Τα σενάρια για το μέλλον του «Mr Bitcoin»

Τα σενάρια για το μέλλον του «Mr Bitcoin»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαστικό και διπλωματικό θρίλερ για το μέλλον του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin» ο οποίος κατηγορείται από τρεις χώρες για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, δεν έχει τελειώσει. Χθες, ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης υπέρ της έκδοσης του 39χρονου Ρώσου στην πατρίδα του. Προ μηνών είχε γίνει δεκτό από το ανώτατο δικαστήριο αντίστοιχο αίτημα των ΗΠΑ, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου Γάλλοι εισαγγελείς αναμένεται να τον επισκεφθούν στη Θεσσαλονίκη όπου κρατείται για να τον ανακρίνουν.

Ανοιχτό όμως παραμένει το ενδεχόμενο να ερευνηθεί πιθανή εμπλοκή του Βίνικ σε παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Ο δικηγόρος του, Ηλίας Σπυρλιάδης, λέει στην «Κ» ότι έχει κινηθεί προκαταρκτική εξέταση κατά του εντολέα του και αναμένεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να καταθέσει για να διαπιστωθεί εάν διέπραξε κάποιο έγκλημα σε ελληνικό έδαφος. Οπως είχε παρουσιάσει η «Κ», σε δήλωσή του που κατατέθηκε στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές στις 31 Ιουλίου, ο Βίνικ εμφανιζόταν πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους. Βασικό επιχείρημά του ήταν ότι είχε και Ελληνες πελάτες στην πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e.

Συνεδρίαση Αρείου Πάγου

Αλλη μια κομβική ημερομηνία σε αυτή την περίπλοκη υπόθεση είναι η 19η Σεπτεμβρίου. Τότε θα συνεδριάσει ο Αρειος Πάγος για να κρίνει υπέρ ή κατά της εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Γαλλία εις βάρος του Βίνικ.

Οι Γάλλοι συνδέουν τον Βίνικ με το λογισμικό εκβίασης Locky, το οποίο χρησιμοποιούσαν χάκερ για να κρυπτογραφήσουν αρχεία υπολογιστών και να συλλέξουν έπειτα λύτρα από τους χρήστες τους. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Βίνικ υπήρξε διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e μέσω της οποίας νομιμοποιούνταν κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Αντίστοιχα, οι Ρώσοι τον εμπλέκουν σε υποθέσεις ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά τραπεζών στο έδαφός τους. Ο Βίνικ αρνείται όλες τις κατηγορίες και κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι είναι ειδικός μόνο στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Αν και σύμφωνα με νομικούς κύκλους τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης έχουν προβάδισμα σε σχέση με τα αιτήματα έκδοσης τρίτων χωρών, η υπόθεση μπορεί να περιπλακεί περισσότερο εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του 39χρονου και στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου να κληθεί να λάβει την τελική απόφαση για το πού θα σταλεί ο Βίνικ.

Στα τέλη Ιουλίου, πάντως, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Elliptic συνέδεσε την BTC-e και κατ’ επέκταση τον «Mr Bitcoin» με την ομάδα των Ρώσων χάκερ Fancy Bear η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές. Στο παρελθόν συνήγοροι του Βίνικ είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του με χάκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή