Κομισιόν: Η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για την Ιντλίμπ να προστατεύσει τους αμάχους

Κομισιόν: Η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για την Ιντλίμπ να προστατεύσει τους αμάχους

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες ανάμεσα στην Τουρκία και στη Ρωσία προκειμένου να αποφευχθεί μια επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των εξεγερμένων στη βορειοδυτική Συρία, να εγγυάται «την προστασία των ζωών και των πολιτικών υποδομών».

«Ελπίζουμε πως η συμφωνία που συνομολογήθηκε χθες, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από τον Ρώσο και τον Τούρκο πρόεδρο, θα εγγυάται την προστασία των ζωών και των πολιτικών υποδομών καθώς και ανθρωπιστική πρόσβαση χωρίς εμπόδια και αδιάλειπτη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσιγιάντσιτς στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στο Σότσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασαν τις διαφωνίες τους και συμφώνησαν χθες να αποτρέψουν μια επίθεση του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, δημιουργώντας μια «ζώνη αποκλιμάκωσης» υπό ρωσο-τουρκικό έλεγχο στην επαρχία αυτή.

Η Μόσχα δήλωσε πως η συμφωνία σημαίνει πως δεν θα αναληφθεί καμία στρατιωτική δράση εναντίον της Ιντλίμπ, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Ιράν, το οποίο όπως και η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη σύγκρουση, χαιρέτισε τη συμφωνία την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα «υπεύθυνης διπλωματίας».

Η Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε πως η ΕΕ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως πως μια επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ κινδύνευε να προκαλέσει «μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή».

Στο μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα ενισχύσει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην Ιντλίμπ μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην οποία θα περιπολούν από κοινού με τη Ρωσία.

«Η Ρωσία και η Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές, συντονισμένες περιπολίες εκεί και γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ. Πρέπει να αναπτύξουμε επιπλέον στρατεύματα εκεί», τα 12 τουρκικά φυλάκια παρατήρησης θα παραμείνουν, είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου.

Στις περιπολίες θα συμμετάσχουν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πρόσθεσε.

Η «μετριοπαθής αντιπολίτευση» θα κρατήσει τα όπλα της και η περιοχή «θα εκκαθαριστεί από τους ριζοσπάστες».

Η συμφωνία είναι «πολύ σημαντική για την πολιτική επίλυση στη Συρία». «Αν κι αυτή (η Ιντλίμπ) χανόταν, δεν θα υπήρχε πλέον αντιπολίτευση», είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως οι αυτοκινητόδρομοι M4 και M5 που διέρχονται από την ανατολή προς τη δύση και από τον βορρά προς τον νότο μέσω της περιοχής Ιντλίμπ, συνδέοντας την υπό κυβερνητικό έλεγχο πόλη Χαλέπι με τη Δαμασκό και με τις ακτές της Μεσογείου, θα ανοίξει στην κυκλοφορία μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη πως αξιωματούχοι των τουρκικών και των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και αξιωματούχοι ασφαλείας των δύο χωρών θα συζητήσουν το καθεστώς των ριζοσπαστικών οργανώσεων στην Ιντλίμπ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε πως η συριακή αντιπολίτευση στην Ιντλίμπ θα παραμείνει στις περιοχές στις οποίες βρίσκεται τώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ρωσία.

Ο Καλίν έγραψε στο Twitter πως η Ρωσία και η Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στην περιοχή και πως η Ρωσία θα λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει μια επίθεση στην Ιντλίμπ στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή