Νέες ταινίες: Μάγοι και αστείες κυβερνοεπιθέσεις

Νέες ταινίες: Μάγοι και αστείες κυβερνοεπιθέσεις

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σπίτι με το ρολόι στον τοίχο **½

ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2018)

Σκηνοθεσία: Ιλάι Ροθ

Ερμηνείες: Κέιτ Μπλάνσετ, Τζακ Μπλακ, Οουεν Βακάρο

Στον κόσμο της μαγείας μάς μεταφέρει ο –κατά τα άλλα– μετρ του τρόμου Ιλάι Ροθ («Hostel»), με μια οικογενειακή περιπέτεια φαντασίας, η οποία πάντως δεν παραλείπει και τις πιο σκοτεινές πινελιές. Ο μικρός Λούις μένει ορφανός και αναγκάζεται να μετακομίσει στο σπίτι του εκκεντρικού θείου του, Τζόναθαν (Τζακ Μπλακ). Σύντομα θα καταλάβει πως τόσο εκείνος όσο και η κυκλοθυμική του συγκάτοικος (Κέιτ Μπλάνσετ) είναι κανονικοί μάγοι, οι οποίοι δεν θα αργήσουν να μυήσουν και τον ίδιο στα μυστικά της τέχνης τους. Τα ζόρια θα ξεκινήσουν όταν ο μικρός θα ανακαλύψει ένα τρομακτικό μυστικό του σπιτιού, το οποίο είναι ικανό να καταστρέψει τον κόσμο.

Το φιλμ εξελίσσεται σαν σύγχρονο μαγικό παραμύθι, στα πρότυπα του «Χάρι Πότερ», με τους δύο χαρισματικούς πρωταγωνιστές του να δίνουν την έξτρα σπίθα που χρειάζεται. Οπτικά είναι εντυπωσιακό, αν και η αφήγησή του δεν παίρνει ποτέ επικές διαστάσεις· το πλαίσιο παραμένει αυστηρά οικογενειακό, ακόμη κι όταν ο σκηνοθέτης του, μαζί με τον σεναριογράφο Ερικ Κρίπκε («Supernatural») –διασκευάζει μια νουβέλα του Τζον Μπελέρ– επιχειρούν να προσθέσουν μια δόση τρόμου στο μείγμα.

Τίποτα βέβαια που να μην έχουμε ξαναδεί και συνήθως με πιο ενδιαφέροντα τρόπο στο παρελθόν. Κατά τα λοιπά, υπάρχουν κι εδώ βιβλία με ξόρκια, μαγικά φίλτρα, καρέκλες που χορεύουν και θάμνοι που… αφοδεύουν.

Επίσης ένας σκοτεινός μάγος που απειλεί την ανθρωπότητα, όπως και το υπερφυσικό ρολόι που φέρνει το τέλος του κόσμου. Απλώς τα πάντα γίνονται πιο ανάλαφρα και ευχάριστα, όταν έχεις τον απολαυστικό Τζακ Μπλακ να το ψάχνει φορώντας κιμονό και κοπανώντας τους τοίχους του σπιτιού με τσεκούρι.

O Johnny English ξαναχτυπά ***

ΚΩΜΩΔΙΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κερ

Ερμηνείες Ρόουαν Ατκινσον, Ολγα Κιριλένκο, Εμα Τόμσον

Ο Ρόουαν Ατκινσον επιστρέφει σε μία από τις πιο αγαπητές κινηματογραφικές του περσόνες, διαχειριζόμενος έξυπνα την ηλικία του και προσφέροντας άφθονο γέλιο σε ένα απροσδόκητα επιτυχημένο σίκουελ. Η Βρετανία πέφτει θύμα ολοκληρωτικής κυβερνοεπίθεσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες όλων των ενεργών μυστικών πρακτόρων της. Κάπως έτσι ο εν αποστρατεία (πια) Τζόνι Ινγκλις καλείται πίσω στο καθήκον, προκειμένου να εντοπίσει τους ενόχους της επίθεσης και βέβαια να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφή. Στο πλευρό του ο πιστός Μπαφ αλλά και μια πανέμορφη αινιγματική κατάσκοπος (Ολγα Κιριλένκο). Εχθρός, η τεχνολογία. Οσο για την Ντάουνινγκ Στριτ, η Εμα Τόμσον αναλαμβάνει να ενσαρκώσει μια σατιρική εκδοχή της Τερέζα Μέι.

Ο σεναριογράφος Ουίλιαμ Ντέιβις προσαρμόζει την ιστορία πάνω στον 63χρονο Ατκινσον, ο οποίος καλείται να δράσει σε ένα περιβάλλον πλήρως ψηφιοποιημένο, με τις δικές του, πολύ αναλογικές ικανότητες. Ο δε Βρετανός κωμικός βρίσκει πρόσφορο έδαφος ξεδιπλώνοντας το κλασικό του ρεπερτόριο και χαρίζοντας, μεταξύ άλλων, μερικές ξεκαρδιστικές σεκάνς: ανακαλύπτει τις παγίδες των smartphone, κάνει κόντρες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπλέκει (απίστευτα) με την εικονική πραγματικότητα. Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από καθαρή διασκέδαση σε μια κωμωδία που έχει επίσης «σφιχτή» διάρκεια στη μιάμιση ώρα.

Υπεράνω πάσης υποψίας **½

Σκηνοθεσία: Μπεν Λιούιν

Ερμηνείες: Πολ Ραντ, Γκάι Πιρς, Κόνι Νίλσεν

Ενας αθλητής στον πόλεμο

Αλλη μία αληθινή ιστορία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταφέρεται διασκευασμένη στην μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή έναν αθλητή του μπέιζμπολ. Ο Μο Μπεργκ, βετεράνος του αθλήματος αλλά και εξαιρετικά μορφωμένος και πολύγλωσσος, θα στρατολογηθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για μια πολύ ειδική αποστολή. Να εντοπίσει και να εκτελέσει τον Γερμανό φυσικό Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, για τον οποίο οι ΗΠΑ υποψιάζονται πως δημιουργεί μια ατομική βόμβα για τους ναζί. Ο Πολ Ραντ («Ant-Man») παραδίδει μια χαμηλότονη και άρτια ερμηνεία σε μια ταινία όμως που, κατά τα άλλα, παραμένει χλιαρή και δίχως σοβαρές κλιμακώσεις, τόσο στο πεδίο της δράσης όσο και σε εκείνο –το πολύ πιο ενδιαφέρον– της ηθικής διαχείρισης.

Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει ***

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος

Ερμηνείες: Μπάμπης Χατζηδάκης, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου

Στην Ικαρία με τον θεό Πάνα

Σε αυτήν την τελευταία του ταινία ο Γιώργος Πανουσόπουλος επιστρέφει στη θεματική που τον απασχολεί σταθερά: την αναζήτηση των άκρων, εκεί όπου ο έρωτας γίνεται διονυσιασμός και η ελευθερία, αναρχία. Δεν μπορούσε λοιπόν να βρει ιδανικότερο μέρος για την ταινία του από την Ικαρία. Αυτό είναι το Αρμενάκι του μύθου, ένα αιγαιοπελαγίτικο φανταστικό νησί, που επισκέπτεται μια ομάδα συντηρητικών εκπροσώπων της τάξης προκειμένου να φέρουν τους κατοίκους του στον δρόμο της σύνεσης και της ευταξίας. Μόνο που στο Αρμενάκι οι δικές τους αξίες δεν έχουν πέραση. Ο θεός Πάνας δυναμιτίζει την καρτεσιανή λογική, διαλύει τις αναστολές και η χαρά επιστρέφει στις ψυχές των ανθρώπων, που γίνονται ένα με τη φύση.

Η Κλεό από τις 5 έως τις 7 ****

Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά

Ερμηνείες: Κορίν Μαρσάντ, Αντουάν Μπουρσεγιέ, Ντομινίκ Νταβρέ

Νουβέλ βαγκ στα καλύτερά της

Αρχές τις δεκαετίας του 1960 και η Ανιές Βαρντά παραδίδει ένα από τα κλασικότερα δείγματα της γαλλικής νουβέλ βαγκ, το οποίο βλέπουμε σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Η Κλεό, διάσημη τραγουδίστρια και ελαφρώς υποχόνδρια, είναι τρομοκρατημένη με τις εξετάσεις που πρόκειται να παραλάβει, φοβούμενη πως έχει καρκίνο. Εμείς την παρακολουθούμε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο να περνάει ένα δίωρο περιδιαβιάζοντας στο Παρίσι, ώσπου να φτάσει η ώρα της αλήθειας. Η Βαρντά κινηματογραφεί με πάθος την πανέμορφη Κορίν Μαρσάντ σε περιπάτους, διαδρομές με ταξί, αυτοκίνητα και λεωφορεία· πιάνει τις συζητήσεις των γύρω της και προλαβαίνει να σχολιάσει το θέμα της ματαιοδοξίας, αλλά και τον πόλεμο στην Αλγερία. Νουβέλ βαγκ στα καλύτερά της.

Εμείς…

Μία ακόμη σημαντική ταινία προστίθεται στο πρόγραμμα του 24ου Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», που άνοιξε αυλαία χθες. Πρόκειται για το «High Life» της Κλερ Ντενί, το οποίο πρόσφατα εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ του Τορόντο και θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στις 30/9 στην Αθήνα. Σε αυτό η σπουδαία Γαλλίδα κινηματογραφίστρια καταπιάνεται για πρώτη φορά με το sci-fi, σε ένα τολμηρό φιλμ που μας ταξιδεύει στα βάθη του Διαστήματος, αλλά και της ανθρώπινης φύσης. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί περιγράφουν ήδη το φιλμ σαν διασταύρωση του κλασικού «Alien» και του «Solaris» του Ταρκόφσκι. Πρωταγωνιστές του είναι η Ζιλιέτ Μπινός, η Μία Γκοθ και ο Ρόμπερτ Πάτινσον.

…και οι άλλοι

Φαίνεται πως μετά την κατάκτηση της κινηματογραφικής αγοράς, η Ντίσνεϊ στοχεύει και αυτή της διαδικτυακής τηλεόρασης. Οπως έχει γίνει γνωστό, η γιγάντια παραγωγός εταιρεία ετοιμάζει ήδη τη δική της ιντερνετική πλατφόρμα, στα πρότυπα του Netflix, προκειμένου να μη μείνει πίσω στις εξελίξεις. Δείχνει μάλιστα πως στην αιχμή του εγχειρήματος θα τοποθετηθούν τα πιο ισχυρά χαρτιά της, τουτέστιν οι διάφοροι ήρωες κόμικς της Marvel, όπως ο Λόκι, η Σκάρλετ Γουίτς κ.ά., οι οποίοι θα αποκτήσουν δικά τους σόου στη νέα πλατφόρμα. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως τους χαρακτήρες θα υποδύονται οι ίδιοι πρωτοκλασάτοι πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών μεταφορών, ενώ και οι σχετικές παραγωγές αναμένονται πλουσιότατες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή