Κενά αέρος στις σχέσεις Ρωσίας – Ισραήλ

Κενά αέρος στις σχέσεις Ρωσίας – Ισραήλ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά τη σημαντική συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για το Ιντλίμπ, που γέννησε ελπίδες αποκλιμάκωσης της έντασης στη βορειοδυτική Συρία, ένα νέο περιστατικό κατάρριψης ρωσικού αεροπλάνου ήρθε να ηλεκτρίσει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Γύρω στις 11 μ.μ. της Δευτέρας, τα ραντάρ της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ, στην επαρχία της Λαττάκειας, έχασαν το στίγμα αναγνωριστικού αεροπλάνου Il-20 που εκτελούσε πτήση στην περιοχή. Το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις συριακές ακτές και επέστρεφε στη βάση του. Την ίδια στιγμή, τέσσερα ισραηλινά αεροσκάφη F-16 βομβάρδιζαν στόχους στη Λαττάκεια, την Μπανιάς και την Ταρτούς της βορειοδυτικής Συρίας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τα ρωσικά ραντάρ κατέγραψαν επίσης εκτοξεύσεις πυραύλων από τη γαλλική φρεγάτα Auvergne εναντίον συριακών στόχων.

Το πρωί της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το μοιραίο αεροσκάφος, που μετέφερε 15 στρατιωτικούς, επλήγη εκ λάθους από τη συριακή αεράμυνα, η οποία είχε ενεργοποιηθεί για να αναχαιτίσει τους ισραηλινούς πυραύλους. Ωστόσο, η Μόσχα έριξε όλη την ευθύνη για το περιστατικό στο Ισραήλ.

«Οι Ισραηλινοί πιλότοι κρύφτηκαν πίσω από το ρωσικό αεροπλάνο κι έτσι το τοποθέτησαν στη γραμμή του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι Ισραηλινοί ειδοποίησαν τον ρωσικό στρατό μόλις ένα λεπτό προτού αρχίσουν την επίθεσή τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση του αεροπλάνου. Το Ισραήλ «φέρει ακέραια την ευθύνη» για το περιστατικό και η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα για την πρέπουσα απάντηση», προσέθεσε ο Κονασένκοφ, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά» και «επιθετική ενέργεια» εναντίον της χώρας του.

Από την πλευρά του, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας εξέφρασε τη θλίψη του για τους νεκρούς της ρωσικής αεροπορίας, αλλά έριξε όλη την ευθύνη για το συμβάν στα «πυκνά και τυφλά πυρά της συριακής αεράμυνας», υποστηρίζοντας πως όταν εβλήθη το ρωσικό αεροπλάνο, τα ισραηλινά μαχητικά είχαν επιστρέψει στον εναέριο χώρο της χώρας τους. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στόχος της επιχείρησης που είχε προηγηθεί ήταν εγκατάσταση του συριακού στρατού, όπου παράγονταν όπλα που προορίζονταν για τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, έναν από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς του Ισραήλ στην περιοχή. Οι εξηγήσεις αυτές δεν φάνηκε να πείθουν τη Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν επιμένοντας στη θέση περί «ολοκληρωτικής ευθύνης του Ισραήλ», ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρεσβευτή στη Μόσχα για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας.

Παρέμβαση Πούτιν

Νωρίς το απόγευμα, παρενέβη στη σοβούσα κρίση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος επισκεπτόταν στη Μόσχα, ο Ρώσος ηγέτης απέδωσε το περιστατικό σε μια «αλυσίδα τραγικών, τυχαίων περιστάσεων» και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραλληλισμός με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία στα τουρκοσυριακά σύνορα, τον Νοέμβριο του 2015. Οσο για τα απαντητικά μέτρα, διευκρίνισε ότι θα αφορούν τη βελτίωση της ασφάλειας των Ρώσων στρατιωτικών στη Συρία, χωρίς να αφήσει καμία αιχμή για το Ισραήλ. Η παρέμβασή του ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Στη συνέχεια, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για το συμβάν, προθυμοποιήθηκε να προσφέρει πλήρη πληροφόρηση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία Ρωσίας – Ισραήλ στο πεδίο της ασφάλειας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Αμυνας είχε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η φρεγάτα της χώρας του δεν είχε καμία ανάμειξη στο περιστατικό που οδήγησε στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι η Γαλλία είχε κι αυτή κάποιο μέρος ευθύνης, γιατί η φρεγάτα της δημιούργησε πρόσθετες δυσκολίες στο ρωσικό αεροσκάφος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή