Λουθ Κασάλ: Πέρα από τη μούσα του Πέδρο

Λουθ Κασάλ: Πέρα από τη μούσα του Πέδρο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επέλεξε το περίφημο «Piensa en mi» για την ταινία του «Ψηλά τακούνια» και έφερε πάλι το μελόδραμα στη μόδα, η Λουθ Κασάλ είχε ήδη στο ενεργητικό της μια διαδρομή σχεδόν 15 χρόνων στο τραγούδι. Αλλά εκείνη η ερμηνεία πραγματικά χάλασε κόσμο: η ζεστή φωνή της ταίριαξε με το πάθος του σκηνοθέτη, η ερμηνεία της είχε την ένταση μια ραγισμένης καρδιάς που ζητάει αγάπη και η σταδιοδρομία της Ισπανίδας τραγουδίστριας απογειώθηκε. «Στον Αλμοδόβαρ οφείλω αυτή τη στροφή στη καριέρα μου, ήταν εκείνος που μου άνοιξε τους μουσικούς ορίζοντες. Μου έδειξε πώς να ερμηνεύω τον στίχο των τραγουδιών, πώς να καταλαβαίνω το συναίσθημα που κρύβει έστω και μία λέξη και πόσο σημαντική μπορεί να είναι ακόμα και μια παύση σε ένα τραγούδι», λέει η Λουθ Κασάλ.

Μιλήσαμε μαζί της λίγες ημέρες πριν έρθει στην Ελλάδα για να δώσει μία και μοναδική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Θα ερμηνεύσει βεβαίως τραγούδια από την ταινία «Ψηλά τακούνια», αλλά και κάποιες γνωστές ροκ μπαλάντες. Επίσης θα τραγουδήσει επιτυχίες της μοναδικής Νταλιντά (Dalida) καθώς και τραγούδια από τη νέα της δουλειά «Que Corra El Aire».

Ξεκινώντας από τη ροκ

Η Λουθ Κασάλ είναι πλέον 60 χρόνων και δεν είναι μόνον η μούσα του Αλμοδόβαρ. Εχει δημιουργήσει διεθνή καριέρα και διαθέτει ευρύ ρεπερτόριο, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα της προσεχούς συναυλίας. Ξεκινώντας από τη ροκ μουσική –«πάντα την έχω στην καρδιά μου», λέει– και το καθαρά ισπανόφωνο τραγούδι, ηχογραφεί δίσκους σε πολλές γλώσσες και πέρυσι έκανε ένα επιτυχημένο άλμπουμ με τραγούδια της Νταλιντά, από τον οποίο θα ακούσουμε μερικά κομμάτια. «Ηταν ένας φόρος τιμής σε αυτήν τη μοναδική καλλιτέχνιδα, της οποίας τα τραγούδια προσπάθησα να ερμηνεύσω με τον δικό μου τρόπο», σχολιάζει η ίδια. Στη Γαλλία την αγαπούν πολύ, έχει τραγουδήσει στο θέατρο Ολιμπιά του Παρισιού και γέμισε το «La Cigale» για πέντε συνεχόμενες ημέρες. Επίσης γράφει και συνθέτει κάποια από τα τραγούδια της, επιδιώκοντας να εκφράζεται πιο προσωπικά και να επικοινωνεί βαθύτερα με το κοινό της.

Ο τίτλος της παράστασης που θα παρακολουθήσουμε την προσεχή Πέμπτη είναι «Amor» και μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος για την τραγουδίστρια που καθιερώθηκε ως «η μεγαλύτερη ερωτική φωνή της Μεσογείου». Πώς αισθάνεται η ίδια με αυτόν τον χαρακτηρισμό και πώς καταφέρνει με το τραγούδι της να ξυπνάει έρωτες; «Ενα ερωτικό τραγούδι μπορεί να σου γεννήσει αναμνήσεις, να σε κάνει να ονειρευτείς και να ταξιδέψεις», απαντά. «Η υπερβολή σε καμία περίπτωση δεν είναι τρόπος έκφρασης του πάθους ή οποιουδήποτε άλλου συναισθήματος. Η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις αρκεί για να γίνει η ερμηνεία αληθινή».

Είναι γνωστό από την ίδια ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε και ξεπέρασε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αλλαξε αυτό τον τρόπο που εκφράζεται μέσω της μουσικής;

«Η μουσική με βοήθησε σε εκείνη τη δύσκολη φάση της ζωής μου, ήταν ένα τύπος θεραπείας», απαντά. «Η περιπέτεια με την υγεία μου με έκανε να αναθεωρήσω κάποια πράγματα και να καταλάβω την αξία και το νόημα της ζωής, καθώς και πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε τις μικρές χαρές της καθημερινότητας».

​​Luz Casal, «Amor», Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, 20 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή