Κάλυψη ευθυνών με αποπομπή μετά το φιάσκο με «Ρουβίκωνα»

Κάλυψη ευθυνών με αποπομπή μετά το φιάσκο με «Ρουβίκωνα»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξιλαστήρια θύματα στα πρόσωπα του φρουρού της πρεσβείας του Ιράν και του προϊσταμένου του, διοικητή του Α.Τ. Ψυχικού αναζήτησε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν η επανεμφάνιση των μελών του «Ρουβίκωνα» και η αδυναμία της αστυνομίας να περιορίσει τη δράση της ομάδας.

Υπό το κλίμα γενικής κατακραυγής, το αρχηγείο προχώρησε στη δυσμενή μετάθεση των δύο ενστόλων, μετακινώντας τον σκοπό στη νεοσύστατη υπηρεσία πεζών περιπολιών και τον διοικητή του στη Διεύθυνση Μεταγωγών. Νωρίτερα, ο νέος αρχηγός, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, είχε καλέσει στο γραφείο του τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση αξιωματικούς, ανάμεσα σ’ αυτούς και τον διοικητή του Α.Τ., και σε έντονο ύφος τους είχε επιπλήξει για τη αντίδρασή τους στο περιστατικό. Η διαταγή για τη μετακίνηση των δύο εκδόθηκε στις 7 χθες το πρωί και μερικές μόλις ώρες αργότερα, ο επικεφαλής του Α.Τ. Ψυχικού, σε συνεννόηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αποφάσισε να προσφύγει κατά της απόφασης στο αρχηγείο και στα διοικητικά δικαστήρια. Φέρει τον βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή και είχε τοποθετηθεί στο τιμόνι του τμήματος μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Μιλώντας σε συναδέλφους του χαρακτήρισε τη μετακίνησή του «κομματική», επισημαίνοντάς τους ότι δεν χαίρει πολιτικής κάλυψης.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών: «Πιστεύει κανείς ότι με μια απλή μετακίνηση ενός διοικητή, λύθηκε το μείζον πρόβλημα των συγκεκριμένων “ακτιβιστικών δράσεων”, που επαναλαμβάνονται χωρίς να δίδεται καμία απάντηση σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο; Αν είναι αυτή η “απάντηση” της ηγεσίας, τότε όσοι διοικητές είχαν ανάλογα συμβάντα στην περιοχή ευθύνης τους, θα έπρεπε να έχουν ήδη μετακινηθεί», αναφέρεται σ’ αυτή. Αντίστοιχο είναι το ύφος της ανακοίνωσης του Σωματείου Ειδικών Φρουρών στηλιτεύοντας τη δυσμενή μετάθεση του αστυνομικού σκοπού. «Την ανικανότητα μας να τιμωρήσουμε αυτούς που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία αποτελεί πράξη δειλίας όταν επιδιώκουμε να τη μεταφορτώσουμε σε αστυνομικούς, που δεν φέρουν καμιά ευθύνη για την “επέλαση” των συλλογικοτήτων», επεσήμανε το σωματείο. Η καταδρομική επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν έγινε στις 6 το πρωί της Δευτέρας και ενώ ο αστυνομικός φρουρός είχε μόλις αναλάβει υπηρεσία. Στη θέα των δέκα μελών της αναρχικής ομάδας, που φορούσαν κράνη, έμεινε άπραγος, δεν έκανε χρήση της χειροβομβίδας κρότου – λάμψης που είχε στην κατοχή του και μόνο μετά την αποχώρηση των δραστών ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης.

Από την έως τώρα διερεύνηση του περιστατικού αποκαλύπτονται τα εξής: α) η σκοπιά έξω από το κτίριο της πρεσβείας δεν είναι αλεξίσφαιρη και επομένως δεν προσέφερε καμία κάλυψη στον σκοπό. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να κλειδώσει την πόρτα και να ειδοποιήσει την υπηρεσία του. Αντ’ αυτού, υποχρεώθηκε να βγει από το κουβούκλιο κατόπιν υπόδειξης των μελών του «Ρουβίκωνα» προκειμένου να μην τραυματιστεί από τα τζάμια που οι αναρχικοί έσπασαν με βαριοπούλες. β) Ο ασύρματος που είχε στην κατοχή του, αναλογικός παλαιού τύπου, δεν λειτουργούσε και όταν με καθυστέρηση προσπάθησε να επικοινωνήσει με το κέντρο επιχειρήσεων αυτό δεν κατέστη εφικτό. Τελικά, ειδοποίησε χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο. γ) Τι θα συνέβαινε εάν ο σκοπός είχε εγκαίρως αναφέρει το συμβάν στους προϊστάμενους ως ώφειλε; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μόνες διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή ήταν μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ., που όμως εκτελούσε υπηρεσία στατικής φύλαξης στην πρεσβεία του Ισραήλ και άρα δεν μπορούσε να μετακινηθεί και ένα περιπολικό της Αμεσης Δράσης, που όμως κάλυπτε πέντε τομείς στη βορειοανατολική Αττική (Μελίσσια, Βριλήσσια, Πεντέλη κ.ο.κ.) και επομένως βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το σημείο όπου εκτυλίχθηκε το επεισόδιο.

Με αφορμή το περιστατικό, βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή