Mεγαλώνουμε, αλλά δεν γερνάμε… Η «Κ» γιορτάζει με τους αναγνώστες της 99 χρόνια ζωής

Mεγαλώνουμε, αλλά δεν γερνάμε… Η «Κ» γιορτάζει με τους αναγνώστες της 99 χρόνια ζωής

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν εξετάσει κανείς τα μεγαλύτερα διεθνή γεγονότα του 1919, θα βρει μερικά που κυριολεκτικά άλλαξαν τον κόσμο: από την ίδρυση του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (το οποίο αργότερα ονομάστηκε Εθνικοσοσιαλιστικό) μέχρι την ανάδυση του Μουσολίνι στην πολιτική σκηνή της γείτονος και από τη δολοφονία του Ζαπάτα στο Μεξικό μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών, η υφήλιος βρισκόταν σε αναταραχή. Η Ελλάδα αισθανόταν τις δονήσεις αυτές και παράλληλα βίωνε τον πυρετό της Μεγάλης Ιδέας.

Mεγαλώνουμε, αλλά δεν γερνάμε… Η «Κ» γιορτάζει με τους αναγνώστες της 99 χρόνια ζωής-1

Αριστερά, το παρθενικό φύλλο της εφημερίδας στις 15 Σεπτεμβρίου 1919. Δεξιά, το πρώτο φύλλο επί ιδιοκτησίας Αριστείδη Αλαφούζου.

Είναι άλλωστε η χρονιά που αποβιβάστηκαν τα ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη και λίγο αργότερα στην Πέργαμο, ενώ άλλα τμήματά τους απελευθέρωσαν την Ξάνθη από τους Βούλγαρους. Στις 15 Σεπτεμβρίου, μία νέα εφημερίδα έκανε την εμφάνισή της. Είναι η «Καθημερινή», η οποία εορτάζει σήμερα τα 99 της χρόνια και αισθάνεται ιδιαίτερη υπερηφάνεια που την κρατάτε στα χέρια σας.

Λίγο πριν η έκδοσή μας φθάσει τον ένα αιώνα ζωής, έχουμε πολλά να θυμηθούμε. Αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο της Επταετίας κατά την οποία τα πιεστήρια σίγησαν, η «Κ» παρακολούθησε στενά όλα τα σπουδαία τεκταινόμενα στην Ελλάδα και την υφήλιο. Προσπάθησε να ενημερώσει τους αναγνώστες της, διατηρώντας την ψυχραιμία, τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ένα μοναδικό στυλ γραφής.

Mεγαλώνουμε, αλλά δεν γερνάμε… Η «Κ» γιορτάζει με τους αναγνώστες της 99 χρόνια ζωής-2

Η Ελένη Βλάχου στο γραφείο της, στη Σωκράτους.

Αυτά τα 99 χρόνια η «Κ» μακροημέρευσε και εξελίχθηκε. Προόδευσε με την πάροδο των ετών, σεβόμενη τις αρχές της που δεν αλλοιώθηκαν ποτέ, έδωσε βήμα σε ιστορικές πένες. Στον ίσκιο των παλαιών συναδέλφων, βρισκόμαστε εμείς σήμερα, ενστερνιζόμενοι το ίδιο fair play.

Η εξωστρέφεια της «Κ» την οδήγησε σε συνεργασίες με μεγάλα έντυπα του εξωτερικού. Ηδη αυτές τις ημέρες μια σειρά από σπουδαίες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής, οικονομίας και δημοσιογραφίας είναι στη χώρα μας για να λάβουν μέρος στο Athens Democracy Forum, που συνδιοργανώνει η εφημερίδα με τους New York Times, τον Δήμο Αθηναίων και το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η πορεία της εφημερίδας στη νέα εποχή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το όραμα που είχε ο αείμνηστος Αριστείδης Αλαφούζος. Κράτησε επί πολλά χρόνια γερά το τιμόνι της και πέρασε τον κάβο της κρίσης. Είναι κρίμα που δεν τον έχουμε κοντά μας. Οπως επίσης και δύο ακόμα ανθρώπους, που γνώριζαν καλύτερα απ’ όλους την ιστορία της χώρας και τη μικροϊστορία της δικής μας έκδοσης: τον Αντώνη Καρκαγιάννη και τον φιλίστορα Μιχάλη Κατσίγερα.

Mεγαλώνουμε, αλλά δεν γερνάμε… Η «Κ» γιορτάζει με τους αναγνώστες της 99 χρόνια ζωής-3

Τι κρίμα που εορτάζουμε τα 99 μας χρόνια χωρίς τον Μιχάλη Κατσίγερα και τον Αντώνη Καρκαγιάννη!

Η «Κ» κράτησε πάντοτε χαμηλούς τόνους, απέφευγε την αυτοαναφορικότητα. Ετσι, οι εορτασμοί μας για τον ένα αιώνα ζωής, που ήδη ξεκίνησαν το 2018 με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις – συζητήσεις με δημοσιογράφους της, θα έχουν ως επίκεντρο τους ίδιους τους αναγνώστες μας. Από σήμερα λοιπόν, η στήλη προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό να επικοινωνεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να μοιραστεί πολύτιμο πρωτογενές υλικό του παρελθόντος, που θα κάνει την εορτή μας κοινή και μοιρασμένη ανάμεσα στους γράφοντες και τους αναγνώστες. Καλοδεχούμενες οι μικρές και μεγάλες ιστορίες, φωτογραφίες, τεκμήρια που έχουν σχέση με την «Κ». Οι δικές σας εμπειρίες θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στο δικό μας αφήγημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή