Στον Γαβρόγλου το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ – Το επιστρέφει ως απαράδεκτο η ΟΝΝΕΔ

Στον Γαβρόγλου το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ – Το επιστρέφει ως απαράδεκτο η ΟΝΝΕΔ

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδόθηκε σήμερα το πόρισμα της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.

Το πόρισμα παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγητή και πρώην Υπουργό, Νίκο Παρασκευόπουλο και εκπροσώπους της Επιτροπής.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:

«Σήμερα μου παραδόθηκε το πόρισμα της Επιτροπής για  την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη, που συνεδρίαζε εδώ και αρκετούς μήνες. Μας παραδόθηκε ένα εξαιρετικό πόρισμα αναλύοντας τη συνθετότητα όλων των προβλημάτων που, κάτω από μια ομπρέλα, τα λέμε προβλήματα παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια. Γνωρίζετε ότι είμαστε οι πρώτοι που επισήμως αναγνώρισαν το πρόβλημα, αναγνώρισαν τη συνθετότητα του προβλήματος και είπαμε να το μελετήσει μία ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Ομότιμο καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κύριο Παρασκευόπουλο.

Είναι μία Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από Εισαγγελίες, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και ειδικοί επί αυτών των ζητημάτων και τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ για την εξαιρετική, πραγματικά, δουλειά που έκαναν. Ολοκληρώθηκε λοιπόν το πόρισμα αλλά δεν ολοκληρώθηκε η δουλειά της Επιτροπής. Το πόρισμα σήμερα θα σταλεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα ζητήσουμε  από τις Συγκλήτους του κάθε Ιδρύματος να μας πουν τα συγκεκριμένα σχόλιά τους στις συγκεκριμένες προτάσεις που γίνονται, όχι ξανά καταγραφή, μιας που είχαν τη δυνατότητα οι Πρυτάνεις να συνεδριάσουν και να συμμετέχουν σε ορισμένες Συνεδριάσεις της Επιτροπής. Θα το στείλουμε επίσης στις φοιτητικές παρατάξεις όπως και στις πολιτικές νεολαίες και αφού πάρουμε τα σχόλια όλων αυτών, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της προσπαθώντας να ενσωματώσει όλα αυτά τα σχόλια, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους ή ό,τι άλλο χρειαστεί. Εγώ να ευχαριστήσω πάρα πολύ, και το εννοώ, για μία τόσο σύνθετη εργασία τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ομ. Καθηγητής και πρώην Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ. Όντως, εκθέσατε τους στόχους που είχε η Επιτροπή μας με σαφήνεια και σ’ αυτό δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Αυτό που οπωσδήποτε οφείλω να προσθέσω σε ό,τι είπατε είναι οι ευχαριστίες μας σε σας, που μας δείξατε αυτήν την εμπιστοσύνη να εργαστούμε σ’ ένα αρκετά δύσκολο και σύνθετο έργο όλοι μας. Φυσικά, ως Πρόεδρος ευχαριστώ πολύ όλα τα μέλη της Επιτροπής, η  οποία διέθεσε πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια ώστε να εισφέρουν τις απόψεις τους, όντως, και η σύνθεση της Επιτροπής, όπως την είχατε ορίσει με απόφασή σας αντιμετώπιζε αυτή τη συνθετότητα του προβλήματος γιατί είχαμε μέλη που προέρχονται από όλες αυτές τις κατηγορίες που με γνώσεις, μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των θεμάτων, είχαμε και ειδικούς για το θέμα των ναρκωτικών, κοινωνιολόγους, εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας κι έτσι μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε μία συζήτηση η οποία εμφάνιζε συνολικά την εικόνα του προβλήματος.

Πρέπει να σας πω, όμως, ότι εκτός από τα μέλη της Επιτροπής, για το πόρισμα αυτό, εργάσθηκαν και όλα τα Πανεπιστήμια. Διότι απευθυνθήκαμε σε όλα τα Πανεπιστήμια για να μας εκθέσουν απόψεις, ιδιομορφίες των δικών τους χώρων και ευρήματα ή και εμπειρίες τις οποίες έχουνε στο δικό τους χώρο και τα περισσότερα Πανεπιστήμια το έκαναν με προθυμία και μας απάντησαν. Πολλές φορές από τις απαντήσεις αυτές, παίρναμε στοιχεία σαν να διαβάζουμε μία έρευνα πραγματική, και ωφεληθήκαμε πάρα πολύ. Θα έλεγα ότι στο σύνολό της η πανεπιστημιακή κοινότητα στήριξε το έργο της Επιτροπής αυτής και γι’ αυτό το έργο της αφιερώνεται σε αυτούς».

ΟΝΝΕΔ: «Aπαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό το πόρισμα Παρασκευόπουλου»

Ως απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό προς τους κόπους των φοιτητών και τις θυσίες των οικογενειών τους επιστρέφει η ΟΝΝΕΔ το πόρισμα στους συντάκτες του, καταλογίζοντας στον κ. Παρασκευόπουλο ρεκόρ θράσους, αφασίας και εμμονής.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: 

«Στον κανονικό κόσμο, αν ένας καθηγητής Πανεπιστημίου εφάρμοζε ως Υπουργός στην πράξη τις θεωρίες του με τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα, είτε από ντροπή θα εξαφανιζόταν αυτοβούλως από τον δημόσιο διάλογο, είτε κανείς δεν θα τον έπαιρνε στα σοβαρά. Στην περίπτωση του κ. Παρασκευόπουλου καταρρίπτεται κάθε ρεκόρ θράσους, αφασίας και εμμονής: Αφού με τη δική του υπογραφή έχουν αφεθεί ελεύθεροι να επαναλάβουν τις αγαθοεργίες τους δολοφόνοι και βιαστές, ο ίδιος εξακολουθεί να μας κάνει κήρυγμα ότι όλα έγιναν για το κοινό καλό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, τον τοποθετεί επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τη βία στα Πανεπιστήμια, το οποίο χωρίς την παραμικρή συστολή νομιμοποιεί τις καταλήψεις, αποδέχεται μοιρολατρικά το εμπόριο ναρκωτικών και κανονικοποιεί τη βία, την παρανομία και τη δράση παρακρατικών ομάδων στις σχολές.

Η ΟΝΝΕΔ επιστρέφει το πόρισμα στους συντάκτες του ως απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό προς τους κόπους των φοιτητών και τις θυσίες των οικογενειών τους. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε διάλογο με φανατικούς ιδεοληπτικούς που θέλουν να κάνουν τα πανεπιστήμια μικρογραφία της διαλυμένης τριτοκοσμικής κοινωνίας που ονειρεύονται. Ούτε πρόκειται να διαπραγματευτούμε το παραμικρό με κάθε λογής παραβατικά στοιχεία που καθημερινά τραβάνε τις σχολές μας στον βούρκο της βίας, της ανομίας και της διάλυσης. Ας το καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και η παρέα του: Είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνουν χώροι ελευθερίας, εκπαίδευσης, μόρφωσης, καλλιέργειας και κοινωνικοποίησης, όπως είναι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτό είναι η βούληση των Ελλήνων πολιτών, αυτό θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Επισυνάπτεται το πόρισμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή