Aύξηση ΑΕΠ και επενδύσεις μπορεί να φέρει η ανάπτυξη των FinTech επιχειρήσεων

Aύξηση ΑΕΠ και επενδύσεις μπορεί να φέρει η ανάπτυξη των FinTech επιχειρήσεων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία θα μπορούσε να φέρει η ανάπτυξη των FinTech επιχειρήσεων στην Ελλάδα. H μελέτη που παρουσίασαν οι καθηγητής του ΟΠΑ Γιώργος Δουκίδης και ο αν. καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παν. Κουρουθανάσης αναφέρει ότι η ανάπτυξη του κλάδου των FinTech επιχειρήσεων στη χώρα μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και 0,6%, στο ενδεχόμενο που η αξία συναλλαγών μέσω FinTech υπηρεσιών προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η συμβολή θα ανέλθει και έως το 1,8% του ΑΕΠ σε περίπτωση που η Ελλάδα εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό πόλο καινοτομίας στις υπηρεσίες FinTech στη ΝΑ Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμαναν οι δύο μελετητές, η δραστηριοποίηση FinTech επιχειρήσεων του εξωτερικού στην Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων από 0,1% (συντηρητικό σενάριο) έως και 0,5% (φιλόδοξο σενάριο) στο ΑΕΠ της χώρας, αυξάνοντας τον δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ κατά 0,27% και 1,36% αντίστοιχα.

Ο κλάδος του FinTech περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που παρέχουν οικονομικές υπηρεσίες μέσω εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών (Financial Technology). Mέχρι σήμερα έχει καταγραφεί σημαντική κινητικότητα στη χώρα μας, όπως αναφέρει η Τράπεζας της Ελλάδος (Σεπτέμβριος 2018), καθώς στην Ελλάδα εδρεύουν και δραστηριοποιούνται εννέα αδειοδοτημένα ιδρύματα πληρωμών (Access Payment Services, ΑΡΓΩ Ανταλλαγή, Everypay, Intelli Express, KMT, NBL Money Transfer, Smart Pay Services, Paylink, International Express Remittance) και δύο αδειοδοτημένα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος (Viva και Tora Wallet). «Η Viva αποτελεί το πιο επιτυχημένο παράδειγμα παροχής FinTech υπηρεσιών, καθώς συναλλάσσεται με 60.000 επιχειρήσεις και 280.000 ιδιώτες, διπλασιάζοντας τις συναλλαγές της στο επίπεδο των 30 εκατ. μεταξύ 2017-2018», αναφέρουν οι μελετητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι παράδειγμα παροχής καινοτόμων ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποτελεί η Praxia Bank (πρώην Credicom) η οποία είναι, μέχρι στιγμής, η μοναδική challenger bank στην Ελλάδα. Η τράπεζα θα προσφέρει αποκλειστικά ψηφιακά τις υπηρεσίες της και δεν θα διαθέτει φυσικό δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Σεπτέμβριος 2018) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για παροχή υπηρεσιών τύπου FinTech στην Ελλάδα άνω των 375 ιδρυμάτων πληρωμών και άνω των 170 ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος κρατών-μελών του ΕΟΧ, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αμιγώς ψηφιακά. Αντίστοιχα, FinTech του εξωτερικού ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας μερίδιο αγοράς από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών. Ενδεικτικά αναφέρεται από τους μελετητές η Revolut που επένδυσε στην Ελλάδα με το άνοιγμα τοπικού γραφείου τον Απρίλιο του 2018, ενώ ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 55.000 χρήστες στην Ελλάδα στο τέλος του 2017, με τη χώρα μας να αποτελεί την 4η μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία μετά τις Βρετανία, Γαλλία και Λιθουανία. Η εταιρεία τώρα θέτει ως στόχο την προσέλκυση 150.000 χρηστών στα τέλη του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή