Μαξίμου: Συμπλέουν Ν.Δ. – ΔΝΤ

Μαξίμου: Συμπλέουν Ν.Δ. – ΔΝΤ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σύνολο του προγράμματος της Ν.Δ. διαπνέεται από την ίδια λογική από την οποία διαπνέονται και οι προτάσεις του ΔΝΤ», λέει η κυβέρνηση. Η επιχείρηση ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από την κυβέρνηση, όπως διεφάνη από τα σχόλια του Μαξίμου μετά την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, και αποτυπώνεται και στην ανωτέρω αποστροφή που ανήκει στον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στα ραδιόφωνο του News247, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως τα όσα εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είναι όσα απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ταμείο. Ο εκπρόσωπος του Μαξίμου εστίασε σε δύο ζητήματα. Πρώτον, σε εκείνο της εργασίας, όπου σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, οι προτάσεις της Ν.Δ. δεν προστατεύουν τους εργαζομένους, αλλά δίνουν κίνητρα μόνο στους εργοδότες. «Δηλαδή, στην πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, «ο πρόεδρος της Ν.Δ. μας είπε ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να είναι προαιρετική και, από εκεί και πέρα, να επαφίεται στην καλή θέληση κάθε εργοδότη η τήρηση των κανόνων».

Δεύτερον, εκτενής ήταν η αναφορά στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «θέτει σε κίνδυνο 1,5 εκατ. επικουρικούς συνταξιούχους», έχοντας κεντρικό άξονα του συλλογισμού του, πως η ιδιωτική ασφάλιση δημιουργεί «τρύπα» στα κρατικά έσοδα και θέτει τα χρήματα των ασφαλισμένων «σε επενδυτικό κίνδυνο». Οσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων εμφανίστηκε αισιόδοξος πως δεν θα εφαρμοστεί, παραπέμποντας ωστόσο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, δηλαδή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και το σχέδιο στην ελληνική Βουλή και ακολούθως την κοινοποίησή του στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου. Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε, ωστόσο, πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί το μέτρο διαρθρωτικό, αλλά αντιθέτως έχει μόνο δημοσιονομικό χαρακτήρα, κάτι που «το έχουμε εξηγήσει στους εταίρους και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε η φράση με την οποία έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Τζανακόπουλος. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως μετά τις απαραίτητες διαδικασίες «θα έχουμε και τις τελικές αποφάσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», φράση η οποία μπορεί να παραπέμπει σε μονομερή ενέργεια, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εταίρων.

«Υπάρχουν οι συσχετισμοί»

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και στη στάση του κυβερνητικού εταίρου κ. Π. Καμμένου, που λίγο πριν είχε επαναλάβει σε συνέντευξή του πως η έλευση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή σημαίνει και το τέλος της συγκυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος κράτησε χαμηλούς τόνους. «Η στάση του κ. Καμμένου σε ό,τι αφορά τη συμφωνία είναι γνωστή», σημείωσε, προσθέτοντας πως «έχω την πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την κύρωση της συμφωνίας και αυτό θα φανεί όταν κατατεθεί και υπερψηφιστεί».

Αποστάσεις από Πολάκη

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης μιλώντας επίσης στη συχνότητα του News247, αποδοκίμασε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη για την ενέργειά του να δώσει στη δημοσιότητα τη διεύθυνση του καθηγητή Συνολάκη, μετά το πόρισμα που συνέταξε για την καταστροφή στο Μάτι. «Ηταν άστοχη ενέργεια» σημείωσε, προσθέτοντας πως «η Αριστερά δεν πρέπει να καταλήγει σε ad hominem επιθέσεις». Τέλος, σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με θέμα την προετοιμασία της επόμενης Κεντρικής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή