Ο Π. Καμμένος απειλεί με πτώση της κυβέρνησης

Ο Π. Καμμένος απειλεί με πτώση της κυβέρνησης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος της συγκυβέρνησης, στην περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή, προανήγγειλε εκ νέου και μάλιστα με εμφατικό τρόπο ο Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας –μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1– επανέλαβε πως το κόμμα του θα κάνει «το παν για να μην κυρωθεί η συμφωνία», ξεκαθαρίζοντας πως εάν αυτή φθάσει τελικά στην εθνική αντιπροσωπεία, τότε οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και θα πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ώστε να βρεθεί νέος κυβερνητικός εταίρος.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η παράμετρος που έθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ περί κομματικής πειθαρχίας, καθώς κατά το πρόσφατο παρελθόν δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις, έχουν διαφοροποιηθεί ανοιχτά με την κεντρική γραμμή του κόμματος. Ο μεν πρώην υφυπουργός Παιδείας με αντικρουόμενες και εν μέρει αντιφατικές δηλώσεις, έχει πει πως διαφωνεί με τη συμφωνία, αλλά δεν θα «ρίξει την κυβέρνηση», ο δε κ. Παπαπαχριστόπουλος, λίγο μετά τις υπογραφές στις Πρέσπες είχε κάνει λόγο για «μία ιστορική στιγμή», δηλώνοντας «υπέρ της συμφωνίας».

Την ίδια ώρα ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος με διμέτωπη επίθεση σε Κοτζιά και Ζάεφ, κατηγορούσε τον ΥΠΕΞ πως έχει «μονογράψει τη συμφωνία», τον δε πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πως λέει πράγματα που δεν εντάσσονται στις Πρέσπες. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί στον κ. Ζάεφ για «παραβίαση της συμφωνίας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως οι δηλώσεις του Π. Καμμένου έρχονται σε ένα χρονικό σημείο όπου μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εις διπλούν στον κυβερνητικό του εταίρο σημειώνοντας πως αφενός «σέβεται τις αρχές του» για το ζήτημα των Σκοπίων, αφετέρου όμως δεν πιστεύει πως θα «ανακόψει την πορεία της χώρας προς τη σταθερότητα».

Ανοιγμα στη Ν.Δ.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος πραγματοποιούσε ένα σαφές άνοιγμα στην Πειραιώς, ενδεικτικό μιας ευρύτερης στρατηγικής του να απευθυνθεί σε πιο μετριοπαθή κοινά, εμφανιζόμενος σαρξ εκ της σαρκός της Ν.Δ. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., αφού αρχικά τον προέτρεψε να αφήσει την ταύτιση με τον κ. Σημίτη, τον κάλεσε να «πετάξει έξω» από τη Ν.Δ. την προερχόμενη από τον ΛΑΟΣ «τριανδρία», δηλαδή τους κ. Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη. Συνεχίζοντας να απευθύνεται προς τον επικεφαλής της Κεντροδεξιάς, τον προέτρεψε «να φέρει πίσω στην παράταξη ανθρώπους οι οποίοι υπηρέτησαν σε κυβερνήσεις της Ν.Δ. με σοβαρότητα» και «να κοιτάξει να συμφιλιωθεί με τα άλλα κόμματα». Στοχοποιώντας δε σταθερά τον Μάκη Βορίδη, υποστήριξε πως ο πρώην υπουργός θέλει να γυρίσει ο ελληνικός λαός «στον εμφύλιο πόλεμο». Ο κ. Καμμένος για πρώτη φορά κατέληξε, λέγοντας πως αν τα παραπάνω γίνονταν πράξη «τότε ναι, θα μπορούσα να μιλήσω» με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό δεν σημαίνει πως έλειψε η κριτική προς την ηγεσία της «γαλάζιας παράταξης». Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Καμμένος τις χαρακτήρισε «ανεφάρμοστες», ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μειωθούν», ενώ εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ., είπε «θέλει τη μείωση».

Καταλήγοντας και ερωτηθείς αν τελικά όλα αυτά συνιστούν ένα «άνοιγμα» προς την Πειραιώς, ο ΥΕΘΑ επανέλαβε πως «η Ν.Δ. είμαι εγώ και όχι αυτοί». Ενδεικτικό της ευρύτερης προσπάθειάς του ήταν η νέα αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, παρά το «φρένο» του πρώην πρωθυπουργού, μέσω της υποστηρικτικής του δήλωσης στην «παράταξη» πριν από την ομιλία Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως ο Καραμανλής «δεν συνεργαζόταν με τα άκρα», θέλοντας προφανώς να ταυτίσει τα λεγόμενά του με τον πρώην πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή