Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/09/18)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Handelsblatt: «Αλλο Αθήνα, άλλο Λευκωσία»

Στην αναβάθμιση  της Κύπρου από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα αναφέρεται η Handelsblatt. Η Κύπρος κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε λιγότερο από τρία χρόνια, αξιοποιώντας μόνο 7,3 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα. «Αντίθετα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι πολιτικοί της Λευκωσίας “οικειοποιήθηκαν” το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η πολιτική συναίνεση στην Κύπρο ήταν μεγαλύτερη από την Ελλάδα και σε συνδυασμό με το διαχειρίσιμο μέγεθος της κυπριακής οικονομίας κατέστη ευκολότερο για τον Νίκο Αναστασιάδη να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Κατά τη γερμανική εφημερίδα, «ευτυχής συγκυρία αποδείχθηκε και ο διορισμός του Χάρη Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εστίασε στις περικοπές δαπανών για τη δημοσιονομική εξυγίανση, σε αντίθεση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που “στραγγάλισε” την ταλανιζόμενη από την ύφεση οικονομία, η οποία βρισκόταν αντιμέτωπη με ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων».

Ωρα αποφάσεων για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επί της αίτησης αναίρεσης του εισαγγελέα του δικαστηρίου στην υπόθεση των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορούνται για την αποκρατικοποίηση των 28 ακινήτων του Δημοσίου (πώληση και επαναμίσθωση). Ολα δείχνουν ότι η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο, γεγονός που δημιουργεί κινητικότητα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, με τους πρέσβεις Ιταλίας, Σλοβακίας και Ισπανίας να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ολα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια νέα «υπόθεση Γεωργίου» (ΕΛΣΤΑΤ).

Η Grivalia θα αναπλάσει τον πρώην «Παπαστράτο»

Επισημοποιήθηκε και τυπικά η συμμετοχή της Grivalia Properties στην ανάπλαση και της Β΄ φάσης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Πειραιά (στο σκέλος που αφορά τα γραφεία). Η εταιρεία προχώρησε χθες στην απόκτηση, αντί 3,62 εκατ. ευρώ, του 49% της κοινής εταιρείας Piraeus Port Plaza 2, που έχει συστήσει με την Dimand Real Estate (και την EBRD). Το υπόλοιπο 51% θα αποκτηθεί μόλις αποπερατωθεί εντός του 2019 το υπό ανέγερση κτίριο γραφείων επιφάνειας 26.700 τ.μ.

Ωρα διαψεύσεων για πώληση Chipita

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν ήδη την Chipita και τη Mondelez International να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη, προχώρησε χθες για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Η σχετική φημολογία, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου, δεν λέει να κοπάσει, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής σνακ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Mondelez φέρεται να προσφέρει περίπου 1,5 δισ. για την απόκτηση της Chipita, συμπεριλαμβανομένων των δανείων της εταιρείας.

Αυξημένα κέρδη ΑΔΜΗΕ το α΄ εξάμηνο του 2018

Δεσμεύσεις για την επίμαχη ανάθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αλλά και για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2018 ανέλαβε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το α΄ εξάμηνο του 2018. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το α΄ εξάμηνο 44,4 εκατ. ευρώ από 32,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2017 και κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) 102,1 εκατ. ευρώ από 92,8 το 2017. Να σημειωθεί ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κατέχει το 51% της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και, επομένως, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα λειτουργικά αποτελέσματα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για την εξεταζόμενη περίοδο αντανακλούν τη συμμετοχή της κατά 51% στα κέρδη της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ανέρχονται συνολικά στα 21,2 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή