Αξιολόγηση κινδύνου για την ηπατίτιδα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Αξιολόγηση κινδύνου για την ηπατίτιδα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία διαρκεί το πολύ πέντε λεπτά και απαιτεί να απαντηθούν δώδεκα απλές ερωτήσεις. Με την ολοκλήρωσή της ο ενδιαφερόμενος θα έχει εικόνα για το εάν πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις για κάποιον από τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (A, B και C), ή απλώς να εμβολιαστεί έναντι της ηπατίτιδας A ή/και Β.

Τη λειτουργία της πρώτης ψηφιακής εφαρμογής στη χώρα μας για την αξιολόγηση κινδύνου για τις ιογενείς ηπατίτιδες, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος, ανακοίνωσε χθες ο Σύλλογος Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας» στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για τα συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία συχνά μένουν αδιάγνωστα, έως ότου είναι αργά. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «Risk Assessment» είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο www.helpa-prometheus.gr/aksiologisi-kindinou-gia-tis-iogeneis-ipatitides/ και έχει τη μορφή ενός σύντομου και απλού ερωτηματολογίου μέσω της συμπλήρωσης του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον βαθμό έκθεσής τους σε κάποια μορφή ιογενούς ηπατίτιδας, και ο οποίος θα πρέπει να τους οδηγήσει στον γιατρό είτε για μία εξέταση αίματος είτε απλώς για εμβολιασμό. Οπως πάντως τονίζει ο Σύλλογος, «οποιαδήποτε πληροφορία λαμβάνεται από την πλατφόρμα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή και ούτε πρέπει να λαμβάνεται ως τέτοια».

Οι ερωτήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, το φύλο του ενδιαφερομένου, τη χρονολογία γέννησης, τον τόπο γέννησης (εκτός ή εντός Ελλάδος) του ιδίου και των γονέων του, καθώς και μία σειρά από πιο ειδικές ερωτήσεις όπως εάν έχει υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος προ του 1992 (έτος κατά το οποίο ξεκίνησε ο έλεγχος των αποθεμάτων αίματος για μία σειρά από νοσήματα) ή σε αιμοκάθαρση κ.ά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσφέρονται αναλυτικές εξηγήσεις ως προς τον επιστημονικό λόγο διατύπωσης κάθε ερώτησης. Σύμφωνα με τον Σύλλογο «Προμηθέας», οι ερωτήσεις συμπληρώνονται ανώνυμα και τα συμπεράσματα είναι αυστηρά προσωπικά και δεν αποθηκεύονται στην πλατφόρμα και ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ενδιαφερομένου.

Υποδιάγνωση

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ιογενείς ηπατίτιδες. Λόγω του ασυμπτωματικού χαρακτήρα τους –στις περιπτώσεις ηπατίτιδας B και C– η πλειονότητα των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό ζει για δεκαετίες με χρόνια λοίμωξη χωρίς να το γνωρίζει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, στη χώρα μας περίπου 134.000 άτομα έχουν χρόνια ηπατίτιδα C. Το 80% εξ αυτών δεν γνωρίζει ότι έχει τη λοίμωξη. Περίπου 250.000 Ελληνες ζουν με χρόνια ηπατίτιδα Β και σχεδόν οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι. Η υποδιάγνωση οδηγεί στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας και σε πολλές περιπτώσεις στην απώλεια ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο στους τρεις θανάτους από καρκίνο του ήπατος αποδίδονται σε ιογενείς ηπατίτιδες. Για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας B και C υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες, ενώ έναντι της ηπατίτιδας Α και Β υπάρχει εμβόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή