Το Πειραματικό Θεσσαλονίκης άλλαξε όψη

Το Πειραματικό Θεσσαλονίκης άλλαξε όψη

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε περίπου ένας μήνας και μια καλά συντονισμένη προσπάθεια από τους μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για να αποκτήσουν ένα σχολικό κτίριο με διαφορετική, σύγχρονη όψη. Μέσα στο καλοκαίρι, τα παιδιά βγήκαν σε δρόμους και παραλίες, ζητώντας από τους Θεσσαλονικείς να τους προσφέρουν την ψήφο τους για τον διαγωνισμό «Το σχολείο που θέλεις». Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια. Με 24.496 ψήφους, το ιστορικό κτίριο της πόλης, έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, αναδείχθηκε πρώτο ανάμεσα σε επτά διαγωνιζόμενα σχολεία και, ανακαινισμένο πλέον, υποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα τους 452 μαθητές του. 

«Την πρώτη ημέρα όλα τα παιδιά ξαφνιάστηκαν ευχάριστα. Τα περισσότερα είχαν πάρει μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας και ανυπομονούσαν να αντικρίσουν το αποτέλεσμα. Εντυπωσιάστηκαν από την εικόνα του καινούργιου, του καθαρού και του τακτοποιημένου σχολείου», λέει στην «Κ» η Χριστίνα Δαλακάκη, πρόεδρος στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Πειραματικό Θεσσαλονίκης άλλαξε όψη-1

Η ιδέα της ανακαίνισης υπήρχε από καιρό. Ο σύλλογος είχε στείλει σειρά αιτημάτων προς τον δήμο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ζητώντας να γίνουν βασικές παρεμβάσεις, που αφορούσαν κυρίως επισκευές και διορθώσεις. «Η συνολική ανακαίνιση του κτιρίου ωστόσο ήταν κάτι που υπερέβαινε κατά πολύ τον σύλλογό μας και σε μια περίοδο κρίσης υπερέβαινε ακόμη και τις δυνατότητες του δήμου ή του ΑΠΘ. Αποφασίσαμε λοιπόν να δηλώσουμε συμμετοχή στο πρόγραμμα “Το σχολείο που θέλεις”, με την προοπτική να κερδίσουμε τη δωρεάν ανακαίνιση», εξηγεί η κυρία Δαλακάκη. Από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου. Ως χαρακτηρισμένο μνημείο της πόλης, το κτίριο του Πειραματικού εποπτεύεται από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων κι έτσι η γραφειοκρατία ήταν αναπόφευκτη. «Η αρχική σκέψη των διοργανωτών ήταν να μας απορρίψουν, καθώς κρίθηκε σχεδόν αδύνατον να καταφέρουμε να έχουμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την εφορεία μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιμείναμε όμως πάρα πολύ κι έτσι καταφέραμε, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς, να βρεθούμε στην προεπιλογή του προγράμματος», λέει η κυρία Δαλακάκη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια από την εταιρεία Coca-Cola 3Ε σε συνεργασία με δήμους και συλλόγους γονέων, και έχει συμβάλει να αναβαθμιστούν αισθητικά και λειτουργικά 14 σχολικά κτίρια. Στο κτίριο του Πειραματικού έγιναν 48 διαφορετικές εργασίες. Επισκευάστηκε το δίκτυο θέρμανσης, ανακαινίστηκαν οι χώροι υγιεινής, έγιναν παρεμβάσεις στα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά δίκτυα του κτιρίου, βάφτηκαν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, έγιναν εργασίες στο γυμναστήριο και στις αυλές, διαμορφώθηκαν παρτέρια και προστέθηκαν προστατευτικά κάγκελα, όπου υπήρχε ανάγκη.  «Η αλλαγή αυτή ήρθε να καλύψει τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν στο σχολείο αναφορικά με τη λειτουργικότητά του, καθώς τα έξοδα συντήρησης ήταν υψηλά εξαιτίας της παλαιότητας του κτιρίου», εξηγεί στην «Κ» ο Βαγγέλης Δημόπουλος, ταμίας του συλλόγου αποφοίτων του Πειραματικού. Ο ίδιος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου, βοήθησε στον διαγωνισμό ενεργοποιώντας αποφοίτους από όλα τα σημεία του κόσμου να ψηφίσουν διαδικτυακά. «Ως σύλλογος αποφοίτων προσπαθούμε να βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά του σχολείου και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, ούτως ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία απερίσπαστα από προβλήματα όπως οι κτιριακές εγκαταστάσεις», τονίζει ο ίδιος.

Το Πειραματικό Θεσσαλονίκης άλλαξε όψη-2

Το σχολικό κτίριο αναβαθμίστηκε αισθητικά και λειτουργικά, «ξαφνιάζοντας» ευχάριστα τους 452 μαθητές του.

Κόσμημα για την πόλη

Στο Πειραματικό φοιτούν σήμερα συνολικά 452 παιδιά, από την τάξη του νηπιαγωγείου έως την τελευταία του λυκείου. Το σχολείο μετράει 84 χρόνια λειτουργίας και το κτίριο αρχιτεκτονικά αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ιδρυτής και πρώτος επόπτης του Πειραματικού ήταν ο παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος, ενώ από τα θρανία του ιστορικού σχολείου έχουν περάσει γνωστοί επιστήμονες, καθηγητές και συγγραφείς. «Το άριστο αυτό καλλιτεχνικό δημιούργημα αποτελεί δεύτερο σπίτι για τους μαθητές μας κι έτσι η ανακαίνισή του προσέφερε τεράστια χαρά και αναζωογόνηση», λέει στην «Κ» ο σημερινός διευθυντής του Πειραματικού, Λευτέρης Βέτσιος. «Η έκκλησή μου προς όλους τους Θεσσαλονικείς είναι να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό ούτως ώστε το κτίριο να διατηρηθεί στη σημερινή του κατάσταση», συμπληρώνει. Οι εργασίες αποκατάστασης του σχολικού κτιρίου θα ολοκληρωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή