Διχογνωμία Μάτις – Ζάεφ για τον ρόλο Ρωσίας

Διχογνωμία Μάτις – Ζάεφ για τον ρόλο Ρωσίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων υπέρ του «ναι» του δημοψηφίσματος και μια ατμόσφαιρα σοβαρών υποψιών ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις μέσω μεθόδων διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, οι οποίες είναι γνωστές από εκλογικές διαδικασίες προηγούμενων ετών, βρίσκονται τα Σκόπια. Χθες, στα Σκόπια βρέθηκε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο οποίος μίλησε ευθέως για ρωσικό χρήμα που χρησιμοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Μάτις ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί ομάδες προσκείμενες σε αυτή με σκοπό την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου. «Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εκεί ό,τι προσπάθησε να κάνει και σε τόσες άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μάτις, επιπλέον, είπε, απευθυνόμενος στους πολίτες της ΠΓΔΜ, ότι η ψήφος της 30ής Σεπτεμβρίου είναι η σημαντικότερη της ιστορίας τους. Ανάλογες δηλώσεις έκανε χθες και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της Μακεδονίας προς το ΝΑΤΟ, όπως συνέβη και στο Μαυροβούνιο, όπου είδαμε την περίπτωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ έλαβε, πάντως, αποστάσεις. «Δεν έχω κανένα στοιχείο ή ένδειξη για ρωσική ανάμειξη. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της “Μακεδονίας” και δεν έχει κάτι εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην Ε.Ε., είναι ωστόσο αντίθετη στην εισδοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη εισδοχή μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Ζάεφ. Ως η πλέον ενδιαφέρουσα από τις συναντήσεις του κ. Μάτις κρίνεται εκείνη με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ. Η στάση του κ. Ιβάνοφ κρίνεται σημαντική, ιδιαίτερα μετά πιθανό επιτυχημένο δημοψήφισμα, ιδίως ως προς τον επηρεασμό του VMRO στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πάντως έως τώρα ο κ. Ιβάνοφ είναι απών από τη δημόσια συζήτηση και, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα του δημοψηφίσματος, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με αιτιολογία τη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Η «παρέλαση» επισήμων από τα Σκόπια θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Επόμενος επισκέπτης θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος από τα Σκόπια θα μεταβεί στα Τίρανα και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Αθήνα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι αύριο στα Σκόπια συνεδριάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, το οποίο θα κρίνει προσφυγές πολιτών κατά της απόφασης του δημοψηφίσματος, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αλλάξει το όνομα της χώρας τους μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας. Αναλόγως, χθες κατατέθηκε και στην Αθήνα η δεύτερη κατά σειρά αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στο ΣτΕ, κατά του ελληνικού Δημοσίου και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ως εκπροσώπου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή