Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Βήμα αναγνωστών και ζύμωση ιδεών

Κύριε διευθυντά
Τα προβλήματα (ιδεολογικά, πνευματικά και κοινωνικά) που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πολυποίκιλα. Εχει όμως όλες τις ικανότητες ώστε να βρίσκει λύσεις ακόμα και στα πλέον δυσεπίλυτα.

Με τις παραπάνω σκέψεις κατά νουν, θα ήθελα να καταθέσω μία πρόταση στην έγκριτη εφημερίδα σας: Με την ευκαιρία που δίνουν ορισμένες περίοδοι μέσα στο έτος (θρησκευτικές εορτές, εθνικές επέτειοι, σχολικές ή ακαδημαϊκές ή κοινοβουλευτικές ενάρξεις/λήξεις εργασιών κ.λπ.), θα ήταν, πιστεύω, ιδιαίτερα ενδιαφέρον να προβάλλονται σε ειδικά ένθετα αφιερώματα, επιλεγμένες ιδέες, σκέψεις και προτάσεις αναγνωστών σας –ακόμα και των νεότερων γενεών, όπως οι μαθητές σχολείων, ώστε να υπάρξει ζύμωση σκέψεων και μαζί τους– σχετικά με κάποιο θέμα, ο τίτλος του οποίου θα έχει στόχο να πυροδοτήσει αυτή την ανταλλαγή απόψεων (π.χ. «Πόση δημοκρατία αντέχουμε;» ή «Η εκπαίδευση με άλλη λογική πόσο εφικτή είναι;» ή «Τι θα ήθελες να αποκτήσεις τα Χριστούγεννα που δεν μπορείς να αγοράσεις με χρήματα;») που θα θέτει δημόσια η «Καθημερινή», σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσίευση (π.χ. 1-2 μήνες νωρίτερα). Με αυτό τον τρόπο, η «Καθημερινή» θα λειτουργήσει και ως ένα δημόσιο βήμα ανοιχτού διαλόγου και προβληματισμού (forum) μεταξύ των αναγνωστών, πάνω σε σύγχρονα θέματα, όπου θα μπορούσαν να υιοθετηθούν πρακτικές εφαρμογές προτάσεων από θεσμούς και φορείς, ακόμα και αλλαγές νοοτροπιών και συνηθειών, με θετικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία.

Αντωνης Γιαμβριας, Αγία Παρασκευή

Εκκληση μέσω «Κ» από την Γκαγκαουζία

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας την κυριακάτικη «Καθημερινή» της 9ης Σεπτεμβρίου, είδα την έρευνα της Μαριάννας Κακαουνάκη για την «Κρίση που σβήνει τα ελληνικά από τα σπίτια των ξενιτεμένων» και σκέφτηκα ότι θα μπορούσε η ευαισθησία σας πάνω στο θέμα της γλώσσας μας να βοηθήσει τον σύλλογό μας στην ύστατη προσπάθεια που κάνει να διατηρήσει την έδρα της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Κομράτ στην Γκαγκαουζία. Ο σύλλογός μας «Αέροπος», που ιδρύθηκε το 2001, διαδίδει την ελληνική γλώσσα στα Βαλκάνια. Αναφορικά με τη δράση του, είχατε δημοσιεύσει στην έγκριτη εφημερίδα σας ρεπορτάζ της Γιώτας Μυρσιώτη παλαιότερα, στις 10 Μαρτίου 2007.

Προ της ελληνικής οικονομικής κρίσης είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε 25 τμήματα Ελληνικής σε FYROM, Βουλγαρία και Μολδαβία. Δυστυχώς, μετά την κρίση, τα έσοδά μας μειώθηκαν στο ελάχιστο με αποτέλεσμα να πάψει η λειτουργία των περισσοτέρων από αυτά. Σήμερα η προσπάθειά μας έχει περιοριστεί μόνο στην Γκαγκαουζία, όπου μία Ελληνίδα καθηγήτρια (ήταν το πάλαι ποτέ διορισμένη από το ελληνικό κράτος στην έδρα των Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Κομράτ) παραμένει οικειοθελώς χωρίς κρατική βοήθεια στο Κομράτ και διατηρεί εν ζωή την εκεί υπάρχουσα έδρα Νεοελληνικών, καθώς και δύο τμήματα εκμάθησης ελληνικών σε νέους.

Ο σύλλογός μας καταφέρνει να τη βοηθάει με τη χρηματοδότηση μιας βοηθού, αλλά δυστυχώς το αναγκαίο ποσό των 1.500 ευρώ ετησίως δεν συμπληρώνεται εύκολα. Προς τον σκοπό αυτό θέλουμε μέσω της εφημερίδος σας να απευθύνουμε έκκληση στους αναγνώστες σας για οικονομική ενίσχυση και αισιοδοξούμε για τη συμπαράστασή σας.

ΥΓ.: Στην έκκλησή μας έχει ανταποκριθεί ένας κύριος από την Αθήνα ο οποίος ανέλαβε να στέλνει ετησίως ένα ποσοστό επί του συνόλου.

Δρ Σ. Χρυσαφης, Πρόεδρος του Συλλόγου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας στα Βαλκάνια

Ποιοι δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα;

Κύριε διευθυντά
Ο κ. πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών μάς καλεί να τηρήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ποια συμφωνία; Αυτή που καταπάτησαν οι Σκοπιανοί πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της με το να ονομάσουν το κράτος τους με το όνομα «Μακεδονία» αντί να το ονομάζουν «Βόρεια Μακεδονία», όπως είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τη σύμβαση που μόλις είχαν υπογράψει; Ή τη συμφωνία που σε κάθε ευκαιρία καταπατά ο πρόεδρός τους που «Μακεδονία» ανεβάζει, «Μακεδονία» κατεβάζει την, κατά τη συμφωνία, «Βόρεια Μακεδονία»;

Αντί να καλεί εμάς ο κ. πρεσβευτής να τηρήσουμε τη συμφωνία, ας συμβουλεύσει τον πρόεδρό του να σέβεται πρώτος αυτός τις συμφωνίες και μετά να αξιώνει από τους άλλους να τις σεβασθούν.  Η κυβέρνηση πρέπει να καταγγείλει αμέσως την αμαρτωλή συμφωνία των Πρεσπών με την αυταπόδεικτη αιτιολογία ότι οι Σκοπιανοί την παραβίασαν αμέσως μετά την υπογραφή της και εξακολουθούν να την παραβιάζουν κάθε ημέρα και με κάθε ευκαιρία.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

Το Μουσείο Παστέρ και ο Ελλην βυρσοδέψης

Κύριε διευθυντά
Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι ο Λουί Παστέρ ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της λύσσας. Στην πόλη της Γαλλίας Dole βρίσκεται το μουσείο του, όχι και πολύ μακριά από τη Γενεύη.

Πριν από μερικά χρόνια γύριζα από το Παρίσι οδικώς στη Γενεύη. Στη διαδρομή σκέφτηκα να σταματήσω στην Dole και να επισκεφθώ το μουσείο, μια και ήταν στον δρόμο μου. Μπαίνοντας στο μουσείο, προσεχώρησα σε ένα γκρουπ Γάλλων όπου η ξεναγός στο ισόγειο, που ήταν το εργαστήριο του Παστέρ, τους εξηγούσε σχετικά με τις εργασίες του για το εμβόλιο.

«Πολλοί από εσάς», λέγει η ξεναγός, «ίσως δεν γνωρίζετε ότι ο πατέρας του Λουί Παστέρ ήταν βυρσοδέψης, και ότι ο ίδιος έμαθε τη δουλειά του πατέρα του. Τώρα λοιπόν θα σας ξεναγήσω στο υπόγειο που ήταν το βυρσοδεψείο».

Εκείνη τη στιγμή σηκώνω το χέρι μου και της ζητώ την άδεια να μιλήσω, έκπληκτη, μου λέγει: «Εσείς τι θέλετε στο δικό μας γκρουπ». Της εξήγησα ότι είμαι περαστικός και παρακολούθησα όλα τα ενδιαφέροντα κατά την ξενάγηση, αλλά «αν μου επιτρέπετε, κυρία μου, να συνεχίσω εγώ την ξενάγηση στο βυρσοδεψείο, διότι είμαι βυρσοδέψης, ελληνικής καταγωγής, τώρα μένω μόνιμα στη Γενεύη.

Ο πατέρας μου είχε βυρσοδεψείο σε μια πόλη της Ελλάδος, το Αγρίνιο, και όλα τα παιδιά του, 7 αγόρια, έμαθαν τη δουλειά του». Αμέσως όλοι φώναξαν ότι ήταν σύμφωνοι να το πράξω, αφού ήμουνα της δουλειάς.

Ετσι λοιπόν τους εξήγησα όλες τις λεπτομέρειες του επαγγέλματος. Ολοι ευχαριστημένοι, και πάνω στο αυθόρμητο χειροκρότημα, φωνάζει κάποιος κύριος από το γκρουπ, «βρε εσείς, τι είναι αυτό το πράμα, όπου και να πας θα συναντήσεις και έναν Ελληνα».

Το συμβάν το δημοσίευσα και στο περιοδικό «Ρίζα» που εκδίδει ο Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών, του οποίου πρόεδρος είναι η διακεκριμένη δικηγόρος, συγγραφέας, ποιήτρια κ. Μόλη Βότση, κόρη του πρώην δημάρχου Αγρινίου, Δημητρίου Βότση (μπάρμπα Μήτσο τον φωνάζαμε...). Εξαίρετος δήμαρχος την εποχή εκείνη και προς τιμήν του υπάρχει στο Αγρίνιο οδός Δημητρίου Βότση.

Δημ. Σκεπαρνιας, Γενεύη

Περί κοινοτοπίας και κοινού τόπου

Κύριε διευθυντά
Εχει ακουστεί συχνότατα από χείλη παρουσιαστών ακόμα και πολιτικών κ.ά. η έκφραση «κοινός τόπος» με την (λανθασμένη κατά τη γνώμη μου) έννοια: σημείου αναφοράς/σύγκλισης απόψεων (π.χ. «...να βρουν έναν «κοινό τόπο», εννοώντας να συμφωνήσουν. Αλλά (δεν σας κρύβω, αναπάντεχα...) διάβασα και τον έγκριτο κ. Παντελή Μπουκάλα στο φύλλο της «Κ» 14/8/18 στην 1η σελίδα, στήλη «Σχόλιο», να αναφέρει: «Κοινός τόπος δύο κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού διαφωτισμού, του Ξενοφάνη του Κολοφωνίου και του Ευριπίδη... κ.λπ.», αποδίδοντας, επίσης, στην έκφραση «κοινός τόπος» την έννοια ταύτισης/σύγκλισης απόψεων...

Ενώ, αν δεν κάνω λάθος, «κοινός τόπος, κοινοτοπία» σημαίνει κάτι το συνηθισμένο, κάτι χωρίς πρωτοτυπία (π.χ. «θα ευχηθώ κάτι που είναι κοινός τόπος, αλλά και μεγάλη αλήθεια, ΥΓΕΙΑ!).

Αγγελικη Παπαθανασιου, Πάρος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ