Εκδοση λευκώματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Εκδοση λευκώματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«100 χρόνια ΚΚΕ-Με τον λαό για το Σοσιαλισμό-Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος» είναι ο τίτλος του ιστορικού λευκώματος, αφιερωμένου στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι σε χώρο εντός του Πάρκου Τρίτση στο Ίλιον, όπου από σήμερα το απόγευμα φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ».

Στην εκδήλωση μίλησαν, παρουσία του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος και το μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος της ομάδας που επιμελήθηκε την έκδοση, Φάνης Παρρής.

Στον χαιρετισμό του, ο . Κουτσούμπας χαρακτήρισε το λεύκωμα «σπουδαία συλλογική δουλειά» και ανέφερε ότι η γνώση της ιστορίας τού επαναστατικού κινήματος αποτελεί πηγή έμπνευσης και συμπερασμάτων για το σήμερα και το αύριο.

«Αφορούν όχι μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά όλον τον εργαζόμενο λαό και τις επόμενες γενιές, και η συσσωρευμένη πείρα μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση του ΚΚΕ ότι ο 21ος αιώνας, με εξεγέρσεις και επαναστάσεις, θα ανοίξει τον δρόμο για τη νίκη του σοσιαλισμού.

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι φέτος ολοκληρώνεται ο πεντάχρονος εορτασμός για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, ενώ ανήγγειλε ότι οι επόμενες εκδηλώσεις, πέραν του Φεστιβάλ, περιλαμβάνουν:

– Δίωρο ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ με ιστορικό υλικό.

– Έκδοση των τεσσάρων τόμων ιστορίας του κόμματος με τους δύο πρώτους τόμους να καλύπτουν την περίοδο 1918 (έτος ίδρυσης)-1939 και τους επόμενους δύο την περίοδο 1940-1949. Επίσης, μελετάται η περίοδος 1967-1974 και τίθενται τα θεμέλια για τη μελέτη της περιόδου 1974-1991.

– Έκθεση αρχειακού υλικού στον πολυχώρο «Μελίνα Μερκούρη» τον Νοέμβριο.

– Συναυλία με έργα του συνθέτη Αλέκου Ξένου από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

– Εκδήλωση στο Βερολίνο, στο κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Δεκέμβριο του 1973.

– Διεθνή συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Αθήνα.

– Μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στις 25 Νοεμβρίου και ανάλογη εκδήλωση στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

– Συνέδριο για την επίδραση του επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην ελληνική λογοτεχνία που θα πραγματαποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο κ. Αμπατιέλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του φετινού Φεστιβαλ, 44ου στη χρονική σειρά, το οποίο συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Επίσης, τόνισε ως ξεχωριστή την παρουσία της 17χρονης Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι «συμβόλου του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού» και της οικογένειάς της στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

«Θέλουμε να συναντηθούν χιλιάδες νέοι με την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ και μέσα από τη συνάντηση αυτή να ζωντανέψουμε το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ. Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!… Σίγουρος δρόμος… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!» σημείωσε ο κ. Αμπατιέλος, επισημαίνοντας:«Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος».

Στην εκτενή παρουσίαση του Λευκώματος προέβη ο κ. Παρρής, υπογραμμίζοντας ότι αποτυπώνει την 100χρονη δράση του ΚΚΕ, στη διάρκεις της οποίας «δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση μετανοίας» αλλά και τη σύγχρονη πρότασή του.

Η πλειοψηφία των ντοκουμέντων που περιέχονται στο λεύκωμα προέρχονται από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Η πρώτη ενότητα αφορά τα πρώτα σκιρτήματα του νεαρού εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, πριν την ίδρυση του ΣΕΚΕ το 1918 -ΚΚΕ από το 1924- οπότε «η εργατική τάξη αποκτά το δικό της κόμμα, την συνειδητή πρωτοπορία της». Η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη ενότητα αναφέρονται στη δράση του ΚΚΕ την περίοδο του Μεσοπολέμου, ενώ δημοσιεύονται για πρώτη φορά αρκετά ντοκουμέντα «με κριτήριο τη δύναμη του παραδείγματος» που εμπνέουν.

Όπως σημείωσε ο κ. Παρρής, στη διάρκεια της δεκαετίας του '30, το ΚΚΕ σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη, ενώ συνολικά στη διάρκεια αυτής της περιόδου το κόμμα υφίστατο συνεχείς διώξεις με το αντικομμουνιστικό θεσμικό πλαίσιο των αστικών κυβερνήσεων να αξιοποιείται και από τη μεταξική δικτατορία, στη διάρκεια της οποίας το αστικό κράτος «προσπάθησε να διαβρώσει το ΚΚΕ».

Η πέμπτη ενότητα «Έπος και διδάγματα» αναφέρεται στην περίοδο 1940-1949, ενώ η επόμενη, έκτη ενότητα έχει ντοκουμέντα από την πάλη των κομμουνιστών στις φυλακές, τις εξορίες και την πολιτική προσφυγιά, καθώς και απολογίες κομμουνιστών στα στρατοδικεία, όπου κατέρριψαν τις «αισχρές συκοφαντίες για κατασκοπεία». Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνονται και ντοκουμέντα για την περίοδο «μετά το 1956 όπου με τις αποφάσεις της 6ης και 7ης ολομέλειας, κάτω και από την πίεση επιλογών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, επήλθε δεξιά οπορτουνιστική στροφή, προκλήθηκε κρίση στις γραμμές του ΚΚΕ, το 1958 διαλύθηκαν οι παράνομες κομματικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Όμως ποτέ το κόμμα δεν απεμπόλησε τον στόχο της πάλης για τον σοσιαλισμό, ποτέ δεν μετατράπηκε σε ευρωκομμουνιστικό κόμμα».

«Η 7η ενότητα αφορά την πάλη στις συνθήκες της δικτατορίας (1967-74), όπου το ΚΚΕ κατάφερε να ανασυγκροτηθεί οργανωτικά, να εκδιώξει από τις γραμμές του τη δεξιά οπορτουνιστική ομάδα στη 12η ολομέλεια του 1968. Και να ανασυγκροτήσει της δράση του στην Ελλάδα σε συνθήκες παρανομίας, ενώ το 1968 ιδρύθηκε η ΚΝΕ».

Η όγδοη ενότητα περιλαμβάνει την περίοδο 1974-1991 έως και «τις αντεπαναστατικές ανατροπές και την κρίση στο Κόμμα και την ΚΝΕ».

Η ένατη ενότητα έχει ντοκουμέντα από την περίοδο ανασυγκρότησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από το 1991 έως σήμερα, ενώ ο κ. Παρρής τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το εξώφυλλο του Ριζοσπάστη τον Δεκέμβρη 1991, με την κόκκινη σημαία, την επόμενη μέρα της υποστολής της στην ΕΣΣΔ. Έχουν ξεχωριστή σημασία οι αφίσες της ΚΝΕ ενάντια στον εθνικισμό, τη στιγμή που ο εθνικισμός ήταν στο αποκορύφωμά του με τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό το, Φλεβάρη 1992. Έχουν ξεχωριστή σημασία οι κόκκινες σημαίες με τα σφυροδρέπανα στις διαδηλώσεις, τη στιγμή που στις χώρες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης η αστική τάξη της κήρυττε απαγορευμένα σύμβολα και μια σειρά Κομμουνιστικά Κόμματα μεταλλάσσονταν ή αυτοδιαλύονταν εν μία νυκτί υποκύπτοντας στον άνεμο της αντεπανάστασης».

Το ΚΚΕ ωρίμασε «στρατηγικά και προγραμματικά και εξοπλισμένο αντιμετώπισε την καπιταλιστική οικονομική κρίση, τα αστικά και οπορτουνιστικά επιχειρήματα για τις αιτίες της. Με αυτά τα εφόδια πήγε κόντρα στο ρεύμα της ενσωμάτωσης που πίεζε αφόρητα για συμμετοχή η στήριξη σε αστική κυβέρνηση. Αποκάλυψε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη γενικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και τους ελιγμούς του για την απόσπαση της λαϊκής συγκατάθεσης. Το ψηφοδέλτιο που κάλεσε το ΚΚΕ να ρίξει ο λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015, ενάντια στην κυβερνητική απάτη, έχει ξεχωριστή αξία να καταγραφεί» επισήμανε ο κ. Παρρής για την πολύ πρόσφατη περίοδο.

Τέλος, μετά την παρουσίαση του Λευκώματος, ακολούθησε ξενάγηση στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, με υλικά και ντοκουμέντα από την 100χρονη δράση του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή