Κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στο «Μακεδονία»

Κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στο «Μακεδονία»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταστήσει το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» εναλλακτική πύλη εισόδου στην Ελλάδα και κόμβο για τη διασύνδεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την Ασία, ξεκίνησε χθες Τετάρτη η Fraport Greece.

Το κυρίως έργο αφορά την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού, συνολικής έκτασης που ξεπερνά τις 34.000 τ.μ., ενώ η επένδυση περιλαμβάνει και την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού των 24.000 τ.μ. καθώς επίσης και την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού και την αναβάθμιση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως η ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, καθώς και η εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Υστερα από την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου, η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά, μετατρέποντας το αεροδρόμιο σε μια σύγχρονη πύλη εισόδου για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας», υπογραμμίζει η Fraport Greece.

Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί check-in θα αυξηθούν κατά 47%, ενώ διπλάσια θα είναι τα σημεία ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα είναι κατά 75% περισσότεροι, με τον συνολικό αριθμό των πυλών του αεροδρομίου να αυξάνεται κατά 50%. Η Fraport Greece υλοποιεί επενδύσεις συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς στα πέντε εξ αυτών οικοδομεί νέους τερματικούς σταθμούς, σε άλλα πέντε αναβαθμίζει τους υπάρχοντες σταθμούς, ενώ στα υπόλοιπα τέσσερα προωθεί ανακαινίσεις. Στην τελετή θεμελίωσης του νέου τερματικού σταθμού του «Μακεδονία» παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματικών φορέων και ενώσεων από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Εκ μέρους του μετοχικού σχήματος της Fraport Greece, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Dr Στέφαν Σούλτε, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Fraport AG, και ο Δημήτρης Κοπελούζος, πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Ιntrakat, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, και, βέβαια, ο οικοδεσπότης, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο επικεφαλής της παραχωρησιούχου υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στο έργο τόσο για το επιχειρηματικό της πλάνο όσο και για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να ξεκινήσει αυτή η επόμενη μέρα από αυτόν τον ιστορικό τόπο. Το νέο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί απλώς μέρος του κατασκευαστικού προγράμματος. Εκατό εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 415 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων, θα διατεθούν εδώ, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Στόχος μας είναι η πλήρης μεταμόρφωσή του σε έναν σύγχρονο κεντρικό κόμβο για τα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια». Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα ως τον άνθρωπο που συνέβαλε καταλυτικά στην προώθηση της επένδυσης ως πρόεδρος, τότε, του ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή