Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/09/18)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει κλειδώσει η επέκταση της σύμβασης της Αττικής Οδού

Μπορεί στις αρχές του καλοκαιριού να έμοιαζε «κλειδωμένη» η επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης της Αττικής Οδού κατά δύο χρόνια, δηλαδή έως το 2026, ωστόσο σήμερα τα δεδομένα φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί, εν μέσω πιέσεων και από τις κατασκευαστικές εταιρείες που αδικούνταν από τη στροφή του υπ. Υποδομών προς την περιοχή της Αττικής, όπου άλλωστε πρόκειται πλέον να πολιτευτεί. Σε απάντηση του υπουργείου σε ερώτηση στη Βουλή, σημειώνει ότι στις αρχές του έτους όντως υπεγράφη ένα Πλαίσιο Συναντίληψης του Δημοσίου με τον παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού (εν προκειμένω τις εταιρείες Ελλάκτωρ και J&P Αβαξ που ελέγχουν το 90%) για την πραγματοποίηση μελετών για τα έργα που αφορούν τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Ωστόσο, δεν έχει αναληφθεί, τονίζεται στην απάντηση, κάποια υποχρέωση του Δημοσίου προς την Αττική Οδό, παρά μόνο ότι θα συζητηθεί η δυνατότητα συγκεκριμένων σε συνέργεια με την Αττική Οδό. Οι «κακές γλώσσες» της αγοράς συνδέουν την προσέγγιση αυτή με την πρόσφατη αποχώρηση μιας εκ των εταιρειών που εκμεταλλεύονται σήμερα την Αττική Οδό, ηγετικού στελέχους και «εμπνευστή» της σχετικής ιδέας, της επέκτασης δηλαδή της σύμβασης και της εξασφάλισης προνομιακής μεταχείρισης ενόψει του διαγωνισμού για τις επεκτάσεις, που ενδέχεται να κοστίσουν 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν όχι μόνο τα νέα έργα, αλλά και την ανανέωση της συμφωνίας συντήρησης και εκμετάλλευσης της υφιστάμενης Αττικής Οδού, πολύ πέραν του 2024.

Αλλάζει η νομοθεσία για τις ευθύνες των διοικούντων στις επιχειρήσεις

Σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τις ευθύνες των διοικούντων τις επιχειρήσεις φέρνει η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το προσεχές διάστημα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο βελτιώνεται για τους διοικούντες, καθώς το σημερινό σύστημα δημιουργούσε στρεβλώσεις. Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα που διοικούν ένα νομικό πρόσωπο ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα, δηλαδή παράλληλα με το νομικό πρόσωπο, με την προσωπική τους περιουσία, για τις φορολογικές οφειλές του νομικού προσώπου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αναλυτικότερα, τα πρόσωπα που είναι πρόεδροι, διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων, κατά τον χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή των φόρων, τόκων και προστίμων.

Κέρδη για την «Παπαστράτος» από Ρωσία

Σε Ελντοράντο των καπνικών εταιρειών αναδεικνύεται η Ρωσία. Μετά την Donskoy Tabac που εισέπραξε 1,6 δισ. ευρώ από JTI, σημαντικά κέρδη προέκυψαν και για την «Παπαστράτος» στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πούλησε τις δραστηριότητες εμπορίας και marketing καπνικών προϊόντων που είχε στη χώρα αυτή, αντί 240 εκατ. ευρώ. Η πώληση έγινε σε συνδεδεμένη επιχείρηση και η ίδια ενέγραψε καθαρό κέρδος 206 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή κατέστησε το 2017 ως μια από τις πιο κερδοφόρες χρονιές της επιχείρησης. Η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 251 εκατ. ευρώ (έναντι 27 εκατ. ευρώ το 2016) και κέρδη μετά από φόρους ύψους 187 εκατ. ευρώ (19,0 εκατ. ευρώ). Φυσικά, η εταιρεία κατέβαλε και αυξημένους φόρους, ύψους 64 εκατ. ευρώ, έναντι 8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2016. Ο τζίρος της επιχείρησης υποχώρησε κατά 2,5% στο 1,25 δισ. ευρώ, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα (εξαιρουμένων δηλαδή των καπνικών φόρων) υποχώρησαν κατά 10% στα 262,8 εκατ. ευρώ.

Διάκριση για τα ΕΛΠΕ στα Ετήσια Διεθνή Βραβεία Επιχειρήσεων

Μια σημαντική διάκριση απέσπασαν τα ΕΛΠΕ, στα 15α Ετήσια Διεθνή Βραβεία Επιχειρήσεων. Στον ελληνικό όμιλο απονεμήθηκε το Stevie bronze award στην κατηγορία «Καλύτερος Ετήσιος Απολογισμός». Για τον φετινό ετήσιο απολογισμό, δημιουργήθηκε μια συνοπτική έκθεση, με καθαρό σχεδιασμό, διαγράμματα και infographics, που είχαν ως στόχο να τονίσουν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η ιδέα του εξωφύλλου και των φωτογραφιών στο εσωτερικό του απολογισμού βασίζεται στην ανάδειξη της λεπτομέρειας στοιχείων του εξοπλισμού διύλισης, που αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του ομίλου ΕΛΠΕ. Τα Διεθνή Βραβεία Επιχειρήσεων θεωρούνται από τις κορυφαίες διοργανώσεις επιχειρηματικών βραβείων παγκοσμίως. Για το 2018, συμμετείχαν εταιρείες και οργανισμοί από συνολικά 74 εθνικότητες, με τις υποψηφιότητες από διάφορους κλάδους να είναι περισσότερες από 3.900 σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών. Τα Βραβεία Stevie θεσμοθετήθηκαν το 2002, με σκοπό να τιμηθούν τα εκατομμύρια στελέχη επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο, οι οποίοι καθημερινά πραγματοποιούν καινοτόμα και σημαντικά επιτεύγματα στον χώρο εργασίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή