Ματιές στον κόσμο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωμαϊκή άνοιξη του Καραβάτζο

ΠΑΡΙΣΙ

Ενα προσκύνημα στην ιδιοφυΐα του Καραβάτζο (1571-1610) είναι η επίσκεψη στη νέα έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Παρίσι, στο κομψό Musée Jacquemart-André. Εκεί, παρουσιάζονται δέκα κορυφαία έργα του Ιταλού ζωγράφου, επτά από τα οποία για πρώτη φορά στη Γαλλία. Ερχονται από μεγάλα μουσεία της Ιταλίας, από το Παλάτσο Μπαρμπερίνι, την Πινακοθήκη Μποργκέζε και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, από την Πινακοθήκη ντι Μπρέρα του Μιλάνου, αλλά και από τη Γένοβα και την Κρεμόνα. Και οριοθετούν τη ρωμαϊκή περίοδο του Καραβάτζο, που διήρκεσε 14 χρόνια από το 1592 ώς το 1606, στη διάρκεια των οποίων η Ρώμη ζούσε την αναγέννηση των τεχνών. Η έκθεση φέρνει κοντά στα έργα του Καραβάτζο και έργα συγχρόνων προς αυτόν ζωγράφων, όπως του Οράτσιο Τζεντιλέσι ή του Τζοβάνι Μπαλιόνε, σε έναν διαρκή διάλογο, γιατί απώτερος σκοπός δεν είναι να παρουσιαστεί μονάχα η ιδιοφυής δημιουργία του Καραβάτζο αλλά το ευρύτερο πνεύμα που την υποδέχθηκε. Η Ρώμη ζούσε έναν καλλιτεχνικό πυρετό στις αρχές του 17ου αιώνα και αυτή η περίοδος, «χρυσή» αν θελήσει κανείς να σταθεί στη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική, μας κληροδότησε αριστουργήματα που σήμερα είναι κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης, νεότερες έρευνες έχουν δείξει πως ο Καραβάτζο διατηρούσε στενές σχέσεις με τον κύκλο των καλλιτεχνών και των διανοουμένων στη Ρώμη εκείνης της εποχής. Ετσι, εξελίχθηκε στον σπουδαιότερο νατουραλιστή ζωγράφο της εποχής του. Με τον χαρακτηριστικό χειρισμό του φωτός που συνέβαλε στο «κιαροσκούρο», ο Καραβάτζο υπήρξε ανανεωτής, Προχώρησε σε τομές, εκφραστικές και ιδεολογικές. Η ανάδειξη της προσωπικότητας του Καραβάτζο στη Ρώμη των αρχών του 17ου αιώνα θα του δώσει φίλους και εχθρούς. Ο ίδιος συχνάζει στα ατελιέ διάσημων στην εποχή τους ζωγράφων και σταδιακά κάνει τις υψηλές και κρίσιμες γνωριμίες του, όπως με τον μαρκήσιο Τζουστινιάνι και τον καρδινάλιο Φραντσέσκο Μαρία ντελ Μόντε. Θα γίνουν οι μαικήνες του και μέσω των δικών τους γνωριμιών θα του εξασφαλίσουν πλήθος από παραγγελίες. Με τη δύναμη που συγκεντρώνει στη Ρώμη, ο Καραβάτζο επιδρά σε ομότεχνούς του στην Ευρώπη. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 29 Ιανουαρίου 2019.

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ

Αpollo 11, τα 50 χρόνια

Το 2019, θα εορτασθεί η 50ή επέτειος από την προσσελήνωση της διαστημικής αποστολής «Apollo 11». H επέτειος θα προκαλέσει πλήθος εκδηλώσεων αλλά και παρουσίασης νέου υλικού σχετικά με την ιστορία αλλά και τις εξελίξεις της επιστήμης. Εν τω μεταξύ, στα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου Διαστήματος του Σμιθσόνιαν, που βρίσκεται στην πολιτεία της Βιρτζίνια, παρουσιάζονται σε προσωρινή έκθεση αντικείμενα από την προσσελήνωση του 1969, όπως από τη στολή του Νιλ Αρμστρονγκ.

ΙΕΝΑ

Ο κόσμος του Μαρκ Σαγκάλ

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της ιστορικής πόλης Ιένα της Γερμανίας παρουσιάζεται έκθεση έργων του Μαρκ Σαγκάλ με τον περίεργο τίτλο «Μαρκ Σαγκάλ – είμαι βέβαιος πως ο Ρέμπραντ με αγαπά». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχέδια και καλλιτεχνικά βιβλία όχι μόνο του Σαγκάλ αλλά και συγχρόνων του, όπως του Ζορζ Μπρακ, του Φερνάν Λεζέ, του Πάμπλο Πικάσο, του Ζοάν Μιρό, του Ζορζ Ρουό και άλλων, καθιστώντας την έκθεση αυτή μία πύλη στη νεωτερική τέχνη των αρχών του 20ού αιώνα.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το V&A Σκωτίας

Ολόλαμπρο το νέο παράρτημα του Μουσείου Βικτόρια και Αλμπερτ στη Σκωτία, άνοιξε πριν από λίγες ημέρες στο Νταντί. Ο σχεδιασμός του και οι εργασίες απαίτησαν τον χρόνο μιας ολόκληρης δεκαετίας. Εργο του διάσημου Ιάπωνα Κένγκο Κούμα, το νέο V&A βρίσκεται πάνω στο νερό, που μοιάζει να συμπληρώνει την αρχιτεκτονική σύνθεση. Θα είναι ένα κέντρο διεθνούς ντιζάιν και θα προβάλλει την καλύτερη εκδοχή ντιζάιν που παράγεται στη Σκωτία. Περισσότερες πληροφορίες: www.vam.ac.uk/dundee.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αρχαιότητες στον Ρήνο

Αυτές οι γυάλινες φιάλες εντοπίστηκαν σε τάφους στην πόλη Σπάιερ του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Χρονολογούνται στο δεύτερο ήμισυ του 4ου αιώνα μ.Χ. και αποτελούν μέρος της έκθεσης με θέμα το ρωμαϊκό παρελθόν της περιοχής. Με τίτλο «Ο Ουαλεντινιανός Α΄ και το Παλατινάτο στην Υστερη Αρχαιότητα», η έκθεση (έως τον Αύγουστο του 2019) φιλοξενείται στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης Σπάιερ, που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους και θεωρείται από τις παλαιότερες πόλεις της Γερμανίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ

To σπίτι του «Ψυχώ»

Η εγκατάσταση της Κορνίλια Πάρκερ στον περίβολο της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου παραπέμπει ευθέως στο σπίτι που κυριαρχεί στην ταινία του Χίτσκοκ «Ψυχώ», το οποίο με τη σειρά του εμπνέεται από έργο του Εντουαρντ Χόπερ. Είναι ένα μεγάλο σπίτι-εικαστική εγκατάσταση που αναπαράγει με διάθεση σχολιασμού το αρχετυπικό σπίτι του αστικού αμερικανικού τοπίου. Το έργο, με τίτλο «Transitional Object (Psychobarn)», είχε παρουσιαστεί αρχικά στην ταράτσα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή