80 χρoνια πριν… 15-9-1938

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΠΡΙΑΝ-ΚΕΛΛΟΓΚ: Το σύμφωνον Μπριάν-Κέλλογκ […] είχε σκοπόν να θέση τον πόλεμον εκτός νόμου και να εξασφαλίση μιαν αιωνίαν ειρήνην επί της γης. Αποτέλεσμα: κατά την πρώτην δεκαετίαν από της συνάψεώς του, δυόμισυ εκατομμύρια ανθρώπων εφονεύθησαν εις τεσσάρας εκραγέντας […] πολέμους: του Τσάκο, μεταξύ Βολιβίας και Παραγουάης· ο ισπανικός […] και τέλος ο σινοϊαπωνικός [φωτ. 27 Αυγούστου 1928: ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Α. Μπριάν παρουσιάζει το σύμφωνο, λίγο μετά την υπογραφή του].

ΧΙΤΛΕΡ-ΤΣΑΜΠΕΡΛΑΙΝ: «Κατόπιν της αυξηθείσης εντάσεως της διεθνούς καταστάσεως, προτείνω όπως έλθω αμέσως προς συνάντησίν σας διά να συνομιλήσωμεν και προσπαθήσωμεν να εξεύρωμεν ειρηνικήν διευθέτησιν. […]» – Νέβιλ Τσάμπερλαιν. «Είμαι προθυμότατος και κατά πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργόν της Αγγλίας αύριον 15ην Σεπτεμβρίου» – Αδόλφος Χίτλερ. […] Η συνάντησις ωρίσθη να γίνη αύριον (σήμερον) εις Μπερχτεσγκάντεν [φωτ.: ο Τσάμπερλαιν αναχωρεί για το Μπερχτεσγκάντεν].

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Ο υπουργός-Διοικητής πρωτευούσης κ. Κ. Κοτζιάς […] προέβη εις την αγοράν δύο ολοκλήρων παραστάσεων της «Ηλέκτρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή