Νέες αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς

Νέες αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως την επόμενη Δευτέρα (24 Σεπτεμβρίου) καλούνται οι υποψήφιοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρόσκληση για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ, για το σχολικό έτος 2018-2019 και οι οποίοι, ενώ είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, δεν έλαβαν voucher (χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής»), να καταθέσουν εκ νέου σχετική αίτηση στη δομή που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), από την προηγούμενη κατανομή κατά την οποία διατέθηκαν 94.000 vouchers δεν αξιοποιήθηκαν περίπου 10.000, τα οποία θα χορηγηθούν τώρα.Τα πρόσθετα vouchers, που θα φθάσουν τις 36.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕΤΑΑ με βάση τον υπολειπόμενο προϋπολογισμό, θα έχουν ισχύ και θα ενεργοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2018 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ ωφελουμένου και φορέα/δομής. Οι φορείς/δομές πρέπει να αποστείλουν στην ΕΕΤΑΑ όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι την 5η Οκτωβρίου 2018. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στη Βουλή, το σύνολο των vouchers που θα διατεθούν αναμένεται να φθάσει τις 125.000.

Προϋπόθεση για να επωφεληθεί μια οικογένεια του voucher είναι να καταφέρει να βρει θέση στον βρεφονηπιακό σταθμό που επιθυμεί, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Συχνά οι μόνες κενές θέσεις βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την κατοικία του παιδιού, ενώ κυρίως στην Αθήνα μένουν κενές θέσεις σε περιοχές που θεωρούνται υποβαθμισμένες έως και επικίνδυνες.

Πάνω από 35.000 παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα, όχι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης αλλά λόγω έλλειψης θέσεων. Ειδικά σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις οι θέσεις στους υφιστάμενους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση. Ενδεικτικά, το 2015 είχαν κατατεθεί 122.000 αιτήσεις για την ένταξη των νηπίων στους παιδικούς σταθμούς μέσω «επιδότησης» ΕΣΠΑ, ενώ το 2018 ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στις 161.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή