Μέι και ΔΝΤ προειδοποιούν για τις δραματικές συνέπειες ενός «άτακτου» Brexit

Μέι και ΔΝΤ προειδοποιούν για τις δραματικές συνέπειες ενός «άτακτου» Brexit

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκληρή γλώσσα απευθύνθηκε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στους αντάρτες του κόμματός της. Τους προειδοποίησε πως αν δεν στηρίξουν τη συμφωνία για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., την οποία εκείνη προτίθεται να φέρει προς ψήφιση, θα είναι ορατός ο κίνδυνος άτακτης και γι’ αυτό επικίνδυνης εξόδου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου, η Μεγάλη Βρετανία θα φτωχύνει. Οι ηγέτες Αυστρίας και Γερμανίας επισήμαναν ότι δεν επιθυμούν ένα σκληρό Brexit. Πάντως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε πνεύμα συνεργασίας. Προσέθεσε ότι θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία, υπό τον όρο ότι η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά θα διατηρήσει την ακεραιότητά της.

Η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 29 Μαρτίου 2019, ενώ η περίοδος μετάβασής της στο νέο καθεστώς θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει καταρτιστεί πλήρης και λεπτομερειακή συμφωνία για την έξοδό της. Εν τω μεταξύ, Βρυξέλλες και Λονδίνο διαφωνούν περίπου για το ένα πέμπτο των επιμέρους στοιχείων της συμφωνίας. H Bρετανή πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πλέον η σειρά της Ε.Ε. να απαντήσει στις προτάσεις της με νέες ιδέες, αντί να επανέρχεται σε παλαιότερες θέσεις της που σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στη θετική έκβαση της υπόθεσης. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι όποιοι κι αν είναι οι όροι της συμφωνίας του Brexit, η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας θα πληγεί. Εκτιμάται ότι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί 1,5% φέτος και το 2019, λιγότερο απ’ ό,τι η Γερμανία και η Γαλλία. Αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, η οικονομία θα συρρικνωθεί. «Σε σύγκριση με τη σημερινή ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς, όποια επιλογή προκριθεί για την έξοδο της Βρετανίας, θα βλάψει την οικονομία της χώρας πρωτίστως και της Ε.Ε. δευτερευόντως», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Η μεγαλύτερη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Jaguar Land Rover, ανακοίνωσε πως, λόγω του επικείμενου Brexit και της μειωμένης ζήτησης για ντιζελοκίνητα οχήματα, θα μειώσει από την 1η Οκτωβρίου και έως τις αρχές Δεκεμβρίου σε τρεις τις εργάσιμες ημέρες στο εργοστάσιό της στην κεντρική Μεγάλη Βρετανία. Η απόφασή της αυτή θα επηρεάσει την εργασία σχεδόν 1.000 εργαζομένων, αλλά δεν πρόκειται να οδηγήσει σε απολύσεις. Τέλος, ο όμιλος Unilever σχεδιάζει να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να διατηρήσει μόνον τη θέση του στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή