«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέτυχε την εθνική συμφιλίωση»

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέτυχε την εθνική συμφιλίωση»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσκλητήριο συμμετοχής στα κοινά και συστράτευσης στα επιχειρήματα και τον ορθό λόγο έναντι του θυμού και των συνθημάτων απηύθυνε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ετήσια εκδήλωση-διάλεξη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μιλώντας για το θάρρος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε μήνυμα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας να βγάλει το θυμικό από τη στάση του και να προτάξει τη λογική, αλλά και να αναγνωρίσει τις ευθύνες –όχι μόνο πολιτικών, αλλά και κοινωνικών ομάδων– για τις χαμένες ευκαιρίες.

«Από το σύνθημα να επιστρέψουμε στο επιχείρημα. Από την υπόσχεση να περάσουμε στην πράξη», σημείωσε, προλογίζοντας τον καθηγητή Ράιαν Μπάλοτ που μίλησε για το θάρρος στην αρχαία ελληνική Δημοκρατία, στην ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Κ. Μητσοτάκη που οργάνωσαν το Iδρυμα Κ. Μητσοτάκη και η έδρα Ελληνικών Σπουδών στο Στάνφορντ. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει με θάρρος «να κοιτάξει πίσω της και να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη κεκτημένα της Μεταπολίτευσης». Με τον ίδιο τρόπο ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει η χώρα να αντιληφθεί τις ευκαιρίες που έχασε, αλλά και τις ευθύνες «των πολιτικών, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλοί ανασταλτικής πίεσης». Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί σε αντίθεση με άλλες χώρες μόνο οι Eλληνες «υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας» και παραπλανήθηκαν, όπως είπε, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε «τις χειρότερες πλευρές του χθες».

Αναφερόμενος στην παρακαταθήκη του πατέρα του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις γενναίες πολιτικές αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει και μίλησε για την υπέρβαση του Ιουνίου του 1989: «Επέτυχε στον μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση, που ήταν ένα ζητούμενο 45 ετών. Ναι! Στην Ελλάδα, οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα, που απαιτεί όσο ποτέ, θάρρος και αλήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά είχε χθες στο γραφείο του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία έγινε αποτίμηση της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

«Εμπάργκο» στην ΕΡΤ

Στην απόφαση να μη συμμετέχουν πλέον βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε πάνελ εκπομπών της ΕΡΤ προχώρησε η Πειραιώς μια ημέρα μετά την οργισμένη αντίδρασή της για όσα είπε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», παρομοιάζοντάς τον με τον Μουσολίνι. Το σχόλιο προκάλεσε τη Δευτέρα την έντονη αντίδραση της Ν.Δ., η οποία εξέδωσε ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία της ΕΡΤ (Κωστόπουλο, Ταλαμάγκα και Τσούτσια), όπως και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, προειδοποιώντας τους ότι έχουν «εξευτελίσει τη δημόσια τηλεόραση με τη χυδαία προπαγάνδα τους».

Χθες, η Ν.Δ. ανακοίνωσε την απόφασή της για «εμπάργκο» στην ΕΡΤ με μια σκληρή ανακοίνωση που μάλιστα τιτλοφορείται «αποχώρηση της Ν.Δ. από τη ΣΥΡΙΖΕΡΤ». Από την Πειραιώς ζητούν, επίσης, να μη γίνονται και αναφορές από τους δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να καλύπτονται μόνο οι δραστηριότητες του προέδρου του κόμματος. Είναι η επισφράγιση ενός προαναγγελθέντος «ναυαγίου», καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η δημόσια τηλεόραση έχει πάρει «διαζύγιο» από την αντικειμενικότητα.

Την ίδια ώρα η Ν.Δ., όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αξιώνει από τη διοίκηση της ΕΡΤ να δημοσιοποιήσει όλους τους μισθούς των κομματικών γκαουλάιτερ τους οποίους πληρώνουν οι Eλληνες πολίτες», επισημαίνοντας ότι «ο συριζαϊκός καφενές», όπως χαρακτηρίζει την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», «μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έχει στοιχίσει στους Eλληνες πολίτες 450.000 ευρώ!».

Προαναγγέλλει, δε, ότι «για κάθε προπαγανδιστικό σχόλιο που θα κάνουν στο εξής οι Συριζαίοι γκαουλάιτερ, η Ν.Δ. θα προσφεύγει αμέσως στο ΕΣΡ – που παραδόξως έμεινε άφωνο από χθες». «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο, δεν συμφωνώ με τη ρητορική του», σχολίασε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς για το σχόλιο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. έχει κάνει χειρότερα στην ΕΡΤ, την έχει κλείσει σε ένα βράδυ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή