Tαλίν by locals

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραλία των birdwatchers, το μπαρ-ωδή στους Depeche Mode και μια καντίνα για πεινασμένους ταξιδιώτες.

Κινηματογράφος

Mustamäe Apollo

A. H. Tammsaare tee 104a

Τηλ. +372-6336020

Καθημερινά 10.00-22.30

Star-chair: 12 ευρώ

Tαλίν by locals-1

Πού θα δείτε ταινία σε καθίσματα-σεζλόνγκ συνοδεία φαγητού και ποτού; Φυσικά στο Mustamäe Apollo. (Φωτογραφία: www.sergeizjuganov.com)

 

Το Mustamäe Apollo διαφέρει από τις κλασικές κινηματογραφικές αίθουσες. Διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα προβολής και ήχου, άνετους χώρους και την επιλογή των star-chairs, που με το πάτημα ενός κουμπιού μεταμορφώνονται σε σεζλόνγκ. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα παραγγελίας φαγητού και ποτού. Το μπαρ του είναι επίσης πολύ συμπαθητικό και σερβίρει ροφήματα και γευστικά σνακ.

Alan Adojaan


Μπιραρία St. Vitus

Telliskivi tn 61b, 10412

Τηλ. +372-6555354

Τρίτη-Πέμπτη 12.00-23.00

Παρασκευή-Σάββατο 12.00-02.00 Κυριακή-Δευτέρα 12.00-21.00

Μπίρα: 3 ευρώ

Eδώ και λίγα χρόνια, η Εσθονία ζει στον αστερισμό της μπίρας. Μικροζυθοποιεία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, διοργανώνονται θεματικά φεστιβάλ, ανοίγουν καινούργιες παμπ, ενώ ακόμα και το ιστορικό ζυθοποιείο Saku, που χρονολογείται στο 1820, παρασκεύασε τις δικές του craft. Η παμπ St. Vitus άνοιξε πρόσφατα στη γειτονιά των χίπστερ, το Telliskivi. Έχει 20 βαρελίσιες μπίρες, ανάμεσά τους και την ομώνυμη δική της. Οι τιμές είναι λογικές και τα σνακ νόστιμα, ενώ υπάρχουν και αρκετές ετικέτες κρασιού. Αν είστε μεγάλη παρέα και σκοπεύετε να πάτε Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ, κλείστε τραπέζι.

Diana Pashkovich


Κατάστημα

Kopli Vintaaz

Τηλ. +372-56889101

Δευτέρα-Σάββατο 11.00-18.00

Πουκάμισο: 15 ευρώ

Αν έχετε βαρεθεί τις μεγάλες αλυσίδες ρουχισμού και ψάχνετε κάτι vintage, γουστόζικο και σε καλή τιμή, το Kopli Vintaaz είναι ό,τι πρέπει. Εδώ θα βρείτε παλιά κομμάτια που θα ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα σας με ενδιαφέρον, όπως παλτό, παπούτσια, φορέματα, τσάντες και αξεσουάρ, όλα δεύτερο χέρι. Τακτικοί πελάτες του είναι μάλιστα αρκετοί εγχώριοι σελέμπριτι. Το μόνο καινούργιο που πωλείται στο Kopli Vintaaz είναι τα δικά του T-shirts – απλά και όμορφα, σε κόκκινο, μαύρο και γκρι, με τη λέξη Kopli γραμμένη μπροστά. Τα βράδια ο χώρος μετατρέπεται σε μπαρ με την επωνυμία Sveta. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα οργανώνουν ωραία πάρτι, ενώ οι Τετάρτες είναι βραδιές ga­ming με προσφορά δύο ποτών στην τιμή του ενός.

Diana Pashkovich


Tαλίν by locals-2

Το DM, ένα από τα πιο γνωστά μπαρ της πόλης, είναι αφιερωμένο στους Depeche Mode.

Μπαρ DM Baar

Voorimehe 4

Καθημερινά 12.00-04.00

Μπίρα Saku: 4 ευρώ

Ένα μπαρ εμπνευσμένο από τους Depeche Mode και αφιερωμένο σε αυτούς. Άνοιξε το 1999, γνώρισε όμως μεγάλες δόξες το 2001, όταν τα μέλη του συγκροτήματος εμφανίστηκαν εκεί λίγο πριν από μια συναυλία. Από τότε το μπαρ έχει αλλάξει τοποθεσία, παραμένει όμως ο βωμός που προσκυνούν οι φαν της λατρεμένης βρετανικής μπάντας και ένα από τα γνωστότερα στέκια στην πόλη.

Nikolai Ostashov


Καντίνα Samsa

Toompuiestee 37

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Samsa με κεράσι: 0,70 ευρώ

H περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ταλίν είναι άσχημη, μυρίζει φθηνό φαγητό και λάδι μηχανής. Οι τοίχοι των κτιρίων είναι καλυμμένοι με παλιές επιγραφές, αφίσες και κουτσουλιές περιστεριών, ενώ η ανθρωπογεωγραφία της δεν είναι αυτή που θα ήθελε να συναντήσει ένας τουρίστας. Όμως, στην πράσινη καντίνα έξω από τον σταθμό Ρωσίδες μαγείρισσες ετοιμάζουν νόστιμα ουζμπεκικά πιτάκια samsa και κέικ, το ιδανικό σνακ για πεινασμένους ταξιδιώτες.

Nikolai Ostashov


Εστιατόριο St. Patrick’s

Merivälja 5

Τηλ. +372-6998077

Κυριακή-Πέμπτη 11.00-00.00,

Παρασκευή-Σάββατο 11.00-02.00

Κυρίως πιάτα: από 5,40 ευρώ

Ιρλανδική κουζίνα, άφθονη Guin­ness και θέα θάλασσα. Βρίσκεται στη συνοικία Pirita, κοντά στην παραλία, και είναι το ιδανικό μέρος για ένα ωραίο δείπνο απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα στη Βαλτική. Υπάρχουν άλλα τέσσερα St Patrick’s στην Παλιά Πόλη, αυτό όμως είναι το αγαπημένο μου. Καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση, ειδικά αν θέλετε να καθίσετε κοντά στα παράθυρα. Αν δεν αντέχετε την πολυκοσμία, επιλέξτε μια μέρα με συννεφιά, ώστε η παραλία να μη «βουλιάζει» από κόσμο.

Dmitri Korobtsov


Παραλία Pikakari

Paljassaare tee 44

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Μια μικρή αμμώδης παραλία στη χερσόνησο Paljassaare, στον κόλπο του Ταλίν, σχετικά άγνωστη στον πολύ κόσμο. Ένα μέρος της χερσονήσου είναι βιομηχανική ζώνη και το υπόλοιπο αποτελεί καταφύγιο άγριων πουλιών. Θα έρθετε για τον παλιό λιμενοβραχίονα με το βυθισμένο πλοίο, την όμορφη θέα στην πόλη και βέβαια την ίδια την παραλία. Ακολουθήστε το κυκλικό μονοπάτι γύρω από την προστατευόμενη περιοχή και δεν αποκλείεται, εκτός από πουλιά, να συναντήσετε αλεπούδες ή αγριόχοιρους. Για να φτάσετε εδώ, θα πάρετε το λεωφορείο 59 από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και θα κατεβείτε στην τελευταία στάση.

Dmitri Korobtsov


Εστιατόριο Trühvel

Telliskivi 60

Τηλ. +372-6501012

Δευτέρα-Σάββατο 12.00-23.00 Κυριακή 12.00-21.00

Ζυμαρικά με θαλασσινά: 7,50 ευρώ

Νέα άφιξη στη γειτονιά Telliskivi. Το Trühvel είναι ένα μοδάτο εστιατόριο που συνδυάζει κομψή διακόσμηση, φιλική ατμόσφαιρα και καλό φαγητό. Το μεγάλο του ατού όμως είναι ο καφές του, τον οποίο καβουρδίζουν και ετοιμάζουν μπροστά – μπορείτε να αγοράσετε και σακουλάκια με κόκκους καφέ. Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε επίσης τα κέικ και τα σφολιατοειδή, τα παρασκευάζει ένας ταλαντούχος pastry chef! Θα βρείτε πάρκινγκ έξω από το εστιατόριο και δεν χρειάζεται να κάνετε κράτηση.

Alan Adojaan


Tαλίν by locals-3

Παλιά σοβιετικά γλυπτά στο Κάστρο του Μάριενμπεργκ. (Φωτογραφία: Estonian History Museum)

 

Παλιά σοβιετικά γλυπτά

Pirita tee 56

Τηλ. +372-6968660

Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00

Δωρεάν

Πρόκειται για ένα καλά φυλαγμένο μυστικό της πόλης. Πίσω από το κεντρικό κτίριο του Kάστρου του Μάριενμπεργκ, στη συνοικία Pirita, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από παλιά σοβιετικά αγάλματα – νομίζω η μοναδική στην Εσθονία, αν εξαιρέσουμε έναν ανδριάντα του Λένιν στο κάστρο της πόλης Νάρβα. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο κάστρο αγοράζοντας εισιτήριο, όμως η πρόσβαση στον χώρο όπου βρίσκονται τα γλυπτά είναι δωρεάν. Λάβετε απλώς υπόψη ότι τις ώρες που το κάστρο είναι κλειστό δεν επιτρέπονται ούτε εκεί επισκέπτες.

Dmitri Korobtsov


Tαλίν by locals-4

Το δημοφιλές εστιατόριο F-Hoone στεγάζεται σ’ ένα βιομηχανικο κτίριο. (Φωτογραφία: Rasmus Jurkatam)

Εστιατόριο F-Hoone

Telliskivi 60a

Τηλ. +372-53226855

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-00.00, Κυριακή 10.00-22.00

Σούπα: 2,80 ευρώ

Βρίσκεται σε μια απίθανη γειτονιά που λέγεται Kalamaja και στεγάζεται στον χώρο ενός πρώην εργοστασίου με ψηλά ταβάνια, πέτρινους τοίχους και τεράστια παράθυρα που «βλέπουν» στην εσωτερική αυλή. Είναι πολύ δημοφιλές και γι’ αυτό γεμάτο από το πρωί έως το βράδυ. Οι τιμές του είναι πολύ λογικές. Όσο για την κουζίνα του, έχει μια απλότητα και μια φρεσκάδα ταυτόχρονα, συνδυάζοντας τις vegetarian επιλογές με τα καλοψημένα κρεατικά. Προτιμήστε το αν ταξιδεύετε με παιδιά: τους προσφέρει μπογιές για να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, ενώ υπάρχει και ξεχωριστό δωμάτιο όπου μπορούν να παίξουν με την ψυχή τους.

Diana Pashkovich

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή