Εργαζόμενοι στη Μόρια: «Δεν τα βγάζουμε πέρα»

Εργαζόμενοι στη Μόρια: «Δεν τα βγάζουμε πέρα»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχισθούν με αυτό τον ρυθμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να διατηρήσουμε τον έλεγχο», λέει στην «Κ» ο κ. Μάριος Καλέας, προϊστάμενος του Γραφείου Ασύλου στη Λέσβο. Το τελευταίο δεκαήμερο, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας στο νησί χρειάστηκε να καταγράψουν –και στη συνέχεια να εξετάσουν– 750 νέα αιτήματα ασύλου λόγω κατακόρυφης αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, λόγω αυτής της μεγάλης ανόδου. Από την προηγούμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή το βράδυ, 615 άτομα έφθασαν στη Λέσβο, γεγονός που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με την τακτική των μεταφορών ευάλωτων αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, σε συνδυασμό με τη μη πραγματοποίηση επιστροφών στην Τουρκία, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας (Μάρτιος 2016).

Συγκεκριμένα, από 18 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου 2018, 5.289 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα (στοιχεία Υ.Α. του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες). Αντιστοίχως, από τον Απρίλιο του 2016, οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται επισήμως η κοινή δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας, έως 31 Ιουλίου 2018 μόλις 1.673 άτομα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία.

Οπως σημειώνει ο κ. Καλέας, «όλοι καταθέτουν αίτημα ασύλου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία. Ωστόσο, βασικό μέλημά τους είναι να χαρακτηριστούν “ευάλωτοι” (έγκυοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ασυνόδευτα παιδιά, τραυματισμένοι, θύματα βασανισμών ή trafficking), οπότε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μεταφέρονται στην ενδοχώρα αμέσως μόλις βρεθούν θέσεις».

Ενδεικτικά, από τις 6 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου φέτος, 2.645 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας αποσυμφόρησης των hotspots που εφαρμόζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η συγκεκριμένη «λύση» πρακτικά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα εφόσον τις επόμενες ημέρες φτάνει στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία ίσος αριθμός ατόμων ή και μεγαλύτερος από όσους έχουν μεταφερθεί.

Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε παρακείμενη έκταση εκτός του hotspot, με έκτακτη ανακοίνωσή τους ζήτησαν χθες την άμεση μεταφορά όλων των ανηλίκων και ευάλωτων που βρίσκονται στη Μόρια, σε ασφαλέστερες συνθήκες στην ενδοχώρα. «Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας», τονίζουν. 

«Συνεχώς φεύγει κόσμος από τα νησιά, όμως μετά έρχονται άλλοι. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σε σχέση με αυτό», τονίζει στην «Κ» ο διοικητής του ΚΥΤ στη Μόρια Γιάννης Μπαλμπακάκης. Κλιμάκιο στελεχών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τη Μόρια, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούν «ιδίοις όμμασι». «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχει υπερπληθυσμός και άνθρωποι από πολλές εθνικότητες. Πολλά από όσα λέγονται δεν ευσταθούν», τονίζει ο κ. Μπαλμπακάκης. «Χαρακτηριστικά, από τις 19 ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις) που υπέγραψαν την ανακοίνωση για τη Μόρια την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο τρεις δραστηριοποιούνται μέσα στο ΚΥΤ, ενώ μια 4η ήρθε πριν από λίγες ημέρες. Τις υπόλοιπες ΜΚΟ, 21 ολόκληρους μήνες που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση δεν τις έχω δει», τονίζει ο κ. Μπαλμπακάκης.

Στα νησιά βρίσκονταν συνολικά στις 16 Σεπτεμβρίου 20.429 αιτούντες άσυλο (στοιχεία υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής), εκ των οποίων οι περισσότεροι στα hotspots (ή κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης – ΚΥΤ ) στη Μόρια της Λέσβου, όπου βρίσκονται 8.912 άτομα (χωρητικότητα δομής 3.300), στη ΒΙΑΛ στη Χίο 2.275 άτομα (Χ.Δ. 1.000 άτομα), στο Βαθύ στη Σάμο 4.057 (Χ.Δ. 650 άτομα), στη Λέρο 673 και στην Κω 1.308 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή