραπεί η επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί εκ νέου με τον

Βλαντιμίρ Πούτιν την ερχόμενη Δευτέρα, με αντικείμενο το Συριακό. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η εν λόγω συνάντηση προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Η πρόταση για ανακωχή στο Ιντλίμπ διατυπώθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο πριν από μία εβδομάδα, στην τριμερή σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία και το Ιράν, που φιλοξενήθηκε στην Τεχεράνη. Ωστόσο, τόσο ο ηγέτης της Ρωσίας όσο και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέρριψαν την πρόταση, επιμένοντας στην ανάγκη καταπολέμησης των τρομοκρατών. Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται σε ποσοστό 60% από την τζιχαντιστική οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Στις χθεσινές δηλώσεις του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναγνώρισε την ανάγκη καταπολέμησης των τρομοκρατών, δήλωσε όμως ότι «δεν είναι ανθρώπινο να σκοτώνεις αδιακρίτως αμάχους, παιδιά και γυναίκες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Το Συριακό αναμενόταν να κυριαρχήσει και στις χθεσινές συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Βερολίνο. Πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνεισφέρει οικονομικά στην ανοικοδόμηση της Συρίας εφόσον υπάρξει συμφωνία για την πολιτική επίλυση της κρίσης. Στα τέλη Αυγούστου, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καλέσει στη Γερμανία να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Συρίας ώστε οι πρόσφυγες να γυρίσουν στις εστίες τους.

Τέλος, ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Financial Times κάνει λόγο για σχέδια εκτάκτου ανάγκης των Βρυξελλών ενόψει ενδεχόμενου προσφυγικού κύματος από το Ιντλίμπ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζεται η αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών σε ελληνικά νησιά, προκειμένου να μπορούν να υποδεχτούν νέους πρόσφυγες από τη Συρία. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιβεβαιώνονται αυτές οι πληροφορίες, αν και τονίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή