Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για το Συριακό

Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για το Συριακό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίδες για αποτροπή της επαπειλούμενης αιματοχυσίας στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας γέννησε η χθεσινή συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες και ενώ ο συριακός στρατός του προέδρου Ασαντ ετοιμαζόταν να εισβάλει στο Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο θύλακο των αντικαθεστωτικών στη Συρία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, στο Ιντλίμπ, ανάμεσα στον συριακό στρατό και στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα θα περιπολούν στην εν λόγω ζώνη, ενώ τα βαριά όπλα θα έχουν απομακρυνθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι η συμφωνία έχει τη στήριξη και της συριακής κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε να εξασφαλίσει την απομάκρυνση των τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένου του Μετώπου Αλ Νούσρα, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Λίγο αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ.

Την Κυριακή, η Αγκυρα είχε στείλει νέες ενισχύσεις στα 12 σημεία ελέγχου που διατηρεί στην περιοχή του Ιντλίμπ –μία από τις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που συμφώνησαν Τουρκία, Ρωσία και Ιράν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία έστειλε άρματα μάχης και αυτοκινητοπομπή πενήντα οχημάτων, ενώ υποσχέθηκε τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που υποστηρίζονται από τη Δύση, ότι θα τους βοηθήσει να αμυνθούν στην περίπτωση εισβολής του συριακού στρατού.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, συνεχίζεται ο θόρυβος για τη δωρεά αεροπλάνου Boeing 747 από τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι πρόκειται για δωρεά στο τουρκικό κράτος και όχι στο πρόσωπό του.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για τα στελέχη της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Isbank, της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας ως προς τη χορήγηση δανείων. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ διατηρεί το 28% των μετοχών, αλλά δεν εισπράττει μέρισμα, καθώς όλα τα κέρδη πηγαίνουν σε πολιτιστικούς οργανισμούς, βάσει της διαθήκης του Κεμάλ. Η παρέμβαση Ερντογάν προκάλεσε υποψίες για επικείμενη εθνικοποίηση της τράπεζας, οι μετοχές της οποίας έπεσαν κατά 3,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή