Παραμένει η διάσταση για το μεταναστευτικό

Παραμένει η διάσταση για το μεταναστευτικό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής, μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια, αφιερωμένη στη μεταναστευτική κρίση έγινε χθες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Η πρόοδος αναμενόταν πολύ μικρή τη στιγμή που η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη μεγαλώνει. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ τόνισε με σαφήνεια ότι πρέπει οι ηγέτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη μεταναστευτική κρίση για πολιτικούς λόγους.

Χθες επιχειρήθηκε να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να είναι η Ε.Ε. πιο έτοιμη για μία νέα μελλοντική μεταναστευτική κρίση, παρόλο που από το 2015, που η κρίση ήταν στο απόγειό της, τα νούμερα έχουν μειωθεί δραστικά. Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για λιγότερους από 100.000 μετανάστες που έχουν περάσει στην Ευρώπη παράνομα. «Αυτό το νούμερο είναι μικρότερο ακόμα και πριν ξεκινήσει η μεταναστευτική κρίση», είπε ο κ. Τουσκ και τόνισε πως θα ζητούσε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. «Παρά την επιθετική ρητορική, τα πράγματα βαδίζουν στη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «δεν μπορούμε πλέον να είμαστε χωρισμένοι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να λύσουν την παράνομη μετανάστευση και αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα για να αποκτήσουν πολιτικά κέρδη».

Οι πρόσφατες προτάσεις για ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων ή για πλωτές πλατφόρμες, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες και σε αυτούς που έχουν δικαίωμα να ζητούν άσυλο, έχουν μείνει στα χαρτιά, ενώ η πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ενίσχυση των συνοριοφυλάκων σε 10.000 μέχρι το 2020 έχει μάλλον διχάσει περισσότερο τα κράτη-μέλη, αντί να τα ενώσει.

Η απόσταση είναι ακόμα πιο αισθητή ανάμεσα στα κράτη-μέλη, παρότι ο λόγος για τη διατύπωση των παραπάνω προτάσεων ήταν να έρθουν οι ηγέτες της Ε.Ε. πιο κοντά. Ο βασικός σκοπός είναι να καταφέρουν να φθάσουν σε συμφωνία τους επόμενους μήνες για την αναθεώρηση του Δουβλίνου και των κανόνων ασύλου της Ε.Ε., το οποίο θεωρείται το δυσκολότερο σημείο της μεταναστευτικής συμφωνίας.

Και ενώ ακόμα και στην Ιταλία –που είναι το κράτος-μέλος με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές αυτή τη στιγμή– έχουν μειωθεί οι αφίξεις μεταναστών κατά 85% από τον Ιανουάριο, αυτό δεν είναι αρκετό για να φθάσουν οι ηγέτες σε μία συμφωνία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε και ο Ούγγρος Β. Ορμπαν αποτελούν τους δυσκολότερους συνομιλητές στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, καθώς διατηρούν το θέμα ζωντανό ίσως για να ικανοποιήσουν το εσωτερικό τους κοινό, ασχέτως της έκτασης που έχει το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Πολλοί εξηγούν αυτή την άρνηση στο να βρεθεί η λύση με το γεγονός ότι σε μερικούς μήνες θα διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές και το μεταναστευτικό είναι το θέμα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ενδεχομένως να αποφέρει και τα μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη σε αυτόν που θα το διαχειριστεί πιο έξυπνα στο εσωτερικό του κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή