Προγραμματική σύγκλιση, ο όρος του ΚΙΝΑΛ

Προγραμματική σύγκλιση, ο όρος του ΚΙΝΑΛ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να προτείνει τους όρους για μια προοδευτική διακυβέρνηση ώστε η χώρα να βγει οριστικά από την κρίση, όχι μόνο από τα μνημόνια». Η αποστροφή της Φώφης Γεννηματά κατά την πρόσφατη συνέντευξή της στο Action 24, μόνο τυχαία δεν ήταν. Συνεργάτες της προέδρου του κόμματος σχολίαζαν στην «Κ» πως η φράση αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής του κόμματος ενόψει εκλογών, καθώς επρόκειτο ουσιαστικά για απάντηση, όχι μόνο στον κ. Μητσοτάκη, αλλά και σε όλους όσοι προεξοφλούν πως το ΚΙΝΑΛ θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ.

Στο ΚΙΝΑΛ, άλλωστε, χτύπησαν «καμπανάκια» από τις έμμεσες αλλά σαφείς αναφορές του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, πως μετά τις εκλογές «θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα στηριχθεί το Κίνημα Αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό στη Χαρ. Τρικούπη θέλουν να ανακόψουν οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη συζήτηση, η οποία θεωρούν πως αλληλοτροφοδοτείται από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., με τη μεν κυβέρνηση να πιέζει με αυτό τον τρόπο «τον κόσμο της παράταξης», τη δε αξιωματική αντιπολίτευση να επιχειρεί να αποκτήσει «κεντροαριστερό άλλοθι». Με βάση τα ανωτέρω προέκυψε και η αναφορά της κ. Γεννηματά, παραπέμποντας ουσιαστικά την όποια συζήτηση πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο.

Το μήνυμα προς Μπούλμαν

Tην ίδια ώρα, το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά δεν παρέστη στην ομιλία του επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ούντο Μπούλμαν, που διοργανώθηκε από την ομάδα S&D και το Ιδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα, αποτελεί σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό του. Στο ΚΙΝΑΛ, που εκπροσωπήθηκε από τον γραμματέα κ. Χριστοδουλάκη, παρά το γεγονός ότι επισήμως διαψεύδουν πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις με τον κ. Μπούλμαν, είναι σίγουρο πως δεν έχουν δει θετικά τις κατά καιρούς δηλώσεις στήριξης προς τον κ. Τσίπρα.

Πρόσφατα, άλλωστε, ο κ. Μπούλμαν είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Στρασβούργο και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είχαν βρει κοινό τόπο στα περί δημιουργίας ευρύτερου «προοδευτικού μετώπου», κάτι που στη Χαρ. Τρικούπη απορρίπτουν μετ’ επιτάσεως. Είναι βέβαιο, πάντως, πως η απουσία της κ. Γεννηματά αποτυπώνει τη διελκυστίνδα με φόντο το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Αριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που ενόψει ευρωεκλογών θα έρθει ακόμα πιο εμφατικά στο προσκήνιο.

Συσκέψεις

Παράλληλα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι συσκέψεις για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων τόσο για τις ευρωπαϊκές, όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό τις προηγούμενες ημέρες έγινε συνάντηση της κ. Γεννηματά με τον κ. Νίκο Παπανδρέου με αντικείμενο την πιθανή κάθοδό του στις ευρωεκλογές. Η συνάντηση, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη έγινε σε «θετικό και από τις δύο πλευρές κλίμα». Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανακοινωθούν και ονόματα για τις αυτοδιοικητικές, με τον Π. Γερουλάνο να κερδίζει συνεχώς έδαφος για τον Δήμο της Αθήνας. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες δεν αποκλείεται να εξεταστούν και άλλες προτάσεις, όπως αυτή του κ. Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος προτείνει τον κ. Λευτ. Παπαγιαννάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή