Κοινή χάραξη στρατηγικής με τη Λευκωσία

Κοινή χάραξη στρατηγικής με τη Λευκωσία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κινητικότητα που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω από όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και την ασφάλεια στην περιοχή, μαρτυρούν οι κοινές μετακινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από το Ισραήλ προχθές, και χθες στη Λευκωσία και έπειτα στο Κάιρο για επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους Σαμέχ Σούκρι, οι δύο υπουργοί διερεύνησαν μια σειρά από ζητήματα σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας. Και στις δύο περιπτώσεις οι τριμερείς συνεδριάσεις εξελίχθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με μόνους συμμετέχοντες τους τρεις υπουργούς. Η σειρά των επαφών υποδηλώνει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και τις διεργασίες που γίνονται σε διάφορα επίπεδα ανάμεσα στις τέσσερις μεσογειακές χώρες.

Οριοθέτηση ΑΟΖ

Για την Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο επί σχεδόν δύο συναπτά έτη για την οριοθέτηση τμηματικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο, μια διαπραγμάτευση εξαιρετικά λεπτών διπλωματικών ισορροπιών.

Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν να συντονιστούν ενόψει της νέας διαδικασίας συζητήσεων για το Κυπριακό που φαίνεται να προωθείται από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες. Από τη Λευκωσία, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «αγωνία μας είναι να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά να λυθεί με τρόπο δίκαιο, δημιουργικό και προς όφελος του λαού της Κύπρου. Και όχι τρίτων». Ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε μάλλον σκεπτικός ως προς την εκκίνηση μιας διαδικασίας από την αρχή και, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε: «Θα επιδιώξουμε να δούμε αν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση –εγώ δεν λέω λύση– πριν ξεκινήσουμε τις διαδικασίες της άμεσης διαπραγμάτευσης, να υπάρξει καλύτερο πνεύμα από ό,τι στο παρελθόν από την άλλη πλευρά. Αλλά γι’ αυτό δεν μπορώ να σας εγγυηθώ. Εγώ μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το παλέψουμε».

Ο κ. Κοτζιάς υπέγραψε χθες με τη Μονή Κύκκου τη συμφωνία παραχώρησης του οικοπέδου στο οποίο θα χτιστεί στη Λευκωσία το κτίριο της νέας ελληνικής πρεσβείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή