Μισέλ Λεγκράν, μια ορχήστρα μόνος του

Μισέλ Λεγκράν, μια ορχήστρα μόνος του

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι «κοινοί θνητοί» πιθανότατα θα αισθανόμασταν τρομερά υπερήφανοι αν, στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής, κατορθώναμε να συνδέσουμε το όνομά μας με ένα από τα αμέτρητα επιτεύγματα του Μισέλ Λεγκράν. Μουσικός, συνθέτης και μαέστρος, έχει βραβευθεί με τρία Οσκαρ, πέντε Γκράμι και μία Χρυσή Σφαίρα, έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 200 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 100 άλμπουμ και έχει διευθύνει εμβληματικά μουσικά σύνολα όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου.

Στη διάρκεια της καριέρας του, που καλύπτει πάνω από έξι δεκαετίες, έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της μουσικής και του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων ο Φρανκ Σινάτρα, ο Ρέι Τσαρλς, η Νάνα Μούσχουρη, ο Μάιλς Ντέιβις, ο Τζον Κολτρέιν, η Ελα Φιτζέραλντ, ο Ζακ Ντεμί, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο Κλιντ Ιστγουντ και ο Ορσον Ουέλς. Οι μελωδίες, που συνέθεσε για το σινεμά (το υπέροχο, βραβευμένο με Οσκαρ «The Windmills of Your Mind» από την «Υπόθεση Τόμας Κράουν» είναι μόνο η πιο διάσημη εξ αυτών) άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο σκηνοθέτες και θεατές αντιλαμβάνονται την κινηματογραφική μουσική, ενώ τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του, όπως το «What Are You Doing the Rest of Your Life? » και το «Watch What Happens» συγκαταλέγονται πλέον στην κατηγορία των jazz standards. «Η τζαζ δεν έπαψε ποτέ να είναι στη μόδα. Μπορεί το να ερωτεύεσαι να βγει εκτός μόδας;», είπε ο μεγάλος συνθέτης στην «Κ» λίγο πριν από την επερχόμενη εμφάνισή του στο Ηρώδειο, όπου, συνοδευόμενος από τον Ελληνογάλλο τραγουδιστή Γιώργο Περρή και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, θα ερμηνεύσει μία επιλογή από τα πιο γνωστά έργα του. «Η αλήθεια είναι ότι το κοινό ανέκαθεν αγαπούσε τα soundtrack» συνεχίζει, υποστηρίζοντας πως παρότι πολλά έχουν αλλάξει στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, κάποια πράγματα είναι σταθερές αξίες. «Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι κάτι δεν έχει αλλάξει καθόλου, κι αυτό είναι η αγάπη μου για τη σύνθεση, για τη μουσική». Ως πραγματικός λάτρης της μουσικής, ουδέποτε περιορίστηκε σε ένα είδος, αρνούμενος να σεβαστεί τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κλασική, στην τζαζ, στην κινηματογραφική μουσική, στο μιούζικαλ κ.ο.κ. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Γάλλος συνθέτης, βιρτουόζος πιανίστας και τραγουδιστής επισκέπτεται την Αθήνα, όμως όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συναυλίες του γνωρίζουν πως δεν είναι ποτέ προβλέψιμες.

Αλλωστε, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράσταση πραγματοποιείται στο Ηρώδειο εγγυάται πως ακόμα και οι πιο φανατικοί θαυμαστές του θα βιώσουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. «Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για έναν μαγικό χώρο. Φανταστείτε ότι θα είμαστε περικυκλωμένοι από αρχαίες πέτρες. Η Ιστορία η ίδια ξεδιπλώνεται σε αυτό το Ωδείο», παραδέχεται. «Αυτή τη φορά, η μουσική θα ξεχυθεί σε μία σκηνή μοναδικής πολιτισμικής σημασίας».

Ο Γιώργος Περρής εμφανίστηκε για πρώτη φορά μαζί με τον Μισέλ Λεγκράν το 2016 στη Ρωσία, όπου έδωσαν δύο sold out συναυλίες. «Ο Γιώργος είναι ένας καταπληκτικός, ταλαντούχος καλλιτέχνης της νέας γενιάς που έχει πολλά να προσφέρει στο κοινό, αλλά και στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που δουλεύουν μαζί του. Διαθέτει φανταστική φωνή και εξαιρετικό χαρακτήρα. Εχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τις συναυλίες μας στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη», αναφέρει. Ειδικά για τη συναυλία στο Ηρώδειο, η Λίνα Νικολακοπούλου ανέλαβε να γράψει στίχους για ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του.

Ζωή για να γίνει ταινία

Γεννημένος το 1932 σε ένα προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, ο Μισέλ Λεγκράν υποστηρίζει πως η ζωή του απέκτησε νόημα μόνο όταν γράφτηκε στο Ωδείο του Παρισιού σε ηλικία δέκα ετών. Γιος του συνθέτη και μαέστρου Ρεϊμόντ Λεγκράν και ανιψιός, από την πλευρά της μητέρας του, του καταξιωμένου αρχιμουσικού Ζακ Ελιάν, σύντομα απέδειξε ότι ήταν προικισμένος όχι μόνο με σπάνιο ταλέντο, αλλά και με επιμονή, ανήσυχο πνεύμα και αμείωτη όρεξη για πειραματισμούς. Ηταν μόλις 22 όταν το πρώτο, ορχηστρικό άλμπουμ του (μία συλλογή jazz standards με τίτλο «I love Paris») βρέθηκε στην πρώτη θέση των αμερικανικών τσαρτ. Ωστόσο, αντί να επαναπαυθεί, συνέχισε να δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε διάφορα πεδία, διατηρώντας πάντα την αγάπη του για τη μελωδία, «μία ερωμένη» στην οποία δηλώνει ότι θα μείνει «για πάντα πιστός». Το 1955 έγραψε για πρώτη φορά μουσική για το σινεμά, υπογράφοντας την επένδυση της ταινίας «Les Amants du Tage» του Ανρί Βερνέιγ, και λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να συνεργάζεται με τους εκπροσώπους του γαλλικού νέου κύματος, αν και το 1968 εγκαταστάθηκε στο Λος Αντζελες επιζητώντας μία «αλλαγή σκηνικού». Δεν δυσκολεύτηκε να κατακτήσει το Χόλιγουντ, αφού μετά την επιτυχία της «Υπόθεσης Τόμας Κράουν» οι πόρτες των μεγαλύτερων στούντιο ήταν διάπλατα ανοιχτές, όμως στο πέρασμα των χρόνων έχασε το ενδιαφέρον του για το αμερικανικό σινεμά και επέστρεψε στο Παρίσι. Λάτρης της περιπέτειας, απέκτησε δίπλωμα πιλότου σε ηλικία 40 ετών και για χρόνια πηγαινοερχόταν με το αεροπλάνο του στις ευρωπαϊκές πόλεις, όπου τον προσκαλούσαν για συναυλίες. Σήμερα, στα 86 του, συνεχίζει να εμφανίζεται συστηματικά επί σκηνής, ενώ το 2014 παρουσίασε το πρώτο του μπαλέτο.

​​Ο Μισέλ Λεγκράν εμφανίζεται στο Ηρώδειο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr και στα καταστήματα Public.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή