Τριήμερο ανοδικό σερί με μικρό τζίρο

Τριήμερο ανοδικό σερί με μικρό τζίρο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τρίτη συνεχόμενη ανοδική αντίδραση σημείωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τα κέρδη, ωστόσο, αλλά και τον τζίρο να παραμένουν περιορισμένα, και με τους αγοραστές να επικεντρώνονται στις τραπεζικές μετοχές και σε επιλεγμένα blue chips. Η αδυναμία προσέγγισης των 700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, παρά την ανάκαμψη, προκαλεί προβληματισμό, με την αγορά να «ποντάρει» στο roadshow του Χ.Α. το επόμενο διήμερο στο Λονδίνο, την αναμενόμενη αναβάθμιση της Moody’s και την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE για πιθανές νέες εισροές, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι αυτοί οι καταλύτες θα αποτελέσουν σημαντική δοκιμασία για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 686,68 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο 0,27%, ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 2,03%, στις 606,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,2 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές σημειώνουν, ωστόσο, ότι η εμπιστοσύνη δεν έχει ακόμα επιστρέψει απέναντι στην Ελλάδα και αυτό πλήττει το Χ.Α. «Ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να βρει “καύσιμα” για να ξεπεράσει τις 700 μονάδες, που τείνουν να αποτελέσουν ισχυρό επίπεδο αντίστασης, καθώς είναι φανερό ότι δεν έχει αποκατασταθεί επαρκής βαθμός εμπιστοσύνης από την επενδυτική κοινότητα για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Η εξέλιξη αυτή έχει την εξήγησή της. Οι εξαγγελίες για μείωση φορολογικών συντελεστών, φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και του ΦΠΑ, πρέπει να τύχει της σύμφωνης γνώμης και των δανειστών, οι οποίοι δύσκολα θα συνομολογήσουν.

Παράλληλα, η δυσπιστία για τις τράπεζες παραμένει, καθώς η επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων απαιτεί προληπτική ενίσχυση των κεφαλαίων τους (με ειδικά ομόλογα και όχι με ΑΜΚ), διαδικασία που δεν ευνοείται λόγω των υψηλών επιτοκίων που έχουν διαμορφωθεί. Επίσης, η υστέρηση των καθαρών εσόδων δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση σεναρίων κερδοφορίας, ενόσω η εξυγίανση είναι σε εξέλιξη.

Ετσι, ο τραπεζικός κλάδος, «ραχοκοκαλιά» για το ελληνικό Χρηματιστήριο, εξακολουθεί να αποτελεί «βαρίδι» για την αγορά, ενώ και η παρατεινόμενη διατήρηση του σκηνικού αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα της Folli Follie συντηρεί τον χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης για ελληνικούς τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή