Αστική αναγέννηση μέσω ΔΕΘ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη σε φορολογικές πολιτικές που θα στοχεύουν στην αισθητική βελτίωση των ελληνικών πόλεων υπήρξε οπωσδήποτε μια έκπληξη. Κι αυτό γιατί η ακραία υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι πρακτικά ένα μη θέμα για τους Ελληνες πολιτικούς της Μεταπολίτευσης.

Με εξαίρεση την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά την οποία δρομολογήθηκαν παρεμβάσεις «ευπρεπισμού» του αστικού χώρου (σε μεγάλο βαθμό για να «κρύψουμε» από τους ξένους επισκέπτες κραυγαλέες περιπτώσεις ασχήμιας), τα ελληνικά κόμματα έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη αδιαφορία για το ζήτημα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών. «Ωστε τα σπίτια μας», όπως είπε, «να γίνουν φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά και να αυξηθεί η αξία τους στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά».

Είμαστε ήδη αρκετά καχύποπτοι με τις εξαγγελίες των εν αναμονή πρωθυπουργών, αλλά έχει επιπλέον σημασία το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έσπευσε δίπλα στην αισθητική διάσταση να προσθέσει και την καθαρά οικονομική.

Εμείς οι Ελληνες έχουμε την τάση να υποτιμάμε το κόστος που πληρώνουμε για την εμφάνιση των πόλεών μας.

Πιστεύουμε ότι το θέμα είναι καθαρά αισθητικό και εξαντλείται εκεί. Αλλά κάνουμε λάθος.

Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε την τουριστική δυναμική της Αθήνας αν είχε διατηρήσει στο κέντρο της την αστική μεγαλοπρέπεια των κατεδαφισμένων προπολεμικών της μεγάρων. Ας αναλογιστούμε γιατί ένας περιηγητής που αγαπάει τις πόλεις μπορεί να επιστρέψει στη Λισσαβώνα ή στην Πράγα, αλλά όχι στη δική μας πρωτεύουσα. Ας σκεφτούμε πόσους τουρίστες θα προσείλκυαν σήμερα μικρότερες πόλεις με ισχυρές ιστορικές αναφορές (η Σπάρτη, η Κόρινθος, η Θήβα, κ.ά.) αν είχαμε υπερασπιστεί (όταν έπρεπε) τον παραδοσιακό τους οικιστικό κορμό. Ολα αυτά μας κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, «κατεβάζουν» τον εθνικό πλούτο, δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ μιαν αρχή. Θα περιμένουμε τη συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή