Η ευκαιρία της αναγέννησης για την εθνική μπάσκετ

Η ευκαιρία της αναγέννησης για την εθνική μπάσκετ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κέρδη της εθνικής ομάδας μπάσκετ από τις επτά νίκες στις δύο προκριματικές φάσεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος είναι ποικίλα μπροστά από την ευκρινή ορατότητα πρόκρισης στην τελική φάση της διοργάνωσης. Μπορεί στην πρώτη προκριματική φάση, οι τρεις αντίπαλοι της Εθνικής (Εσθονία, Ισραήλ, Μ. Βρετανία) να ήταν σαφώς υποδεέστεροι, αλλά ο δρόμος πρόκρισης στην πρωτόγνωρη διαδικασία των «παραθύρων» της FIBA είχε αρκετές παγίδες, στις οποίες υπέπεσαν και γνώρισαν ήττες άλλες παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ειδοποιός διαφορά της Εθνικής Ελλάδος από τα άλλα συγκροτήματα της ελίτ της Ευρώπης, που ακόμη διεκδικούν την πρόκρισή τους, έγκειται σε τέσσερα σημεία:

– Στη δεξαμενή των 25 διεθνών παικτών, που δημιουργήθηκε αναγκαστικά για τα συγκεκριμένα προκριματικά παιχνίδια καθώς το εμπόδιο της άρνησης των ομάδων της Ευρωλίγκας να επιτρέψουν στους διεθνείς παίκτες, αλλά και για τους Ευρωπαίους παίκτες του ΝΒΑ να παίξουν στις προκριματικές φάσεις, αποδείχτηκε αξεπέραστο για άλλες εθνικές ομάδες. Η Ελλάδα χάραξε διαφορετικό δρόμο για να είναι συνεπής στη νέα πρόκληση. Το προπονητικό επιτελείο συγκρότησε την Εθνική χωρίς τα πρωτοκλασάτα και έμπειρα στελέχη της και χωρίς να τους χαρακτηρίσει διεθνείς… δεύτερης διαλογής, τους εμπιστεύτηκε και κέρδισε ό,τι καλύτερο μπορούσαν να δώσουν.

– Στη συνειδητοποιημένη ανταπόκριση αυτών των παικτών στο κάλεσμα της επίσημης αγαπημένης. Μπορεί τα οκτώ τελευταία χρόνια, η Εθνική να μην έχει τη λάμψη ενός μεταλλίου, να έχει επιστρέψει πρόωρα από ευρωπαϊκά, παγκόσμια και προολυμπιακά τουρνουά και να απέχει από τις διακρίσεις, αλλά η φλόγα της συμμετοχής, ακόμα και σε προπόνηση, παραμένει άσβηστη για κάθε παίκτη που λαμβάνει προσκλητήριο. Και αυτή η επιθυμία μεταλαμπαδεύεται σε κάθε αλλαγή σκυτάλης των παικτών στην εθνική ομάδα. Ο αρχηγός της Εθνικής Γιάννης Μπουρούσης μετά το χρυσό μετάλλιο του 2005, που ήταν ο 12ος παίκτης στο Βελιγράδι, δεν έχει να επιδείξει άλλη επιτυχία με την εθνική ομάδα. Το πείσμα του να συνεχίσει να παίζει μετά την αποχώρηση των Σπανούλη και Ζήση, και η αδιάλειπτη παρουσία του αποτελούν στοιχεία «θεματοφύλακα» που έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των συμπαικτών του. Ο Μπουρούσης έχει προσωπικό στοίχημα να κρεμάσει τη φανέλα της Εθνικής μαζί μ’ ένα μετάλλιο στο στήθος. Η Εθνική παραμένει η καλύτερη παρέα των παικτών της.

– Στην ψυχολογική και αγωνιστική διαχείριση όλων των παικτών από τον τεχνικό Θανάση Σκουρτόπουλο, ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, τους μίλησε ρεαλιστικά για τον ρόλο του καθενός, διατήρησε στον υψηλότερο βαθμό την εγρήγορσή τους και του ανήκει δικαιωματικά το μεγαλύτερο μερίδιο της αήττητης πορείας.

– Στη διαχρονική μέριμνα της ομοσπονδίας να προσέχει ως κόρη οφθαλμού την Εθνική Ανδρών, καθώς και τα μικρότερα ηλικιακά συγκροτήματα, γνωρίζοντας ότι αποτελούν την πηγή ενίσχυσης της βιτρίνας του ελληνικού μπάσκετ. Σε εποχές που οι εθνικές ομάδες βρίσκονται υπό διωγμό από την Ευρωλίγκα, με την ανοχή του θεσμικού φορέα της FIBA, στην Ελλάδα, η επικρινόμενη διοίκηση της ΕΟΚ έχει δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στη λειτουργία της επίσημης αγαπημένης.

• Η αποστολή της Εθνικής Ανδρών ταξίδεψε στην Τιφλίδα για τον όγδοο προκριματικό αγώνα με τη Γεωργία του Ηλία Ζούρου, αύριο (18.00), χωρίς τους Πρίντεζη και Μπουρούση, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν άδεια για προσωπικούς λόγους και θα αντικατασταθούν από τους Λαρεντζάκη και Μαργαρίτη. Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου θα παίξουν Γερμανία – Ισραήλ και Σερβία – Εσθονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή