Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/09/18)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ερώτηση-παγίδα για τις συντάξεις

Συμφώνησαν οι δανειστές ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, μετά τη διαπραγμάτευσή τους με την κυβέρνηση στην Αθήνα, τις προηγούμενες ημέρες, όπως έγραφε το ΑΠΕ χθες; Λάθος ερώτηση, παρατήρησε αξιωματούχος της κυβέρνησης που μίλησε σε δημοσιογράφους. Οι θεσμοί δεν διαπραγματεύονται πλέον με την κυβέρνηση στην Αθήνα και άρα δεν αποφασίζουν τίποτα, δεν θα μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν ούτε να μη συμφωνήσουν. Για να κάνει, μάλιστα, πιο γλαφυρή την έννοια της λανθασμένης ερώτησης, ο αξιωματούχος είπε ότι είναι σαν να ρωτάς κάποιον αν εξακολουθεί να δέρνει τη γυναίκα του. Ο,τι κι αν απαντήσει είναι λάθος, αφού αν πει όχι είναι σαν να την έδερνε έως τώρα ενώ αν πει ναι ότι τη δέρνει ακόμη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν πρόκειται για λάθος ερώτηση, αλλά για ερώτηση-παγίδα. Μια κάποια παγίδα φαίνεται πως φοβήθηκε και ο συγκεκριμένος αξιωματούχος με την έντονη αίσθηση του χιούμορ. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά την πληροφορία του κρατικού πρακτορείου.

Προσλήψεις 1.800 ατόμων από την ΑΑΔΕ

Στην πρόσληψη 1.800 ατόμων προχωράει η φορολογική διοίκηση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθούν θέσεις ελεγκτών, αλλά κυρίως οι νεοπροσληφθέντες θα τοποθετηθούν σε νέες διευθύνσεις που θα δημιουργηθούν με στόχο την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, αρκετοί από τους προσληφθέντες θα ελέγχουν τα στοιχεία από το σύστημα εισροών – εκροών στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου και τα στοιχεία που έρχονται από τις ξένες χώρες στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών.

Γκρίνιες για το έργο που «δείχνει» μία εταιρεία

Πολλές γκρίνιες ακούγονται και για το έτερο εμβληματικό έργο της κυβέρνησης που θα εκσυγχρονίσει το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Εγγράφων (ΣΗΔΕ), το οποίο «φωτογραφίζει» συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία που έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση συμμόρφωσης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Οι περισσότεροι ανταγωνιστές της έχουν προϊόντα πιστοποιημένα από άλλες, ευρωπαϊκές αρχές, αλλά παρά την ισοτιμία των πιστοποιήσεων βάσει των αρχών της Ε.Ε., προκρίνεται μόνον εκείνος που έχει την πιστοποίηση της ΕΕΤΤ.

Εύσημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ιδιατέρως θερμή χαρακτηρίζεται η συνάντηση που είχε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ (φωτ.) με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα. Η αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού επίτροπος, άλλωστε, μίλησε με ιδιαιτέρως θετικά λόγια και κατά την ομιλία της στη Βουλή, εκφράζοντας τον θαυμασμό της για το έργο της εν λόγω αρχής. «Νομίζω πως κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με όσα έχουν στα χέρια τους», είπε χαρακτηριστικά η επίτροπος. Η κυρία Βεστάγκερ επεσήμανε ακόμη ότι η ελληνική Αρχή είναι πολύ δραστήρια και στο δίκτυο ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νέος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία

Τη δημιουργία νέου μηχανισμού ρύθμισης μόνο για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους δεν μπορούν να καλυφθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου (φωτ.).

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, η υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος μηχανισμός για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ οι οποίοι μένουν εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού, το αμέσως επόμενο διάστημα. Το υπουργείο έχει επενδύσει σημαντικά στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων του ΚΕΑΟ, καθώς τα χρέη προς τα Ταμεία που έχουν πλέον περάσει σε αυτό ανέρχονται σε 33,8 δισ. (στοιχεία Ιουνίου 2018). Από αυτά, το 22,20% του συνολικού χρέους, που αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 7,5 δισ., δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να έχουν χρέη για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 77,80% (ποσό 26,3 δισ.) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να έχουν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή