Ενίσχυση διμερούς ενεργειακής συνεργασίας για Ουγγαρία και Ρωσία

Ενίσχυση διμερούς ενεργειακής συνεργασίας για Ουγγαρία και Ρωσία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποδέχθηκε χθες εκ νέου στη Μόσχα τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν, σε μια συνάντηση που είχε ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας. Η Ουγγαρία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και είχε λάβει μέρος στις ομαδικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες μετά την υπόθεση Σκριπάλ, παρ’ όλ’ αυτά οι δύο χώρες διαβλέπουν ευρύ πεδίο συνεργασίας.

«Η Ουγγαρία είναι σαφώς ένας από τους πλέον καίριους εταίρους μας στην Ευρώπη, οι σχέσεις μας αναπτύσσονται σχεδόν σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι εργασίες για την κατασκευή δύο ρωσικών αντιδραστήρων τύπου VVER 1200 στο ουγγρικό πυρηνικό εργοστάσιο Πακς θα ξεκινήσουν «σύντομα». Η συμφωνία, που προβλέπει την κατασκευή από ρωσική εταιρεία, με δανεισμό από τη Ρωσία, παρεμποδιζόταν επί χρόνια από τις Βρυξέλλες. Τελικά, οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις ήρθησαν στις αρχές του 2017.

Οι δύο ηγέτες ανανέωσαν επίσης έως το 2020 τη συμφωνία για ανεφοδιασμό της Ουγγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ο Ορμπαν εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τη μετατροπή της Ουγγαρίας σε κόμβο για τη διέλευση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Ουγγαρία προμηθεύεται το 55% του αερίου της και πάνω από το 80% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βίκτορ Ορμπαν ενίσχυαν τους δεσμούς ενεργειακής συνεργασίας, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρι βρισκόταν στο Βουκουρέστι και ζητούσε ακριβώς το αντίθετο, τον περιορισμό των ενεργειακών δεσμών της Ρωσίας με την Ευρώπη. Ο Πέρι χαρακτήρισε «αιτία ανησυχίας» το γεγονός ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο έχει ανέβει από το 30% στο 40% τα τελευταία χρόνια. Ως εναλλακτικές λύσεις ανέφερε, μεταξύ άλλων, το πυρηνικό εργοστάσιο της Τσεχίας (που δεν κατασκευάζεται από τη Ρωσία) και τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή