Στα παρασκήνια ενός «τηλεοπτικού» νοσοκομείου

Στα παρασκήνια ενός «τηλεοπτικού» νοσοκομείου

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στεγασμένο σετ του «Τhe Good Doctor» ήρθε σαν σωτήριο καταφύγιο από τη δυνατή βροχή που έπεφτε από το πρωί στο Βανκούβερ. Την ευγνωμοσύνη διαδέχθηκε η έκπληξη, όταν καταλάβαμε εκείνο που πάνω στη βιασύνη δεν είχαμε προσέξει απέξω: το πελώριο μέγεθος της εγκατάστασης που μπορεί να μετατραπεί σε σκηνικό κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σεναρίων, όσο φιλόδοξα και να είναι αυτά. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο κομμάτι της είναι… νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, το St. Bonaventure Hospital του Σαν Χοσέ, όπου λαμβάνουν χώρα τα δρώμενα της σειράς «The Good Doctor», η οποία φιλοδοξεί να διαδεχθεί άλλα επιτυχημένα ιατρικά σόου όπως το «House M.D.» ή το «Grey’s Anatomy».

Γιατί όμως ο κόσμος αγαπά τις ιατρικές σειρές; «Επειδή ποτέ δεν ξέρουμε σε τι ακριβώς είμαστε ευάλωτοι. Κάποιος θα πει ότι φοβάται τις αράχνες, αλλά δεν φαντάζεται τους χιλιάδες ασυνήθιστους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί η υγεία του. Κάπως έτσι θρέφεται η φαντασία αλλά και ταυτόχρονα η συμπόνια, τα δύο ίσως πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας», απαντά με σιγουριά η Τάμλιν Τομίτα, η οποία στη σειρά υποδύεται την ιδιοκτήτρια του πρωτοπόρου νοσοκομείου. Αυτοί βέβαια οι λόγοι μπαίνουν μάλλον στην άκρη σχετικά με τη δημοφιλία του «The Good Doctor». Βλέπετε, ο «καλός γιατρός», τον οποίο υποδύεται αριστοτεχνικά ο Φρέντι Χάιμορ, είναι ένας εκπαιδευόμενος χειρουργός, διαγνωσμένος μέσα στο φάσμα του αυτισμού. Οι δυσκολίες στην επικοινωνία που αντιμετωπίζει, ωστόσο, έρχονται μαζί με ένα εκπληκτικό χάρισμα· την ιδιοφυή διορατικότητα και την επιμέλεια που τον κάνουν να ξεχωρίζει στη δουλειά του. Η πρώτη σεζόν βρήκε τον Σον Μέρφι να κερδίζει τον σεβασμό συναδέλφων, ασθενών και κυρίως του τηλεοπτικού κοινού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού· η δεύτερη, στα γυρίσματα της οποίας βρεθήκαμε χάρη στη Nova, ξεκινά την προβολή της την προσεχή Τετάρτη.

«Το πιο υπέροχο συναίσθημα είναι όταν βλέπεις τις αντιδράσεις του κόσμου σε σχέση με το θέμα του αυτισμού. Είναι χιλιάδες αυτοί που έχουν να σου πουν για κάποια περίπτωση στο άμεσο ή στο ευρύτερο περιβάλλον τους και πόσο το σόου τους βοηθά να την κατανοήσουν. Φυσικά η περίπτωση του Σον είναι πολύ ιδιαίτερη, ο αυτισμός παίρνει και πολλές άλλες μορφές. Στο σινεμά και στην τηλεόραση, όμως, στόχος είναι να πυροδοτήσουμε την περιέργεια, χωρίς περιέργεια άλλωστε χάνουμε και τη συμπόνια», μας λέει ο Νίκολας Γκονζάλες (υποδύεται τον αρχιχειρουργό και προϊστάμενο του Σον), ανάμεσα στις βόλτες στο αχανές σκηνικό. Οι υπεύθυνοι του σόου έχουν χτίσει εδώ ένα κανονικό νοσοκομείο, με δωμάτια ασθενών, αίθουσες αναμονής, χειρουργεία, εντατική, αξονικό τομογράφο, διοικητικά γραφεία… τα πάντα. Λίγο θες για να πειστείς πως σε λίγο θα μπουκάρει ένα ασθενοφόρο και θα αρχίσει να ξεφορτώνει στα επείγοντα.

Ο πρωταγωνιστής

Πολλά βέβαια, αν όχι τα περισσότερα, εξαρτώνται από την ερμηνεία του Φρέντι Χάιμορ. Ο νεαρός Βρετανός ηθοποιός έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, δημιουργώντας μαζί με τον παραγωγό Ντέιβιντ Σορ («House M.D.»), έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα, ο οποίος (κυρίως) σέβεται τις πιο ευαίσθητες πτυχές του. «Ο Σον, με αυτή την ιδιότυπη αθωότητά του, πάντα βλέπει το καλό στους ανθρώπους. Σαν Βρετανός, είμαι και εγώ και ο Ντ. Σορ, μάλλον κυνικός, όμως αυτός ο χαρακτήρας σε βοηθά να δεις τον κόσμο αλλιώς. Η πίστη του στην ανθρωπότητα είναι πολύτιμη, ειδικά στη σημερινή εποχή του συνεχόμενου αρνητισμού και της ακραίας κυνικότητας», αναφέρει ο 26χρονος πρωταγωνιστής, ο οποίος σε αυτή τη σεζόν αναλαμβάνει επίσης ρόλο σεναριογράφου και σκηνοθέτη κάποιων επεισοδίων. Πράγματι, η υπερχειλίζουσα από πραγματισμό και σκοτεινούς χαρακτήρες σύγχρονη τηλεόραση, έχει ανάγκη από μια σειρά που προβάλλει απλώς την καλοσύνη και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Φυσικά και στο «The Good Doctor» υπάρχουν προβλήματα, ίντριγκα και στενοχώρια. Οπως και πηγαία συγκίνηση και σεβασμός στη διαφορετικότητα – το καστ των πρωταγωνιστών του άλλωστε περιλαμβάνει λευκούς, μαύρους Ασιάτες, Λατίνους, όπως δηλαδή και η σύγχρονη Καλιφόρνια στην οποία υποτίθεται πως διαδραματίζεται.

Κι ας γίνονται τα γυρίσματα –προφανώς για οικονομικούς λόγους– στο βροχερό Βανκούβερ, το οποίο πάντως φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του πολλές ακόμα αμερικανικές παραγωγές.

​​O δεύτερος κύκλος του «The Good Doctor» θα προβάλλεται από 26/9 και κάθε Τετάρτη από τη Nova.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή