«Κλειδί» το υγιές επιχειρείν

«Κλειδί» το υγιές επιχειρείν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε πολιτική ωριμότητα αποφεύγοντας να διολισθήσει σε διχαστικό λόγο και προσωπικές επιθέσεις, καθώς είναι σαφής η στόχευση της προσέλκυσης πολιτών που ακόμη και αν κλίνουν προς τη Ν.Δ. δεν έχουν πεισθεί και αυτοπροσδιορίζονται ως αναποφάσιστοι.

Η εξίσωση δεν είναι απλή. Κάποιες κινήσεις ή εξαγγελίες που θα εκληφθούν ως ροπή προς τον λαϊκισμό μπορούν να λειτουργήσουν απωθητικά για ένα σημαντικό τμήμα σκεπτόμενων μετριοπαθών ψηφοφόρων –του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου»–, η στάση των οποίων μπορεί να αποβεί καθοριστική σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Η φημολογία και οι ατέρμονες συζητήσεις για το πότε θα γίνουν οι εκλογές –άλλη μία διαχρονική, διακομματική παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος– συνεχίζονται, αλλά καθώς ο χρόνος περνά, εκ των πραγμάτων οι κουραστικές εικασίες δίνουν τη θέση τους στην ουσία.

Το εάν οι εκλογές γίνουν τη μία ή την άλλη ημερομηνία, αφορά περισσότερο τη στρατηγική. Η ουσία είναι τα εργαλεία, οι προτεραιότητες και ο τελικός στόχος για την «επόμενη ημέρα». Τα κοστολογημένα μέτρα, οι συγκεκριμένες προτάσεις, το συνολικό σχέδιο. Η σκληρή πραγματικότητα… προσγείωσε κάποιους στη σκληρή πραγματικότητα. Είναι θετικό ότι παρά τις αναπόφευκτες ρητορικές υπερβολές, το μεταμνημονιακό περιβάλλον βρίσκει τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού να συμφωνούν ότι για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη χρειάζεται «υγιής επιχειρηματικότητα». Αυτό είναι το «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρώην ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πιστέψει στο δεύτερο σκέλος του όρου, στην «επιχειρηματικότητα», και στα οφέλη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας την οποία μέχρι πρότινος αμφισβητούσε, γιατί μόνο αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της οικονομίας και να αυξήσει την πίτα. Και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πείσει για την προσήλωσή της στο πρώτο σκέλος, στην «υγιή», διότι για πάρα πολλά χρόνια ήταν αυτή και το ΠΑΣΟΚ που ανέχθηκαν ένα σάπιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ιδεολογίες και συνταγές ανάπτυξης θα είναι μετωπική. Οι μεν καλούνται να πείσουν ότι ωρίμασαν και δεν έχουν πλέον αυταπάτες, και οι δε ότι διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή