Το Κονκλάβιο (16/09/2018)

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σωστή μεριά

Για όποιον δεν το πρόσεξε, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρωτοστάτησε στο μέτωπο κατά του Βίκτορ Ορμπαν. Εννοώ ότι είναι από τους πρώτους που έλαβαν ξεκάθαρη θέση υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 που θα μπορούσε να σημάνει «καμπάνες» για την Ουγγαρία, πριν ακόμη διαμορφώσει «γραμμή» το ΕΛΚ, κάτι που εντέλει δεν επετεύχθη κατόπιν μιας θυελλώδους πολύωρης συνεδρίασης στο Στρασβούργο. Η στάση του Κυριάκου εκτιμήθηκε. Οπως το έθεσε πηγή μου στις Βρυξέλλες, «επέλεξε τη σωστή μεριά του φράχτη και έδειξε leadership». Το ίδιο θυμίζω ότι έκανε προς έκπληξη πολλών και ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Το αναφέρω επειδή είναι γνωστές οι θέσεις του για το μεταναστευτικό – «ορμπανίζουν», αλλά με καλύτερο αμπαλάρισμα και σαφώς καλύτερα αγγλικά…

Αυστριακές θυσίες

Η βασική υπόθεση είναι ότι ο Κουρτς δεν ήθελε να απομονωθεί. Αρμόδια πηγή μου, πάντως, επιμένει ότι η στάση του προέκυψε από συνεννόηση με την Αγκελα Μέρκελ. Δηλαδή υπήρξε μια αμοιβαία κατανόηση ότι ο Αυστριακός δεν μπορεί να ταυτιστεί με την κυρία στο μεταναστευτικό, θέλει, όμως, να διατηρήσει τον ρόλο του στην περιοχή. Η νοσταλγία του Οίκου των Αψβούργων θέλει θυσίες… Τι αξία έχει ένα μικρό έγκλημα μεταξύ «φίλων» μπροστά στην αιωνιότητα;

Φερετζέδες και αυγά

Αυτός που δεν έδειξε το αντίστοιχο leadership, λένε οι κακές γλώσσες, είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Κι αυτό διότι δεν πήρε εγκαίρως θέση και δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του άρθρου 7 λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, δηλαδή αφού το κόμμα είχε διχαστεί και ο καθένας πήρε τον δρόμο του. Για την ακρίβεια, διάφοροι από το ΕΛΚ επέλεξαν την αποχή για να μειωθεί ο αναγκαίος αριθμός της πλειοψηφίας των 2/3 που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας (χωρίς, όμως, να εκτεθούν ψηφίζοντας «ναι»). Αυτός ο τρόπος επελέγη, όπως μου μεταφέρει πηγή μου από το ΕΛΚ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος και ταυτόχρονα να σταλεί το μήνυμα στον Ορμπαν. Αποχή επέλεξαν, για παράδειγμα, διάφοροι Ισπανοί και Γάλλοι. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Βίκτορ ίσως συνετιστεί και αλλάξει ρότα για να παραμείνει στο ΕΛΚ. Αλλοι επιμένουν ότι μάταια του δίνεται πίστωση χρόνου. Εγώ απλώς να προσθέσω ότι η διαφύλαξη της ενότητας είναι ο συνήθης «φερετζές» όταν δεν θέλει κανείς να σπάσει αυγά.

Μόνος απέναντι στα ΜΜΕ

Κάθε χρόνο στο Βελλίδειο ο Κυρ. Μητσοτάκης δοκιμάζει και ένα πιο «προχώ» νεωτερισμό, ειδικά στη συνέντευξη Τύπου. Στην πρώτη του ΔΕΘ καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου και τον εκπρόσωπο (τότε Μ. Λαζαρίδης και Γ. Κουμουτσάκος). Στη δεύτερη, εκπρόσωπος και αρμόδιος Τύπου κάθονταν σε χωριστό τραπέζι απέναντί του, κάτι που στην Πειραιώς εκτιμούν ότι προσπάθησε να αντιγράψει την περασμένη Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας. Μάταια, όμως, γιατί στην τρίτη και σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Μητσοτάκης θα κάθεται μόνος του. Τον λόγο στους δημοσιογράφους θα δίνει η Μαρία Σπυράκη που θα κάθεται, όμως, ανάμεσα στους δημοσιογράφους.

Συμβούλιο Εθνικής (κυβερνο)Ασφαλείας…

Δράττομαι της ευκαιρίας λόγω της φασαρίας που έγινε μεταξύ του ΥΠΕΞ και της Ν.Δ. στο ΕΣΕΠ της προηγούμενης εβδομάδας, όπου βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Ασφαλείας, για να σας πω ότι το όργανο που θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό στον σχεδιασμό στρατηγικής, στη διαχείριση κρίσεων και στην υλοποίηση αποφάσεων πολιτικής εθνικής ασφαλείας, περιλαμβάνει προβλέψεις και για τη διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και κρίσεων που αφορούν τα φυσικά φαινόμενα και την Υγεία. Πληροφορούμαι δε, ότι βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου είναι ο Π. Λιάκουρας, σε συνεργασία με τον Παν. Τσάκωνα – αμφότεροι καθηγητές και συγγραφείς βιβλίων για την ίδρυση του οργάνου.

Το γούρι του Γιούνκερ

Υπάρχουν γραβάτες που φορέθηκαν μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και ίσως σήμερα να βρίσκονται πεταμένες σε κάποιο καλάθι αχρήστων…Και υπάρχουν γραβάτες με συναισθηματική και πολιτική ουσία. Αναφέρομαι στη γραβάτα που φορούσε ο Γιούνκερ την Τετάρτη στο Στρασβούργο, στην τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ε.Ε. Το λέω επειδή παρατηρητής μου πρόσεξε ότι την ίδια γραβάτα φορούσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και στο περυσινό State of the Union. Πράγματι. Και όχι τυχαία. Εψαξα και έμαθα ότι τη συγκεκριμένη γραβάτα την είχε χαρίσει στον Γιούνκερ ο Χέλμουτ Κολ. Εννοείται ότι δεν θα μπω σε σύγκριση με τη γραβάτα του Ζάεφ…

Ο Γερμανός ξανάρχεται

Ομολογώ ότι έχω χάσει τον λογαριασμό των επισκέψεων του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα, πρώτα με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ και στη συνέχεια με αυτήν του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Θυμίζω, εξάλλου, ότι η Ελλάδα ήταν ο τρίτος του σταθμός με τη νέα του ιδιότητα (η πρώτη του επίσκεψη ήταν στη Γαλλία και η δεύτερη στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες). Ε, ναι, λοιπόν, ο Σταϊνμάγερ ξανάρχεται στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου κατόπιν πρόσκλησης του Πρ. Παυλόπουλου. Θα είναι μια επίσκεψη με όλες τις επισημότητες, για ευνόητους λόγους. Πάντως, δεν θα είναι ο μόνος Γερμανός που θα έρθει σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή