Γερμανία: Προειδοποίηση για τη συνοχή της κυβέρνησης

Γερμανία: Προειδοποίηση για τη συνοχή της κυβέρνησης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αν και τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας αποφάσισαν να αναβάλουν για την επόμενη εβδομάδα την κρίσιμη απόφαση απομάκρυνσης ή μη του επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος (Verfassungsschutz), Χανς Γκέοργκ Μάασεν, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του περιοδικού «Σπίγκελ», υπέρ της αποπομπής του.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι το ζήτημα μπορεί να αποδειχθεί καίριας σημασίας για τη μακροημέρευση του μεγάλου συνασπισμού, αφού το 80% και πλέον των ψηφοφόρων του SPD, Πρασίνων, αλλά και εκείνων της Die Linke (της Αριστεράς) διεκδικούν την εκδίωξή του από το πόστο. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πληροφορίες για υπόγειες σχέσεις του Μάασεν με το ξενοφοβικό κόμμα AfD. Το 2015 ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος συναντήθηκε δύο φορές σε μικρό διάστημα με την τότε ηγέτιδα του κόμματος Φράουκε Πέτρι, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για τη θέση του. Επιπλέον, χτενίζοντας τη βιογραφία του, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν ξενοφοβικά στοιχεία, όπως η χρήση του όρου «τουρισμός ασύλου» όταν ήταν ακόμη υποψήφιος διδάκτωρ. Αυτό ενισχύει την άποψη πως η εκ μέρους του αμφισβήτηση των βίντεο που δείχνουν πογκρόμ εναντίον μεταναστών στο Κέμνιτς μετά τη δολοφονία ενός Γερμανού από δύο αιτούντες άσυλο έχει ιδεολογική εξήγηση και εδράζεται στο παρελθόν και στις καταβολές του Μάασεν και όχι σε πραγματικά στοιχεία. Η θέση του αυτή τον έφερε σε ευθεία σύγκρουση με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Διχασμένη η Μέρκελ

«Για μια πιο αποφασισμένη καγκελάριο, το γεγονός αυτό θα ήταν αρκετό για να οδηγήσει στην απόλυσή του», σχολίασε ο Κάρστεν Νίκελ, σύμβουλος στην Teneo Intelligence. Αυτήν τη στιγμή, όμως, η Μέρκελ βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στο βαυαρικό αδελφό κόμμα, τους Χριστιανοκοινωνιστές, που στηρίζει τον Μάασεν και στους άλλους εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες, που διατείνονται ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του και πρέπει να φύγει. Το αποτέλεσμα είναι μια καγκελάριος που μοιάζει αποδυναμωμένη στο εσωτερικό της κι ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις στο εξωτερικό: από το Brexit και τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης μέχρι την εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

«Η μετανάστευση θα είναι το ζήτημα που θα συνεχίσει να στοιχειώνει τη Μέρκελ ώς το τέλος της θητείας της», εκτιμά ο Νίκελ. «Για τους αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας το φθινόπωρο του 2015 ήταν μια καταστροφή, όχι μόνο για τον Μάασεν, για όλους. Υπάρχει μια βαθιά αποξένωση αυτής της κοινότητας από την καγκελάριο και αυτό είναι πρωτόγνωρο για τα γερμανικά δεδομένα», εξηγεί ο Ρόμπιν Αλεξάντερ, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού από τη Μέρκελ και τους υπουργούς της.

Η κατάσταση στη Γερμανία έχει θορυβήσει πολλούς αναλυτές και Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Η Γερμανία είναι υπερβολικά σημαντική για να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα. Οταν τρέμει λίγο η γη σε εμάς, σείεται ολόκληρη η Ευρώπη», σχολίασε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Σπίγκελ». Ο Γκάμπριελ εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις εσωτερικές έριδες στον μεγάλο συνασπισμό. Κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να φροντίσει για ένα νέο ξεκίνημα στην υπηρεσία προστασίας του συντάγματος. «Αν δεν το κάνει, διακυβεύονται περισσότερα από το δικό του υπουργικό πόστο. Τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η κυβέρνηση ως σύνολο», κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή