Ο Σωκράτης επιστρέφει ξυπόλητος στην Αθήνα

Ο Σωκράτης επιστρέφει ξυπόλητος στην Αθήνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, οι καρδιές της αιθιοπικής κοινότητας της Αθήνας και της ελληνικής κοινότητας της Αντίς Αμπέμπα θα χτυπήσουν μαζί στο Ηρώδειο. Στο πλαίσιο του εορτασμού των «100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αιθιοπίας», το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Σωκράτης ξυπόλυτος στην Αθήνα», για τη ζωή του Ελληνα φιλοσόφου, ένα έργο βασισμένο σε δύο Διαλόγους του Πλάτωνα («Φαίδων» και «Κρίτων») και στην «Απολογία του Σωκράτη», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα είναι η πρώτη εμφάνιση αιθιοπικού θιάσου στο Ηρώδειο.

Το «Bado Egir», όπως είναι ο τίτλος του έργου στα αμχαρικά (βασισμένο στην ταινία «Ξυπόλητος στην Αθήνα» του 1966 με τον Πίτερ Ουστίνοφ), παίζεται ήδη εδώ και ένα χρόνο στην Αντίς Αμπέμπα, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας και της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αντίς Αμπέμπα, που συνεργάστηκαν στενά επί ένα χρόνο για την παραγωγή. Η επίσημη πρώτη δόθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017, και το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας, χωρητικότητας 1.250 θεατών, γέμισε ασφυκτικά. Το θέατρο συνεχίζει να είναι γεμάτο μέχρι σήμερα, τον 11ο μήνα παραστάσεων (παίζεται κάθε Κυριακή), με την πλειονότητα των θεατών να είναι νέοι και τις προκρατήσεις θέσεων να ξεπερνούν το 85%. Σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας, του μεγαλύτερου ομοσπονδιακού πολιτιστικού οργανισμού της χώρας, η παράσταση έχει εξελιχθεί σε σύμβολο του δημοκρατικού μετασχηματισμού που λαμβάνει χώρα στην Αιθιοπία. Οι ιδέες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του λόγου, που διαδίδονται μέσα από το θεατρικό έργο, αναδεικνύουν αυτή την αλλαγή, αλλά και τη μεγάλη επιρροή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας. Τον Σωκράτη υποδύεται ο διεθνούς φήμης Αιθίοπας ηθοποιός και πρόεδρος της Ενωσης Αφρικανών Ηθοποιών Ντεμπέμπε Σελάσιε.

Οταν έγινε η πρόταση ο «Σωκράτης» να ταξιδέψει στην πατρίδα του την Αθήνα, η ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά ήταν θερμή. Η απόφαση του ΚΑΣ να παραχωρήσει το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στον αιθιοπικό θίασο υπήρξε ομόφωνη. Στην παράσταση την αιθιοπική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Dr Aklillu Hailemichael και η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Dr Foziya Amin Aliyi.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή