Εξυπνάδες και μπαλώματα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάλλον δεν διαβάζει «Καθημερινή» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου· λογικό, αφού τα ξέρει όλα. Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Κυριακή στον συνάδελφο Απόστολο Λακασά, ο οποίος έκανε την εξής ερώτηση: «Ονομάσατε το σχέδιο για τη δομή της Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ “Ριζοσπαστικές λύσεις, προσεκτικά βήματα”. Είναι ριζοσπαστικό το μόνο μάθημα γενικής παιδείας που διατηρείται στη Γ΄ Λυκείου να είναι τα Θρησκευτικά, ενώ απουσιάζουν η Ιστορία, ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, η Βιολογία;». Η απάντηση του φωτεινού παντογνώστη υπουργού ήταν υπεροπτική: «Ως προς τα Θρησκευτικά, ο τρόπος που διατυπώνετε την ερώτησή σας είναι σαν να ασκείτε κριτική. Με εντυπωσιάζει πόσο προχωρημένη είναι η εφημερίδα σας!» («Καθημερινή» 10.9.2018).

Βεβαίως οι αναγνώστες ξέρουν πόσο «προχωρημένη» είναι η «Καθημερινή» και γι’ αυτό την προτιμούν. Οι συνεντεύξεις όμως διαβάζονται για να μάθουν πόσο «προχωρημένος» είναι ο υπουργός και όχι οι εφημερίδες. Δεν έμαθαν ποια είναι η θέση του υπουργού αλλά διαπίστωσαν ότι είναι προχωρημένος στις «εξυπνάδες». Σαν εκείνη που πέταξε για να δικαιολογήσει την προχειρότητα στην ανακοίνωση του μέτρου για το πρώτο σχολικό κουδούνι στις εννιά. Απέσπασε το χειροκρότημα των μαθητών λέγοντας του χρόνου τα μαθήματα θα ξεκινούν από τις εννιά «για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω», και όταν είδες τις αντιδράσεις, έκανε σαν τον λαγό του γνωστού ανεκδότου με το λιοντάρι: «Είναι μια σκέψη που έχουμε στο υπουργείο, ως αποτέλεσμα επαφών με την επιστημονική κοινότητα (…). Στα Δημοτικά θα το δούμε τι θα ισχύσει. Το σκεφτόμαστε για το Δημοτικό (…) Πρέπει να δούμε ακριβώς πού και πώς θα εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο (…) Το σκεπτόμαστε πολύ σοβαρά, διότι όχι μόνο στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αλλά και στο Δημοτικό, διότι κι εκεί υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με την ώρα έναρξης των μαθημάτων…» (ΑΝΤ1 13.9.2018).

Ετσι, λοιπόν, απροετοίμαστος, με μπαλώματα και επαναστατικά καλαμπούρια χαράσσει πολιτική ο υπουργός Παιδείας. Πετάει πυροτεχνήματα από καθέδρας και μετά τρέχει να τα συμμαζέψει λέγοντας «δεν ξέρουμε… Θα δούμε… Το μελετάμε… Μια σκέψη είναι, ρε παιδιά…», προφανώς για να περνά η ώρα. Μόνον που έτσι δεν γίνεται πολιτική, παράγεται μπέρδεμα. Και απαξία των νέων στην πολιτική, διότι ισχύει η ελληνική παροιμία «μην τάξεις σ’ άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι».

Τέλος, αφού ο κ. Γαβρόγλου έμαθε πόσο προχωρημένη είναι η «Καθημερινή», μήπως έχει την καλοσύνη να διαφωτίσει τους υπόλοιπους «πόσο ριζοσπαστικό είναι το μόνο μάθημα γενικής παιδείας που διατηρείται στη Γ΄ Λυκείου να είναι τα Θρησκευτικά, ενώ απουσιάζουν η Ιστορία, ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, η Βιολογία;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή